Bu günlerde en çok muzdarip olunan durumlardan biri de işsizlik. Ekonomik bunalımların ortasında mezun olan gençler, piyasanın sertliğinden aylarca, yıllarca etkilenebiliyorlar. 4 yıllık veya yüksek lisans da yaparak öğrencilik yaşantısını bitiren kimseler, ne okurlarsa okusunlar mutlaka problemlerle karşılaşıyorlar. Özellikle özel sektörde yeni mezunlara, masrafsız, her iş yaptırılan işçi gözüyle bakılıyor. Yeni mezun stajyerlere sonsuza kadar sömürülme potansiyeli varmış gözüyle bakılarak hiçbir tevazu gösterilmiyor. Kamu kurumlarında ise, bambaşka problemler kendini gösteriyor. Mezuniyet sonrası umutsuzluğu günümüzdeki gençlerin en büyük sorunu haline gelmiştir.
Mezun olabilmek için senelerce sınavlara giren insanlardan, kamu kuruluşlarına dâhil olabilmek için tekrar tekrar kendini kanıtlaması isteniyor. Sınavlarda da başarılı olunması pek yeterli görülmüyor. Bazı diğer çeşitli faktörler de bu konuda etken olarak karar mekanizmasına dokunabiliyor. Hal böyle olunca da mezun olarak binlerce hayalle yola çıkan genç beyinlerin, durgunluk safhasına girmesine, sektöre olan bütün inancını, güvenini yitirmesine sebep olmaktadır.
Mezuniyet sonrası umutsuzluğu
Çalışma konusu, hayatının çok büyük bir kısmını eğitimle geçirmiş bir bireyi başlangıçta korkutmaktadır. Yıllarca öğrenilmiş usulden bambaşka bir hale geçiş tabii ki insana aynı zamanda yeni bir başlangıç hevesi ve heyecanı yaşatacaktır. Sektörlerin karmakarışık ve acımasız olabildiği bu dönemde başlangıç konusu anlattığımız açıdan bakılarak biraz daha zorlu bir hale gelebiliyor. Bunu çözümleyici unsurlar açısından irdelersek, mezun olarak sektöre giriş yapacak gençler bunların bilincinde olmalı, kendilerini bunlara hazırlamalıdır.
Sektörlerin bu denli karmaşa içerisinde oluşu, çeşitli kurumlara ve kimselere bu konuda ayrıca görevler ve yükümlülükler yüklüyor. Piyasanın durgun oluşu ve işverenlerin bile mağdur oluşunun önüne geçilmeli ve bunun iş arayanlara da intikal etmesi sağlanmalıdır. Şüphesiz ki devlet organları bu konuda yaptığı atılımların üstüne de ayrıca yatırımlar yapmalı, düzenlemelerle sektörlerin daha elverişli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Devletin sektördeki canlılığı arttırmak için yaptığı yeni çalışmalardaki kredi olanaklarında yeni iş alanlarına kaymakta olan gençler için ayrıca daha fazla destek sağlanmalı, bu konuda yardımcı olunacak kimselerin sayısı mutlaka arttırılmalıdır. Bu yolda aşama kaydetmeye çalışan yeni mezun bireyler kesinlikle umutsuzluğa kapılmamalı, mutlaka bir şans bulunabileceği akıldan çıkartılmamalıdır.