Ana SayfaMakalelerİşinizde İlk Gününüz

İşinizde İlk Gününüz

İlk iş günleri oldukça heyecanlı geçer. Özellikle ilk iş tecrübeniz ise, ne yapacağınızı bilemezsiniz. Heyecanlı olmanız elbette normal bir durumdur. Ancak heyecanınızın etkisiyle, yanlış izlenimler vermemeniz gerekir. İşte ilk iş gününüzde dikkat etmeniz gerekenler..

1.Giyiminize Dikkat Edin

Sizinle ilgili hiçbir fikri olmayan insanlarla tanışacaksınız. Sizin hakkınızdaki fikirler, öncelikle kıyafetiniz ve görünümünüzle ilgili olacaktır. İlk iş gününüzde, işe başladığınız şirketin, kıyafet politikasına göre giyinmeye dikkat edin. Eğer şirketin kıyafet anlayışı hakkında bir fikriniz yoksa ciddi ve abartısız bir kıyafet giyinin. Kıyafetiniz dışında, görünümünüze de özen göstermeniz gerekmektedir. Unutmayın bu çalışanlar için sizin hakkınızdaki ilk izlenimi ve temel düşünceleri oluşturacak bu aşamada oluşturacaktır. Ayrıca işveren ya da yöneticiniz açısından da, sizin işe verdiğiniz değerin bir göstergesi olacaktır.

2.İletişim Kurun

İlk iş gününüzde, iş yerindeki herkese kendinizi tanıtın. Tanıştığınız çalışanların görevleri konusunda bilgi alın. İş arkadaşınızla kuracağınız sağlıklı bir iletişim, iş yerinizdeki motivasyon kaynağınız olacaktır. İlk anda çok fazla samimi olmaya çalışmak, hakkınızda yanlış bir izlenim verebilir. Bu nedenle samimiyetinizin dozunu iyi belirleyin. Pozitif olun ve sürekli gülümseyin.

3. Temkinli Olun

İlk iş gününüzde, yeni iş arkadaşlarınız size kişisel sorular sorabilir. Nerede ikamet ettiğiniz, hangi okuldan mezun olduğunuz, kaç yaşında olduğunuz gibi soruların yanı sıra; siyasi görüşünüz, ilişki durumunuz ya da aile ilişkileriniz ile ilgili sorular da sorabilirler. Bu gibi kişiler soruları yanıtlarken, temkinli olun. Özel konularda, ilk defa gördüğünüz kişilere detaylı bilgi vermeniz doğru olmayacaktır. Bu nedenle iş arkadaşlarınıza kendiniz hakkında bilgi verirken, temkinli olun. Çok özel sorular sormaları takdirde, kibarca cevap vermek istemediğinizi belirtebilir ya da geçiştirebilirsiniz. Özel sorularına cevap vermek istemediğiniz için yalan söylemeyin. Daha sonra çok yakın olabileceğiniz kişilerin size duydukları güveni zedelenebilir.

4. Hevesli Olun

İşe alındıktan sonra, işvereniniz sizi belirli bir zaman boyunca deneyecektir. Kimi iş yerlerinde deneme süresi varken, kimilerinde yoktur. Ancak bütün işverenler işe aldıkları elemanların performanslarını özellikle ilk bir iki ay boyunca sürekli değerlendirirler. Bu nedenle işe yeni başladığınız süre içerisinde daha istekli ve çalışkan olmanız gerekir. İlk aylarda daha fazla çalışmanız, hem işi daha hızlı öğrenmenizi, hem de tecrübe kazanmanız açısından size kolaylık sağlar.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar