Ana SayfaMakalelerİşsizlik Maaşı Artıyor

İşsizlik Maaşı Artıyor

İşsizlik Maaşı 1500 lira Oluyor

Yapılan her araştırma Türkiye’deki en büyük sorunun işsizlik olduğunu gösteriyor. Hükümet işsizlik sorununa çözüm bulmak için çeşitli projeler hazırlıyor. Kıdem Tazminatı ile ilgili düzenleme, yakın zamanda dile getirilmiş ancak sendikalar ve halkın gösterdiği tepki sonucunda uygulamaya konulmaktan vazgeçilmişti. Bunun üzerine hükümet yeni Ulusal İstihdam Projesini hazırladı. 2012-2023 yılları arasını kapsayan proje, işsizliği 2023’e kadar %5’e çekmeyi hedefliyor.

Türkiye’de 2001 krizi sonrası hızlı bir iktisadi büyüme gerçekleşti. Ancak işsizlik oranı, iktisadi büyüme ile orantılı olarak azalmadı. Kriz öncesi %7’nin altında olan işsizlik oranı, kriz sonrasında %11’e kadar yükseldi. Bunun sebebini işgücü piyasasının katılığı olarak yorumlayan hükümet, bu alanda bir dizi atılım yapmayı planlıyor. Çalışma şekillerine ve iş şartlarına esneklik getiren düzenleme ile, belirli süreli çalışma, uzaktan çalışma, gelen çağrı ile çalışma, iş paylaşımı, evden çalışma gibi farklı çalışma şekilleri uygulamaya konulacak.

Ulusal İstihdam Stratejisinde Özel İstihdam Bürolarının yaygınlaştırılması planlanıyor. Özel İstihdam Büroları, aynı işte birden fazla kişinin çalışması ya da bir kişinin birden fazla işte çalışması gibi imkanlar sunuyor. Bununla birlikte, işçi hakları ve sendikalaşmanın önü bir anlamda kapanmış oluyor. Uzmanlar, projenin toplu iş sözleşmelerini de engelleyeceği fikrinde.. Zira, çalışanlar sözleşme yapamayacak. İşçi hakları bir anlamda,
Özel İstihdam Bürolarının inisiyatifinde olacak.

Çalışan Kadın Sayısı Artacak
Ulusal İstihdam projesi, istihdam edilen kadın sayısını arttırmayı planlıyor. Buna göre, kadınların işgücü katılım oranı %28.8’den %35’e yükselecek. Ayrıca proje çalışan kadınlara, kreş imkânı da sağlayacak. İşverenler kadın çalışanlarının çocuklarının bakımı için yaptıkları harcamaları, vergide gider olarak gösterebilecek. Bunun yanı sıra, evlendikten sonra kıdem tazminatı ödenmesi, ebeveynlerden maaş bağlanması, çeyiz harcamaları gibi inisiyatifler, kadının iş hayatından çekilmesine neden olduğu için, düzenleme kapsamına alınacak.

Devlet İşsizliğe Çözüm Getiriyor
Ulusal İstihdam Projesi kapsamında işsizlik maaşlarına da yer verildi. Proje kapsamında işsizlik maaşının, asgari ücretin bir buçuk katı olması bekleniyor. Buna göre, bugün 300-500 lira arası değişen işsizlik maaşı 1500 liraya yaklaşacak. Ancak işsiz kalan kişiler, işsizlik maaşını alabilmek için mesleki eğitim kurslarına katılacaklar. Hükümet böylece, hem işsizlere meslek kazandırmayı hem de işsizlik maaşını almak isteyenlere bir dizi kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.
Yapılacak düzenlemelerle; banka, inşaat, bilişim, tarım, tekstil ve turizm sektörlerinde bir dizi düzenlemeyi de beraberinde getiren proje, işsizliği 9 yıl içerisinde, yarı yarıya düşürmeyi hedefliyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar