Ana SayfaMakalelerMeslek Değil Hayat Seçiyoruz

Meslek Değil Hayat Seçiyoruz

Evet, seçtiğimiz meslek hayatımızı şekillendirmekle kalmıyor, onun akışını da belirliyor. Yani aslında meslek seçimi de aynı eş seçimi gibidir. Gerek seçtiğimiz meslek gerek hayat eşimiz hayatımıza doğrudan etki ettikleri gibi, yaşama süremizin çok büyük bir kısmında da bizimledirler. Elbette ikisinden de istediğimiz noktada ayrılabilme şansımız olsa da bu durum büyük yıkımlara gebedir. Özellikle iş alanı açısından ülkemizi göz önüne alırsak, bir meslekten sıkılıp başka bir meslekte iş bulma imkanımız oldukça kısıtlı ve uzun zaman alan bir süreçtir.

Türkiye’de normal şartlarda iş hayatına atılma yaşı yaklaşık olarak 21-26 yaşları arasında değişim göstermektedir. Herhangi bir meslekten emekli olma yaşı ise 55-60 yaşları arasında seyretmektedir. Bu demek oluyor ki hayatımızın çok büyük bir kısmını seçtiğimiz mesleği icra ederek geçirmekteyiz. Öyleyse gerçekten ilgi ve yeteneklerimize uygun, çalışmaktan zevk alacağımız, kendimizi mutlu ve huzurlu hissedeceğimiz bir meslek seçmeliyiz.

Peki mesleğimin bana uygun olup olmadığını nasıl anlarım?

Öncelikle seçtiğiniz mesleğe karşı yeteneğiniz, ilginiz, hevesiniz var mı bunu sorgulamak gerekir. Zaten ilginiz olan bir mesleği seçtiyseniz işiniz daha kolaydır. Ama yatkınlığınızın olmadığı bir meslekte ilerlemeye çalışmak hayatınızın büyük bir bölümünü işkenceye çevirir, sizi yıpratır, büyük çöküşlere sürükler.

Üzerinde durulması gereken bir başka konu ise, seçtiğiniz mesleğin çalışma ortamı sizin şartlarınıza uygun mu? Bazı işler masa başında, bazı işler açık alanda bazıları da çok kalabalık veya sesli ortamlarda icra edilebilir. Sürekli hareket halinde olmayı seven bireyleri, seçtiği mesleğe yetenekleri olsa bile, tüm gün masa başında oturtmak hiç de kolay değildir veya hostes olan bir kişinin yükseklik korkusu olması ve sürekli yerden kilometrelerce yukarıda mesleğini icra etmesi de oldukça yıpratıcı ve zordur. Demek oluyor ki mesleğimizin çalışma ortamı bizim için oldukça önemlidir.

Başka bir konu, çalıştığımız mesleğin yaklaşık 10 yıl sonraki durumu nasıl olacaktır? Sürekli gelişen ve değişen teknolojik gelişmeler, pek çok mesleğin kaybolmasına sebep olmaktadır. İnsanların eskiden saatlerce yaptığı işleri, artık bir bilgisayar, makine, yazılım programı anında yapmaktadır. Bu yüzden meslek seçiminde sadece bugünümüzü düşünmeyip, geleceğe yönelik de bakabilmeliyiz.

Ömrümüzün çok büyük kısmını geçirdiğimiz mesleğimiz; yeteneklerimiz, ilgimiz ve çalışmak istediğimiz ortamın özellikleri göz önünde bulundurularak, sadece bugüne değil gelecekte de bize kazanç sağlayacak şekilde seçilmelidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar