Mobbing Uygulamalarına Karşı Durmak
Mobbing son yıllarda iş yerleri içerisinde sıkça rastlanan bir durum halini aldı. Mobbinge maruz kaldığı için uzman yardımı alan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun yanı sıra binlerce çalışan, mobbing uygulamalarını çalışma hayatında bir süreç olarak görüyor ve işveren, yönetici ya da diğer çalışanlar tarafından maruz kaldıkları baskıyı önlemeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmuyor. Her ne koşulda olursa olsun, mobbing uygulamasına maruz kalan kişi, çalışma hayatı içerisinde ya da sonrasında ciddi duygusal sorunlar ve kişilik problemleri yaşıyor.
Mobbing Uygulamasına Maruz Kalan Çalışanlar
Mobbing uygulamasına genellikle işini iyi bir şekilde yapan çalışanlar maruz kalıyor. Daha fazla çalışan ya da daha başarılı olan elemanlar, iş yerindeki diğer eleman ya da elemanlarca saf dışı bırakılmak amacıyla mobbing uygulamasına maruz kalıyor. Mobbing bir çalışan tarafından yapılabildiği gibi, birkaç çalışan tarafından da bir kişi üzerinde uygulanabiliyor. Elemanlar tarafından uygulanan mobbing dışında, işveren ya da yöneticiler de çalışanlara mobbing uygulayabiliyor. İşverenler tarafından uygulanan mobbing, genellikle kişisel nedenlerden ileri geliyor. İşveren bir elemanı kendinden daha yetenekli, zeki ya da güzel bulduğunda elemana karşı
mobing uyguluyor. Yöneticiler ise, aslarını daha iyi kontrol edebilecekleri düşüncesiyle mobbing uyguluyor. Elemanlarla samimi ilişkiler kurmayı, elemanlara taviz verme olarak değerlendiren yöneticiler, sıklıkla aslarına mobbing uyguluyor.
Mobbing Hangi Şekillerde Yapılıyor
Mobbing genellikle aşağılama, dışlama, görmezden gelme gibi davranışlarla uygulanıyor. Çalışanlar ya da işverenler, elemanları diğer bireyler önünde küçük düşürerek ya da elemanın özgüvenine saldırarak mobbing uyguluyor. Bu şekilde uygulanan mobbing elemanı yıldırma ve işten uzaklaştırma amacı taşıyor.
Mobbing Uygulamasına Karşı Durmak
Çalışanlar tarafından uygulanan mobbing karşısında, elemanlar yönetici ya da işverenlerini devreye sokarak bu uygulamanın sona ermesini sağlayabiliyor. Ancak bu durumda, mobbing uygulayan çalışanlar, mobbinge maruz kalan elemana karşı cephe alıyor ve elemanı doğrudan saf dışı etme amacına yöneliyor. İşveren ya da yönetici kanalıyla, elemanı tamamen saf dışı etmeyi ya da işten çıkartmayı amaçlayan bu eylemler, genellikle çalışanın işini kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Bunun dışında bazı çalışanlar, elemanlar tarafından yapılan mobbing uygulamalarına sessiz kalarak görmezden geliyor ya da mobbing uygulayan çalışanlara karşı cephe alıyor.
İşverenler tarafından uygulanan mobbing ise, çalışan açısından çok daha ciddi sorunlar doğuruyor. Çalışan ya sessiz kalarak işini yapmaya devam ediyor, ya da işinden ayrılıyor. İşverenler bunun sonucunda, kaybettikleri eleman ne kadar nitelikli olursa olsun, elemanın işten ayrılmasını bir kayıp olarak görmüyor.