Ana SayfaHaberlerİş Yerlerinde Uzaktan Çalışma Kültürünü Oluşturmak

İş Yerlerinde Uzaktan Çalışma Kültürünü Oluşturmak

Covid-19 salgını nedeniyle zorunlu olarak uygulamaya geçirilen evden çalışma, uzaktan çalışma, homeoffice çalışma sistemleri, ne yazık ki bir takım ön yargılar nedeniyle olumsuz değerlendirilmektedir. Uzaktan çalışma sistemiyle gerekli verimin sağlanamayacağını düşünen firmalar, bu sistemi süreklilik sağlayacak şekilde uygulamaya geçirme konusunda bir takım problemler yaşamaktadır. Fakat salgının gün geçtikçe önlenemez bir hale gelmesi ve alınan tedbirlerin de artırılmasıyla birlikte çalışanlar da büyük endişeler yaşamaktadır. Ülke genelinde alınan tedbirlere uymak ve salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla uzaktan çalışma sistemi ile çalışabilecek firmaların bu kültürü benimsemesinde fayda bulunmaktadır. Peki iş yerlerinde uzaktan çalışma kültürünü oluşturmak hangi yöntemlerle mümkündür? Bugünkü yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgi akışı sağlamaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Uzaktan Çalışmanın İş Performansına Etkisi

Pandemiyle birlikte meydana gelen yeni çalışma modelleri kapsamında en sık tercih edilen uzaktan çalışma sistemi, bazı şirketlerin çalışma yapısında değişime gitmesine neden olmaktadır. Bu değişim, çalışanların verimini ve motivasyonunu düşürmeyecek şekilde gerçekleştirilir ise herhangi bir aksama yaşamadan tüm işler eski düzeninde yürütülebilir. Bu nedenle uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modellerine ö yargılı yaklaşmadan yeni bir düzen geliştirilmesi oldukça mümkündür. Yeni sisteme geçiş sürecinde hem çalışanın motivasyonunu düşürmemek hem de işleyişin aksamasını engellemek amacıyla dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususların sağlanması durumunda uzaktan çalışma kültürü, herhangi bir problem yaşanmadan şirket kültürüne adapte edilebilecektir.

Uzaktan çalışma kültürü, çalışanların motivasyonu, adaptasyonu ve işe olan arzusunun azalmamasına yönelik girişimlerle daha doğru bir şekilde sağlanacaktır. Bu nedenle öncelikli hedef, çalışanın konforunun sağlanması olmalıdır. İşverenler, şirketlerinde uzaktan çalışma kültürünü inşa ederken, çalışanlarının arasındaki iletişimi ve sosyal bağı oldukça sağlam bir şekilde kurmalıdır. Böylelikle ekip çalışmasından uzaklaşmadan çalışmak mümkün olacaktır. Aynı şekilde çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını olumlu açıdan destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi de uzaktan çalışma kültürünün oluşturulabilmesi için oldukça önemlidir. Çalışanlar hem pandemi sürecinde yaşamakta oldukları psikolojik sorunların hem de iş stresinin neden olduğu sorunların üstesinden, destekleyici faaliyetler sayesinde rahatlıkla gelebilecektir.

Şirketler, çalışanlarının uzaktan çalışma süreci içerisinde işbirliğini sağlayabilmeleri için gerekli teknolojik donanımı temin etmeleri gerekmektedir. Böylelikle daha profesyonel bir çalışma düzeninde, yapılan işin aksamasına imkan vermeden, tüm donanımlar arasında sorunsuz geçiş gücü oluşturarak, çalışanların daha teknik ve daha profesyonel bir çalışma ortamında bulunması sağlanacaktır. Buda iş performansına olumlu bir etkide bulunarak, verimliliğin artmasına olanak sağlayacaktır.

Çalışanların Başarısı Göz Ardı Edilmemeli

Birebir çalışmaya kıyasla uzaktan çalışma sistemi, çalışanların kendilerini yeteri kadar gösteremedikleri ve başarılarını fark ettiremedikleri bir sistem olarak algılanabilir. Fakat gerekli donanım ve iletişim sağlandığı takdirde, her bir çalışan sarfetmiş olduğu emeği ve elde ettiği başarıyı rahatlıkla gösterebilecektir. Bu bağlamda işverene büyük bir sorumluluk düşmektedir. Uzaktan çalışma kültürü, yeni şirket düzeninde sağlanması gereken önemli yeniliklerden biri olacaktır Fakat bu kültürün oluşturulması, çalışanın verimliliğini düşürecek eylemlerden sıyrılarak sağlanmalıdır. Bu da her bir çalışanın yapmış olduğu işi ve elde ettiği başarıyı göz ardı etmeden, belli bir düzen dahilinde analiz ederek gerçekleştirilebilir.

Çalışanlarınızın iş motivasyonunu artıracak faaliyetlerde bulunmanız ve yeni çalışma modellerine adaptasyonunu gerçekleştirecek donanımları sağlamanız, bu kültürün rahatlıkla oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Pandemi nedeniyle birçok alanda çeşitli yenilikler meydana gelmekte ve iş yerleri bu bağlamda en dikkatli olması gereken ve tedbiri elden bırakmaması gereken kesimdir. Gerekli hususlara dikkat edilmesi durumunda uzaktan çalışma modeli, işlerin aksamasından ziyade daha da verimli bir şekilde işlemesini sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar