Ana SayfaMakalelerİşe Girebilmeniz İçin Sahip Olmanız Gereken Yetkinlikler

İşe Girebilmeniz İçin Sahip Olmanız Gereken Yetkinlikler

Gelişen ve değişen teknoloji ile işe alım süreçlerinde işverenler tarafından istenen yeterlilikler de artarak çoğaldı. Artık sadece mesleğiniz hakkında teorik ve pratik bilgi bilmeniz pek de bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle kendinizi sürekli olarak geliştirmek ve güncel tutmak zorundasınız.

Son üç yılda iş ilanları ve anketler incelendiğinde, pek çok firmanın mesleki bilgi dışında sizden beklediği yetkinlikler fazlasıyla artmıştır. İşte işe girebilmeniz için sahip olmanız gereken yetkinlikler:

Aktif olabilmek: İşverenler artık pasif, içine kapanık, duygusal çalışanlarla değil, dışa dönük, aktif adaylarla çalışmak istiyor. Pek çok kişinin mülakatlarda başarısız olmasının en önemli sebeplerinden biri de bu! Katıldığınız etkinlikler, üye olduğunuz kulüpler ve vakıfların olması da sizi rakiplerinizin arasından öne çıkaracaktır.

Bilgisayar Bilgisi: Araştırmalara göre iş alanlarının tamamına yakınında artık bilgisayar bilgisi isteniyor. Özellikle belli başlı programları kullanmayı bilmiyorsanız, iş arama süreci boyunca bu bilgileri öğrenin. Office programları, internette gezinebilme, mail kullanımı, arama motorlarında bilgi arama, bilgisayardan çıktı alabilme gibi en basit yetkinlikleri bilmeden dilediğiniz işi veya maaşı almanız oldukça zor. Bu eksikliği gidermek için bilgisayardan anlayan bir yakınınızdan yardım alabilir veya hemen bir bilgisayar kullanımı kurslarına kayıt yaptırabiliriniz. Üstelik bu kursların pek çoğu da ücretsiz!

Yazım ve İmla Bilgisi: İster mühendis ister doktor ister işletmeci olun, artık Türkçenin yazım ve imlakonularında mutlaka bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Anlatım bozuklukları yapmak, yazım ve noktalama hataları, yanlış kelime kullanımları artık tarihte kaldı. Gerek kurumlar arası yazışmalarda gerek mailleşmelerde mutlaka dili en doğru şekilde kullanmanız gerekiyor.

Yabancı Dil: En az bir tane yabancı dili orta seviyede de olsa yazıp konuşabilmeniz gerekiyor. Üstelik sadece İngilizce değil, son yıllarda başka diller de oldukça popüler konumda. Çünkü firmaların çok farklı ülkelerden çok farklı birimlerle bağlantıları gittikçe artmakta, böylelikle de bağlantı kurulan ülkenin dilini bilen personellere de ihtiyaç artmaktadır.

Satış Becerisi: Hangi departmanda olursanız olun, firmanızın reklamını en iyi şekilde yapabilmeli, gerekli durumlarda satış ve pazarlama konusunda az da olsa size de iş düşebilmektedir. Elbette bu konuda teorik bilgi bilmeniz beklenmese de, işverenler sizde böyle bir becerinin olup olamayacağını anında anlayabilirler.

Rapor Becerisi: Son yıllardaki işe alım süreçlerinde rapor yazabilme kabiliyetine sahip olabilen kişiler rakiplerini geride bırakacak. Örneğin hangi departmanda olursanız olun, günlük veya haftalık yapılan işleri, firmaya kendi biriminizin kazandırdığı veya kaybettirdiği hususları, yapılan tüm işlerin dökümünü yazabilecek, raporlayabilecek yetkinliğe sahip olabilmelisiniz.

Görüldüğü gibi bu saydığımız yetkinliklere, kendi mesleki bilgilerinin yanında sahip olanlar, iş arama sürecini en kısa sürede atlatabilecekler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar