Ana SayfaMakalelerMaaş Pazarlığı Yapmak Doğrumu

Maaş Pazarlığı Yapmak Doğrumu

İş Görüşmelerinde Maaş Pazarlığı

İş görüşmeleri yaparken, maaş kuşkusuz en önemli kıstasların başında geliyor. Ancak bu konuda hem aday eleman, hem işveren yeterince pazarlık yapmıyor. Bazı şirketlerin belirlenmiş bir maaş bütçesi var elbette. Ancak çoğu şirket ve işveren bu konuda esnek tavır sergileyebiliyor. Aday elemanlar da iş görüşmesi yaparken, maaş konusuna mutlaka dikkat çekmeli ve bu konudaki beklentisini işverene aktarmalı. Fakat çoğu aday bu konuda çekingen davranıyor. Özellikle işe acil ihtiyacı olan ya da uzun süre sonra iş bulmuş olan adaylar maaş konusuna değinmiyor bile. Peki, çekingen adaylar, işveren ile maaş konusunu nasıl görüşmeli? İşte maaş pazarlığı hakkında birkaç tavsiye..

1.Maaş Konusunu Konuşma
İş görüşmesi sırasında maaş hakkında konuşmak için acele etmeyin. Öncelikle görüşmecinin konuyu açmasını bekleyin ve sizin pozisyonunuz için düşündüğü ücreti öğrenmeye çalışın. Eğer görüşmeci maaş konusunda konuşmazsa, konuyu siz açın. Ancak yine maaş kıstası için görüşmecinin uygun gördüğü ücreti öğrenmeye çalışın. Görüşmeci sizin düşündüğünüz ücreti öğrenmek isterse, düşündüğünüz ücretten biraz daha fazlasını söyleyebilirsiniz.

2.Araştırma Yapın
İş görüşmesine gitmeden önce, piyasa şartlarını inceleyin ve başvurduğunuz pozisyon için ödenen ortalama maaşı öğrenin. Bu, talep edeceğiniz ücret konusunda size yardımcı olacaktır. Maaş belirlemek için, önceki iş yerinizden aldığınız maaş da kıstasınız olabilir.

3.İsteklerinizi Açıkça Belirtin
İş görüşmesi yaparken olduğu kadar, maaş konusunu konuşurken de kararlı olmanız şart. Bu işveren açısından, sizin profesyonel bir eleman olduğunuzun göstergesidir. Eğer kendinize güveniyorsanız, maaş konusunda ısrarlı olun. Beklentilerinizi düşük tutmayın elbette ancak bunun yanı sıra gerçekçi olun. Piyasaya oranla çok yüksek maaş beklentisi içinde olmanız, iş başvurunuzun olumsuz geçmesine neden olabilir.

4.Maaşı İkinci Plana Atabilirsiniz
Alacağınız maaş miktarı elbette ki yaşam standartlarınız ve emeğiniz doğrultusunda oldukça önemlidir. Ancak, iş başvurusu için en önemli kıstas maaş olmamalıdır. Eğer istediğiniz işi bulduysanız ve bu iş için
kariyer planı yapıyorsanız, maaşı ikinci plana atabilirsiniz. Mutlu olacağınız bir işte, kısa sürede başarılı olacaksınızdır. Bu da maaşına etki edecektir.

5.Maaş Tek Kıstasınız Olmasın
Maaş dışında alacağınız; ikramiye, mesai ücreti, prim, zam oranı gibi kıstasları mutlaka göz önünde bulundurun. Ayrıca çalışma saatleri, sigorta primleri ve diğer imkanlar daha yüksek ücretle çalışacağınız bir şirkete oranla daha iyi olabilir. Bu nedenle maaş konusuna kilitli kalmak yerine, diğer ödeme ve imkanları da göz önünde bulundurun.

Özetle:
I. İşveren ile beklentilerinizi çekinmeden konuşun.
II. Maaş ücretleri hakkında piyasa araştırması yapın.
III. Maaşın yanı sıra, şirketin size sağlayacağı imkanları da göz önünde bulundurun.
IV. Kariyer İmkânlarını göz önünde bulundurun.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar