Ana SayfaMakalelerKariyer Hedeflerim

Kariyer Hedeflerim

Kariyerinizi Parlatın
Kariyer, mesleki hayatınızın en önemli parçasıdır. Kendinizi beş yıl ya da on yıl sonra nerede hayal ediyorsunuz? Mesleğinizde varmak istediğiniz nokta nedir? Hangi unvan ile emekli olacaksınız? Bu sorulara vereceğiniz tüm yanıtlar sizin kariyer planınız ile ilgilidir. Kariyer hedefi sizi yapmak istedikleriniz ve yapmanız gerekenler konusunda yönlendirir. Bu nedenle ilk olarak bir kariyer planı yapmalısınız.

Kariyer Planı Nasıl Yapılır
Kariyer planı yaparken, kendinize hedefler koymalısınız. İlk olarak kısa vadeli zaman dilimleri üzerine plan yapın. Üç ay içerisinde kendinizden neler bekliyorsunuz? Bu zaman dilimi içerisinde, beklentilerinizin gerçekleşebilmesi için yapmanız gerekenler neler? İlk altı ay sonunda, nerede olmayı planlıyorsunuz? Mesleki gelişiminize daha çok destekleyecek bir şirkete geçmeyi düşünüyor musunuz? Bulunduğunuz şirkette hangi pozisyonda olmayı hedefliyorsunuz? Tüm bu sorulara vereceğiniz yanıtlar sizin kariyer planınızı oluşturur.

Kariyer Planı Yapın, Çünkü..
Kariyer planı yapmak, size sürekli motivasyon sağlar. Bir hedefiniz olması, çalışmalarınızı daha istekli bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. Bunun yanı sıra işten bunaldığınız zamanlarda kariyer hedefiniz sizi çalışmaya teşvik eder. Kariyer planınız olması, sık sık iş değiştirmenizin, farklı sektörlerde hizmet vermenizin önüne geçer. Ayrıca bir meslek dalında kendinize hedefler belirlemeniz, motivasyonunuzu ayakta tutar. Bunun yanı sıra, seçtiğiniz meslekle ilgili tecrübeler edinmeniz ve o meslekte gelişmenizi sağlar. Yirmi yıl boyunca çalışmış olan ancak farklı iş dalları üzerine tecrübe edinmiş biri ile aynı süre boyunca tek bir iş dalı üzerine tecrübe edinmiş birinin arasında büyük farklar vardır. Farklı iş dallarında çalışan eleman, birçok iş hakkında kısıtlı bilgi ve tecrübeye sahiptir. Bunun yanı sıra, bir meslek edinmiş olan eleman, mesleği üzerine uzmanlaşmış olacaktır.

Kariyer Planı Yaptıktan Sonra
Kariyer hedefinizi belirledikten sonra, yaptığınız kariyer planına bağlı kalmanız gerekir. Kariyer hedeflediğiniz pozisyon için kendinizi sürekli geliştirmeli ve bu alanda çalışmalar yapmalısınız. Örneğin Yazılım geliştirme alanında kariyer planı yaptıysanız, kendinizi sürekli bu alanda geliştirmeli ve sahip olduğunuz yeterlilikleri arttırmanız gerekir. Ayrıca

kariyer planı yaptıktan sonra, sürekli iş değişiklikleri yapmamanız sizin açınızdan daha yararlı olacaktır. Zira kariyer hedeflediğiniz pozisyonda yükselebilmek için, sık sık iş değiştirmek sizi hem demotive eder, hem de planlarınızın sürekli sekteye uğramasına neden olur. Dolayısıyla yükselmek istediğiniz meslek dalı kadar, çalıştığınız şirketi de iyi seçmeniz gerekir. Yapılan araştırmalara göre, iş arayan adayların önemli bir bölümü, iş başvurusu yaparken, iş ilanı veren şirketin sağladığı kariyer olanaklarına dikkat etmektedir. Kısacası iş ilanları için başvuru yaparken, pozisyonun yanı sıra iş ilanı veren şirketin size sağlayabileceği yükselme ve kariyer fırsatlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar