Ana SayfaMakalelerMaden Mühendisi

Maden Mühendisi

Yeryüzünde bulunan yeraltı ve yer üstü enerji, doğalgaz ve maden kaynaklarının kullanılabilirliğini araştıran, verimli bir şekilde kullanılabilip kullanılamayacağı konusunda görüş bildiren, kullanılabilirliği durumunda gerekli tasarımların yapılmasını ve tesislerin işletilmesini sağlayan kişilerdir.

Görevi; Madenlerin yerlerini belirler. Jeolojik özellik ve çevresel etkilerin değerlendirilmesini sağlar. Gerekli alanlardan örnekler alarak maden yatakları ve rezervler hakkında araştırmalar yapar. Bir maden yatağı bulması halinde çıkarma işleminin yapılması için nelerin gerekli olduğunu ve tesisin kurulması için gerekli adımların planlamasını gerçekleştirir, maliyet planını hazırlar. Madenin çıkarılması aşamasında kullanılacak yöntem ve aletlerin planlaması da yine Maden Mühendislerinin görevleri arasında yer almaktadır. Tüm her şeyin tamamlanıp madenden maddelerin çıkarılması aşamasında gözetimde bulunarak işlerin takibini yapar. Çıkarılan maddelere uygulanacak işler hakkında yönlendirmelerde bulunur.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Akademik yeteneği olması gereklidir. Sayısal ifadeleri çözümleyebilmesi, jeoloji, matematik ve benzeri alanlarında oldukça başarılı ve ilgi duyan yapıda olması, iletişimi güçlü olan ve yönlendirmelerde bulunabilecek, sorumluluk sahibi, dikkatli bireyler olmaları gerekmektedir.

Çalışma ortamı; Üzerinde çalıştığı proje kapsamında her alanda yer alabilir. Bir büro da, ofisinde ya da araştırmasını yürüttüğü arazide, açık alanda, gerekirse yerin altında çalışma alanı yaratarak çalışmalarını yürütür. Konuyla ilgili mühendislik alanları ve çalışanlar ile iletişim halinde olmaları gerekmektedir.

Eğitim; Çeşitli üniversitelerin Maden Mühendisliği bölümlerinde okumak Maden Mühendisi olmak isteyenler için gerekliliktir. Üniversite sınavına girilerek bu bölümün tercih edilmesi gerekir. Dört yıl boyunca bu bölümde eğitim gören bireyler diplomaları ile Mühendislik yapabilmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar