Ana SayfaMakalelerİyi Dinleyici Olmak Avantaj Sağlar

İyi Dinleyici Olmak Avantaj Sağlar

İyi Bir Dinleyici Olmalısınız

İletişim, insanoğlunun olmazsa olmazlarındandır. Dolayısıyla iyi iletişim kurmak da en büyük gereksinim halini almış durumda. Tüm hayatın gidişatını etkileyecek olan iletişimi doğru tekniklerle uygulayabilmekse artık bir gereksinim halinden çıkarak, zorunluluk oldu. Çünkü iyi iletişim kurulamaması halinde, içinde bulunulan toplulukta huzursuzluklar meydana gelecek, bireyler mutsuz olacak ve yanlış anlaşılmalar söz konusu olacaktır.

Etkili bir iletişim kurmanın en temel kuralı; dinlemektir. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kurulan iletişimin doğru şekilde kodlanmasıdır. Maalesef toplumumuzda karşılıklı iletişim kurulurken dinleme eksikliğinden kaynaklanan karşılıklı anlaşma güçlükleri yaşanmakta, bu da iletişimin sorunlu olmasına sebep olmaktadır. Toplumsal olarak daha çok dinlemeye değil konuşmaya hatta çoğu zaman dinlemeden konuşmaya eğilim göstermekte olduğumuz düşünülürse, bu konuya dikkat etmek bireyler için kaçınılmazdır. Dinlemeden konuşmak, sadece kendi zihninizde düşündüğünüz şekilde konuşmanıza, karşınızdakini yanlış anlamanıza, yanlış iletişim kurmanıza neden olacaktır. Dinlemeye özen göstermeniz ise doğru iletişim kurmanıza olanak verir.

İnsan yaşadığı süre boyunca iletişim kurar ve bu nedenle de iyi iletişim kurduğunda fikir ve duygularını doğru ifade ederken, yanlış iletişim kurması halinde, kendisini tam anlamıyla ifade edemediği için mutsuz olur. Bu sebeple hem karşınızdakini iyi anlayabilmek hem de kendinizi doğru ifade edip yanlış anlaşılmamak adına doğru iletişim kurmayı benimsemelisiniz.

 

 

 

İyi Bir Dinleyici Olarak İletişiminizi Güçlü Kılın

İyi bir dinleyici karşısındakini dinlemeli, göz teması kurarak, karşısındakinin kurduğu cümlelere ve beden diline dikkat etmelidir. Sabırla konuşan kişinin sözünü bitmesini bekleyerek, sözünü kesmemelidir. Sorulan sorulara, akılcı bir şekilde karşı tarafın sözü bittikten sonra yanıt vermelidir. Empati yaparak anlamaya çalışmalı, sorular sorarak ilgili olunduğunu hissettirmelidir. Yargılamaktan ve yorum yapmaktan kaçınarak, açıkça görüşler belirtilmelidir. Kesinlikle dinlemenin ön planda olduğu unutulmamalıdır. İyi bir dinleyici olmak, sağlıklı iletişimi de beraberinde getirir.

 

 

 

Az ve Öz Konuşun

Konuşmayı çok seviyor olabilirsiniz ancak bu durumda karşı tarafı da düşünmenizde fayda var. Az ve öz konuşarak anlatmak istediğinizi daha rahat ifade edebilirsiniz. Karşı taraf da sizi dinlerken sıkılmaz ve gerçekten vermek istediğiniz mesajı alarak, daha sağlıklı bir iletişim oluşturmuş olursunuz. Yanlış anlaşılmalara mahal vermez, iletişim kurduğunuz kişileri de sıkmadan doğru bir şekilde kendinizi ifade edersiniz.

Tüm bunlardan yola çıkarak, etkili bir iletişim kurmak adına az ve öz konuşmanız gerektiğini ve en önemlisinin de dinlemek olduğunu unutmamalısınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar