Ana SayfaMakalelerKariyer Değişikliği İçin Hazır Mısınız?

Kariyer Değişikliği İçin Hazır Mısınız?

Kariyerinizi değiştirmek veya kariyerinizi değiştirmeye hazır olmak her zaman aynı şeyler değildir. Bu durumun temelde sahip olduğunuz bilgi, beceri ve tecrübeler önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal çevrenizin de bunun üstünde büyük bir etkisi vardır. Bazen hayatımızdaki ani bir değişim, tüm mesleki planlarımızla ilgili her şeyi alt üst edebilmektedir. Ama her zaman olumsuz sonuçlar doğuracak diye bir kaide de yoktur. Değişim insanlığın her döneminde varlığını sürdürmüştür.

Hayatımızdaki bu değişim çoğu zaman farklı bir kariyer arayışındayız anlamına da gelmez; Aslında sadece baskıların ortasında bir değişiklik yapmaya çalışırsanız, muhtemelen bu değişikliklerle de istediğiniz başarıya ulaşamayacaksınız. Karmaşa, karışıklık, belirsizlik sizleri bir boşluğun içine atmasın. Buraya kadar ne kadar karışık bir ruh hali içinde olabileceğimizi kavramışsınızdır umarım.

Kariyerinizle ilgili nihai bir karar vermeden önce, bu yolculuğa atılmak için genel hazırlık durumunu değerlendirmek için bolca zaman ayırın. Bu çok önemlidir. Yeni kariyer hedeflerinizi değerlendirirken, bazı temel faktörleri çok iyi gözlemlemelisiniz. Aksi takdirde geçmişinize saplanıp kalırsınız. Bazı istatistiklerden derlenen ve yapılan anketler sonucunda meslek değiştirmek, farklı alanlara yönelip farklı statüde kariyer sahibi olmanın çok ayrı ama bir o kadarda ortak noktası var. İşte o kısa derlemeler.

Kariyer Değiştirme Nedenleri

Kariyer değişikliği göz önüne alındığında insanlar genellikle iki açıdan değerlendirme yapar.

Sevmediğiniz bir meslek icra ediyorsunuz ve bu durumuna tepki olarak bir kariyer değişikliği düşünüyorsunuz. Bunun temel amacı iş yerinde karşılaştığınız stresten kaçmaktır. İkinci açıklama; iş yerindeki negatif esen rüzgar performansınızı çok kötü yönde etkilemesi. Devamında kötü yöneticiler ve ortak paydada buluşamadığınız iş arkadaşlarınız yer alıyor. Aynı sektörde aynı zihniyete sahip insanlar yüzünden sektör ve kariyer değişimi söz konusu olmaktadır.

İş Yerinde Uzun Soluklu Çalışabilecek Miyim Kaygısı?

Çoğu çalışan iş yerinde kendisini güvende hissetmez. Düzenli bir gelir ve iş güvenliği konusunda tereddütler yaşar. İşsiz olmak veya işsiz kalma korkusu arasında sıkışan kişiler tabi ki ciddi bir odaklanama problemi ile baş başa kalırlar. Bu noktada sağlıklı bir karar vermesi gerekmektedir. Ya işine devam edecektir, ya da başka bir mesleğe yelken açacaktır.

Finansal Darbe, Ekonomik Kriz

Mali sorunlar bir kariyer değişikliği yapmaya hazır olup olmadığını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Dikkat etmeniz gereken bir kural ise en az altı ay için yaşam masraflarını karşılamak için yeterli paraya sahip olmaktır. İnsanlar kariyer geçişi sırasında karşılaştıkları en büyük streslerden biri de rahatça yeterli paraya sahip olamaması durumudur.

Aile ve Çevre Faktörü

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada var olan bir durum. Başkasının bizim hakkımızda ne düşündüğü fikri. Ailemiz ve çevremizde insanların eleştirilerin maruz kalma durumu. Sırf bu yüzden binlerce insan sevdiği ii bırakıp başka bir işin peşinden koşmaktadır.

Siz kariyeriniz için değişiklik yapmadan önce bu derlemeleri göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar