Ana SayfaMakalelerKariyerinizi Değiştirin

Kariyerinizi Değiştirin

Kariyer Değişimi

ABD‘de yapılan bir araştırmaya göre çalışan kesimin %84 ü yeni bir iş istiyormuş. Böyle bir araştırma Türkiye’de yapılırsa çıkan yüzdenin Amerika’dakinden çok da az olmayacağını tahmin etmek zor değil. Hatta yazının başlığını okur okumaz çoğunuzun dikkatini çektiğinden eminim. İşinizde değişiklik yapmak istiyorsunuz ama bu gerçekten bir istek mi yoksa kısa bir tatil ile toparlanabilecek geçici bir sıkıntımı hiç düşündünüz mü? Şimdi size gerçekten kariyerinizi değiştirmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğim.

İlk olarak mesai saatleri dışında işinizle ne kadar ilgilendiğinize, ne kadar yeni fikir ürettiğinize, araştırma yaptığınıza ve geride bıraktığınız sorumlulukların zihninizi ne kadar kurcaladığına dikkat edin. Eğer mesai saati dışında bunların hiç birini yapmıyorsanız kariyer değişimi için vakit gelmiş olabilir.

Bir diğer unsur da yaptığınız işten ve yöneticilerinizden ne kadar memnun olduğunuzu gözden geçirmeniz gerektiğidir. Bu konu ile ilgili oranı bir ofis psikoloğu olan Janet Civitelli %80 olarak açıklamıştır. Eğer memnuniyet derecenizi %80 in altında görüyorsanız ve yükseltmek için gösterdiğiniz çabalar sonuç vermiyorsa kariyer değişikliğini düşünmeniz faydalı olacaktır.
Üçüncü olarak mesai saatleri içinde bile odak noktalarınız farklı konulara yoğunlaşıp yoğunlaşmadığına dikkat edin. Örneğin bir toplantı sırasında son cümleyi bile hatırlamıyor önünüzdeki kâğıda bir şeyler karalıyorsanız ya da kendinizi bir sunuma yerleştirdiğiniz manzara resimdeki derenin kenarında hayale dalıyorsanız iş değişikliğinizin sizin için de firmanız içinde olumlu sonuçlar doğuracağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Bunun dışında çalıştığınız sektörle ilgili fuar etkinliklere katılmak, dergi, internet sitesi vb. yerlerde yayınlanan yenilikleri takip etmek yerine zamanınızı örneğin ev ve bahçe ile ilgili hobilerinize yönelerek geçiriyorsanız da tehlikedesiniz demektir.

Belki de en önemli unsur, işe gitmek size her gün sıkıntı yaratıyorsa bu ciddiye alınması gereken bir uyarıdır. İşe gitmemek için her sabah yeni bir bahane üretebiliyorsanız hatta bu konudaki kabiliyetiniz iş hayatınızdaki üretkenliğinizi bile solluyorsa, ilkokulda yapılan tebeşir tozu yutup ateşini çıkarma eylemi dahi size cazip gelmeye başlamışsa
iş değişikliği için en uygun zamanı ve koşulları araştırmaya başlasanız iyi edersiniz.

Ve son olarak kendinize ne kadar özen gösterdiğinizi kontrol edin. İşinizi hala seviyorsanız iş yerine, çalışma arkadaşlarınıza her şeyden önce de kendinize saygı ve sevginizi korursunuz ve bu durum gösterdiğiniz özene mutlaka yansır. Gün geçtikçe giyiminizin, saçlarınızın hatta cildinizin nasıl göründüğünü hiç düşünmüyor neredeyse bir ruh ya da yataktan kalkmış gibi işe gidiyorsanız sizin içinde değişiklik vakti gelmiş demektir. Bu şekilde gün gelir sizin kendinize, insanların da size saygısının yitip gittiğini kayan bir yıldızı izler gibi izlemek zorunda kalabilirsiniz.

Yukarıda saydığım tüm ipuçlarını değerlendirin. Mümkünse kısa bir tatile çıkıp döndükten bir süre sonra yeniden değerlendirin. Sonuç değişmiyorsa yapmanız gereken cesaretinizi toplayarak kariyerinizi değiştirmek adına yeni bir adım atmanızdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar