Ana SayfaMakalelerMaaş Zammı Nasıl İstenir ve Ne Zaman Yapılır?

Maaş Zammı Nasıl İstenir ve Ne Zaman Yapılır?

Çalışma hayatına atılmayı istediğimiz andan itibaren hep yüksek maaşlı işlerde çalışıyor olmanın hayalini kurarız. Daha büyük başarılar elde edebilmek için belki de daha yüksek maaşlar alabilmek için çabalar dururuz. Biliriz ki ne kadar çok çabalarsak, ne kadar çok başarı elde edersek, mükafatı hep daha iyi olacaktır. Bazı durumlarda yaptığımız işin karşılığında almış olduğumuz maaşların yetersiz olduğunu düşünebiliriz. Bu nedenle maaşlarımıza zam yapılmasını arzu edebiliriz. Yöneticilerin, maaş zamlarına karşı tutunmuş olduğu tavır, kimi durumlarda bu arzumuzu dile getirmemizin önünde bir engel teşkil etmektedir. Peki çalıştığımız kurumlarda maaş zammı isteyeceğimiz zaman ne gibi hususlara dikkat etmeliyiz? Maaşlara yapılan zammın belirli bir süresi var mıdır? “Maaş Zammı Nasıl İstenir ve Ne Zaman Yapılır?” başlıklı yazımızda bu soruların cevaplarını bulmaya çalıştık…

Maaşıma Ne Zaman Zam Yapılır?

Maaş zamları memur ve emeklilere senede bir kere yapılıyorken, özel sektörde performansa dayalı olarak 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. Yöneticinin insiyatifine de bağlı olan zam artışları, bazı durumlarda gecikme gösterebilir. Bu da bir süre sonra maaş zammı talebinde bulunmamız için ortam hazırlayabilmektedir.

Maaş zamları, yapmış olduğumuz iş ve göstermiş olduğumuz performans karşılığında gerçekleştirilen bir takım iyileştirmelerdir. Bu nedenle çalıştığımız her kurumda bu iyileştirmelere karşı bir beklenti içerisinde oluruz. Beklentimiz eğer zamanında karşılanmazsa ya da farklı durumlar nedeniyle bu artışa ihtiyaç duyulursa işte bu durumda maaş zammına yönelik talebimizi yöneticilerimize yöneltmek durumunda kalabiliriz. Peki maaş zammı isterken ne gibi noktalar dikkat etmeli, nasıl bir üslup tercih edilmeli ve nasıl bir yol izlenmelidir?

Maaşıma Nasıl Zam Yaptırabilirim?

Maaş zammı istenirken, antipatik olmamak, negatif psikoloji oluşturmamak, karşı tarafı doğru bir şekilde etkilemek gibi birtakım husus önem arz etmektedir. Bu nedenle zam talebinde bulunmadan önce yapacağınız konuşma için provalarda bulunmanız, sizin için oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Kullanacağınız kelimeleri cümleleri özenle seçmeli, vücut dilinizi doğru bir şekilde kullanmalısınız. Aksi takdirde yöneticiniz tarafından yanlış anlaşılabilir ya da geçiştirilebilirsiniz.

Maaş artışına yönelik isteğinizi ve bu isteğinizde olan kararlılığınızı doğru bir şekilde karşı tarafa yansıtmalısınız. Bu nedenle, yöneticiyi irite edecek ya da sizi geçiştirebileceği bir ortam hazırlamaktan kaçınmalısınız. Talebiniz tehdit içermeyen, sizi mağdur göstermeyen ve bu talepte haklı olduğunuzu ifade eden bir tavırla gerçekleştirilmelidir. Peki bu tavır nasıl sağlanır?

Öncelikle, ‘maaşıma zam yapmazsanız işi bırakırım’, ‘en düşük maaşı ben alıyorum’, ‘bir yıldır maaşıma zam yapılmadı’ gibi ifadelerden kaçınmalısınız. Bu ifadeler, yöneticinizin kısa bir cevapla sizi reddetmesine zemin hazırlayacak ifadelerdir. ‘Zam yapılmazsa işi bırakırım’ ifadesi, yöneticinizin size müsaade etmesine olanak sağlayabilir. Bu gibi bir durumun yaşanmasını istemezsiniz. Maaşınıza artış isterken, bir anda tüm işinizden olabilirsiniz. Bu nedenle kullandığınız cümlelerin önemi oldukça büyüktür. Bu ifadeler yerine iş yerine sağlamış olduğunuz katkılardan, göstermiş olduğunuz başarılardan bahsedebilir, bu nedenle maaş artışı beklentinizin bulunduğunu ifade edebilirsiniz. Fakat bu konuşmanın da zemininde mütevazı bir tutumun yatmasında fayda olacaktır.

Talepte bulunduğunuz artış için belirli bir miktar belirtebilirsiniz. Fakat bu miktar karşı tarafı itmeyecek ve yapılması imkansız bir miktar olmamalıdır. Maaş zammı talebinde bulunmadan önce şirketinizin finansal durumunu incelemenizde fayda olacaktır. Böylece talebinizin karşılanıp karşılanmayacağı ile ilgili bir fikriniz olacak ve bu fikre bağlı olarak doğru bir şekilde hareket edebileceksiniz.

Kendinizi şirketin diğer çalışanlarıyla kıyaslayarak zam talebinde bulunmanız, negatif bir izlenim oluşmasına neden olabilir. İstediğiniz artış sizin için geçerli olan bir artış olduğu için diğer çalışanların ne kadar aldığıyla ilgilenmeniz, karşı tarafta olumsuz bir etki oluşturabilir. Bu nedenle bu gibi söylemlerden kaçınmanız yararınıza olacaktır. Göstermiş olduğunuz performansa ve sağladığınız katkılara dikkat edilerek bir maaş artışı yapılacaksa, sizden daha yüksek maaş alan diğer çalışanlar adına konuşmanız pek doğru olmayacaktır. Sergilemiş olduğunuz tavır, çalıştığınız yere olan bağlılığınızı, çalışmaktan keyif aldığınızı, çalışma arkadaşlarınızla uyum içerisinde yaşadığınızı ifade etmelidir. Bu şekilde yöneticinin nezdinde olumlu etkiler oluşturabilir, talep etmiş olduğunuz maaş zammını kısa süre içerisinde temin edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar