Neden Kariyer Planı Yapmalısınız?
Kariyer; kendinizi geliştirmek, bilgi sahibi olduğunuz alanları arttırmak, istediğiniz iş üzerine uzmanlaşmak için gereklidir. Ancak bunların dışında kariyer planı yapmak, sizin yönünüzü belirler. İş yaşamınız, hayatınızın yönünü belirlemede en büyük rollerden birini oynar. Bu nedenle işinizi yalnızca bir iş olarak görmemelisiniz. Hayatınızın büyük bir bölümüne etki eden iş yaşamınızda, belirleyeceğiniz hedefler olmalıdır. İsterseniz eğitimini yeni bitirmiş ve tecrübesiz bir eleman adayı olun, isterseniz emekliliğine altı ay kalmış bir çalışan.. Eğitim seviyeniz, bilgi birikiminiz, yapmak istedikleriniz, yaşınız, tecrübe dereceniz ne olursa olsun, kendinize bir kariyer rotası belirleyin.
Uzun yıllar çalışmış ve farklı meslek alanlarında çeşitli tecrübelere sahip olmuş bir eleman ile, aynı süre boyunca tek bir meslek dalı üzerine çalışmış bir eleman arasında büyük farklar vardır. Farklı işler üzerine tecrübeler edinmiş olan eleman, farklı iş alanları hakkında bilgi sahibi olmuş olsa da, herhangi bir iş üzerine uzmanlaşamamıştır. Bunun yanı sıra, tek bir meslek dalı üzerine tecrübe edinmiş olan eleman, diğer meslekler hakkında bilgi sahibi olmasa da, kendi alanında uzmanlaşmıştır. Herhangi bir meslek dalında uzmanlaşmış olan elemanın iş bulma ve
kariyer yapma imkanı çok daha fazladır.
Kariyer planı, hayatınızı yönlendiren en önemli noktalardan biridir. Kariyer planı yaparken, en önemli nokta ne yapmak istediğinizdir. Hangi meslek dalı üzerine uzmanlaşmak istediğinize karar vermeden, doğru bir kariyer planı yapamazsınız. Bu nedenle kariyer planı yaparken ilk olarak hedeflerinizi net bir şekilde belirlemeniz gerekir. Hedef belirlerken ilk olarak, yeteneklerinizi göz önünde bulundurun. Bunun yanı sıra, eğitim düzeyiniz son derece önemlidir. Kariyer planınızı, eğitim süreciniz devam ederken yapmanız, çok daha iyi sonuçlar verecektir. Eğitim türünüze ve derecenize göre yapacağınız kariyer planı, meslek edinme ve uzmanlaşma konusunda size önemli avantajlar sağlayacaktır.
Hedefleri olan ve ne yapmak istediğine karar vermiş bir çalışan, belirgin bir hedefi olmayan bir elemana kıyasla çok daha fazla başarılı olur. Amaç, hayatın her alanında olduğu gibi, iş alanında da itici güçtür. Ayrıca hedefi olmayan bir çalışan, ne kadar fazla tecrübe edinmiş olursa olsun, deneyimlerini değerlendirmeyi bilmediği için başarılı olamayacaktır.
Yaptığınız işte mutlu ve başarılı olabilmek için kendinize hedefler belirleyin. Yalnızca maddi açıdan sizi tatmin eden işleri yapmanız, sizi uzun vadede mutsuz ve başarısız biri haline dönüştürecektir.