Ana SayfaMakalelerKariyer Hedefi

Kariyer Hedefi

Kariyer Planı Yapmadan Önce
Kariyer planı yaparken, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yapacağınız işin sizi ne derecede tatmin edeceğidir. Mutsuz olacağınız bir iş üzerine kariyer planı yapmak, doğru olmayacaktır. Yapacağınız işin sizi mutlu edeceğinizi düşünseniz dahi, küçük deneyimler elde etmeden büyük kararlar vermemeniz gerekir. Kendinizi çok iyi tanımalı ve ne istediğinizi iyi bilmelisiniz. İş hayatına atılıp, kariyer planı yapmadan önce, kendinizi farklı meslek dallarında denemelisiniz. Yeteneklerinize ve bilginize uygun, farklı meslek dallarında yapacağınız birkaç aylık stajlar bu konuda size son derece önemli bilgiler verebilir. Kariyer planı yaparken, tek bir noktaya bağlı kalmak ve bir amaç üzerinde ilerlemek, bazen olumlu sonuçlar verse de kimi zaman büyük hayal kırıklıklarına da sebep olabilir.

1.Ne Yapmak İstiyorsunuz?
Kariyer hedefi belirlerken, en önemli nokta gerçekten ne yapmak istediğinizi bilmenizdir. Yapmak istediğiniz iş ile eğitimini aldığınız iş farklı ise, kariyer hedefi belirlerken ikilemde kalabilirsiniz. Eğitimini aldığınız iş üzerine kariyer planı yapmak, size birçok kolaylık sağlar. Ancak eğitim aldığınız bölüm, hayalinizdeki işe hitap etmiyorsa ve bu işi severek yapamayacağınızı düşünüyorsanız, hedefinizi yapmayı istediğiniz iş üzerine belirleyin. Örneğin aldığınız eğitim, sağlık sektörü üzerineyse ancak siz reklamcılık alanında çalışmak istiyorsanız, kariyer planı yaparken çelişkiye düşebilirsiniz. Eğer başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız yapmak istediğiniz meslekten vazgeçmeyin.

2.Deneyim Edinin
Kariyer planı yapmadan önce, yapmak istediğiniz işler hakkında detaylı bilgiler edinin. Bu konuda küçük iş deneyimleri edinmeniz, kesin karar vermenizde son derece önemlidir. Fırsat bulduğunuz zamanlarda, yapabileceğinizi düşündüğünüz ya da yapmak istediğiniz işlerle ilgili tecrübe edinmeye çalışın. Bu konuda girişken olmanız gerekmektedir. Örneğin, web tasarımcılık ya da gazetecilik alanlarına ilgilisiniz. Bu meslekler üzerine faaliyet gösteren şirketlere giderek, tecrübe kazanmak için bir süre size çalışma imkanı sağlayıp sağlayamayacaklarını sorabilirsiniz. Ya da web tasarımcılık konusunda uzman, gazetecilik konusunda bilgili olmayı hedefleyen bir kariyer planı yapabilirsiniz. Kariyer hedefiniz hayatınızın büyük bölümünü etkileyecektir. Bu nedenle, kariyer hedefinizi doğru belirlediğinizden emin olmalısınız.

3.Hedef Belirleyin
Kariyer planınızı yaparken kendinize kısa vadeli ve uzun vadeli birçok hedef belirlemeniz gerekiyor. Kısa vadeli hedefleriniz motivasyonunuzu ayakta tutmak ve yönünüzü analiz etmek açısından önemlidir. Kısa vadeli hedeflerinizi aşamalı olarak arttırın. Bu sizin hedeflerinize daha hızlı ve kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Uzun vadeli kariyer planlarınız ise, hayatınıza yön veren kesin çizgiler olacaktır. Kısa vadeli kariyer planlarınızı haftalık normlarda düzenleyebilirken, uzun vadeli kariyer planlarınızı en az bir ya da iki yıllık olarak belirleyebilirsiniz.

4.Kararlı Olun
Kariyer hedefi belirlendikten sonra, bu hedef üzerine yoğunlaşmanız gerekiyor. Kararlı olmak her işte olduğu gibi, kariyer hedefine ulaşmakta da temel kurallardan biridir. Kariyer hedefinizi sürekli değiştiremezsiniz. Özellikle lisans düzeyinde eğitim aldıktan sonra, kariyer hedefinizde büyük değişiklikler yapmak sizi son derece zorlar ve başarısızlığa sürükleyebilir. Bu nedenle kariyer planınızı belirledikten sonra, kararınızdan kolay vazgeçemeyeceğinizi unutmayın.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar