Ana SayfaMakalelerİşe Giriş Evrakları Nelerdir? İşe Girişte Bu Belgeleri Unutmayın

İşe Giriş Evrakları Nelerdir? İşe Girişte Bu Belgeleri Unutmayın

Yeni bir işe başlayacak olabilir ve gerekli evraklar hakkında ise bir bilginiz olmayabilir. İşe giriş evrakları, hem devlet tarafından talep edilen hem de çalışılacak kurum tarafında istenen gerekli belgelere verilen isimdir. Bu evrakları her pozisyon ve kurumda farklılık gösterse de genel anlamda istenen belgeler ikametgâh belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sicil kaydıdır. İşe girerken istenen belgeler başlayacağınız pozisyona veya sektöre göre farklılık gösterebilir. Bu gibi durumlarda işe başlamadan önce yetkili kişilere sorabilirsiniz.

İşe Başlamadan Önce Hazır Etmeniz Gereken Belgeler

Yeni bir işe başlayarak meslek hayatına giriş yapmak isteyen kişilerin hazırlaması gereken birçok belge bulunuyor. İşe girişte gerekli olan evrak listesi aşağıda sıralanmıştır. 

·       İkametgâh Belgesi

·       Nüfus cüzdanı fotokopisi

·       Nüfus kayıt örneği

·       Vesikalık fotoğraf ( son bir yıl içerisinde çekilmesine özen gösterilmesi gerek)

·       Ehliyet fotokopisi

·       Kan grubunuzu gösteren kart

·       Eğer evliyseniz evlilik cüzdanı fotokopisi

·       Bazı kurumlar evli ve çocuklu personellerin aile bireylerine ait nüfus cüzdanı fotokopisini de talep etmekte

·       Son 6 ayına ait adli sicil kaydı belgesi

·       Çalışma belgesi

·       Diploma örneği

·       Erkek personeller için askerlik durumunu tecil ettiğini gösteren belge ya da tamamlanmış olmasına dair belge

Çalışacak işe göre birçok sağlık raporu işe başlama evrakları arasında yer alabilir. Sağlık raporunda olan evraklar şu şekilde sıralanabilir:

·       Akciğer grafisi ve raporu

·       Hekim tarafından onaylanmış görme muayenesi

·       Hekim onaylı işitme muayenesi

Diğer talep edilebilecek belgeler:

·       İşverenin talep ettiği ve anlaşmalı olduğu bankaya ait açtırdığın maaş hesabının şube hesap kodu, IBAN numarası ve hesap numarası bilgilerini gösteren hesap cüzdanı fotokopisi

·       SGK işe giriş belgesi

·       Asgari geçim indirim formu

İşe Giriş Evrakları Nasıl Hazırlanmalı?

İşe başlamış ama evrakların nasıl hazırlanması gerektiğini bilmiyor olmamanız oldukça doğal. Yazımızın devamında işe giriş evrakları nasıl hazırlanmalı, nelere dikkat edilmeli ve hangi evrak hangi sektörde gereklidir soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

iş için gerekli evrakları hazırlarken ilk dikkat etmeniz gereken şey belgelerin güncel olması. Resmi belgelerin alındıkları tarih oldukça önemlidir. Yakın zamana ait olması, evrakların sahte olmamasını ve aynı zamanda kişilerin bilgilerini geçerli olduğunu gösterir. Bu yüzden işe gitmeden bir hafta önce veya en fazla 6 ay öncesine ait belgelerin kullanılabilir olduğunu unutmamanız gerekir.

Sağlık sektöründe işe girişte istenen belgeler arasında ikametgâh, nüfus cüzdanı fotokopisi ve adli sicil kaydının yanı sıra heyet veya doktor tarafından onaylanmış sağlık raporu bulunuyor. Bu yüzden bu belgeleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek adına önceden raporlarınızı alabilir bu şekilde işe giriş sürecinizi hızlandırabilirsiniz. 

İşe Giriş Evrakları Teslim Edildikten Sonra Ne Yapmalı?

İşe giriş evrakları nelerdir sorusunun cevabını işe başlamadan önce hazır etmeniz gereken belgeler başlığında detaylı şekilde elde aldık. Bu başlık altında ise giriş evrakları hazırlanıp eksiksiz teslim edildikten sonra nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusu üzerinde duracağız.

İşe girişte istenen belgeler eksiksiz bir şekilde insan kaynakları veya yetkili kişilere teslim edikten sonra yasal olarak sigortanızın başlatılması gerekir. İŞKUR’un belirlediği kurallar doğrultusunda evrakların teslimin hemen ardından işletmede çalışacak kişilerin SGK girişleri yapılması gerekmektedir. SGK girişi yapılmadan çalıştırılan gün sayısı kadarınca firmalara cezai işlem uygulanmaktadır. SGK girişinizden 30 (gün) sonra ise sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayabiliyorsunuz.

Eksik bir belgenin olması durumunda sigorta girişiniz geç olabilir. Bu yüzden sizden istenen belgeleri eksiksiz şekilde hazırlamanız gerekir. Yukarıda bahsettiğimiz evrakların hepsi her zaman gerekli olmayabilir. Bu yüzden işe başlamadan önce neler getirmeniz gerektiğine dair size aktarılan bilgiler doğrultusunda hazırlık yapmanızda fayda var. Örneğin bir hemşire olarak işe başlayacaksanız raporunuzu önceden kesinlikle hazır etmeniz gerekir. Haber kanalında editör olarak çalışacak iseniz kimlik fotokopisi, ikametgâh belgesi ve sicil belgenizin hazır olması yeterli olacaktır. Başlayacağınız ilk işiniz ise bir fotoğraf ve gerekli belgeleri önceden hazır etmenizde fayda olabilir. Bu şekilde işe girişte daha rahat eder ve kolaylıkla sigorta girişiniz yapılmış olur.

işe başlama evrakları teslim edildikten sonra yapılması gereken tek şey yeni işinize giderek kariyer basamaklarını hızlıca çıkmak. Kariyer basamaklarını çıkarken size yardımcı olabilecek bilgileri isbul.net blog sayfasından bulabilir size uygun iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar