Ana SayfaMakalelerİş Yerinde Tükettiklerinize Dikkat Edin

İş Yerinde Tükettiklerinize Dikkat Edin

Beslenme Alışkanlıklarınız Çalışma Performansınızı Nasıl Etkiliyor?

Beslenme alışkanlığımız hayatımızın birçok noktasında olduğu gibi çalışma performansımızda da önemli bir rol oynuyor. Başta sabah kahvaltısı olmak üzere öğle ve akşam öğünlerinde dengeli beslenmek ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmak, iş yerinde gösterilen performansı büyük oranda etkiliyor. Bununla birlikte, iş stresi çoğu zaman sigara ve alkol tüketimine yönelimi arttırdığı gibi, fast food ağırlıklı beslenmek bilhassa öğle saatlerinde yorgunluğa neden oluyor. Bunların yanı sıra molalarda çok sık tüketilen çikolata, şeker gibi atıştırmalar kilo alımını arttırdığı gibi, vücuttaki yağlanmayı da hızlandırıyor. Dolayısıyla hem fit kalmak hem de çalışma performansını arttırmak için dengeli beslenmek ve iş yerinde tüketilen yiyecekler hususunda dengeli olmak şart. Uzmanlar özellikle sabah kahvaltısında karbonhidrat bakımından yüksek, yağ bakımından düşük olan yiyeceklerin tüketilmesi ve protein alımına önem verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Sabah Kahvaltısına Önem Verin

Yapılan araştırmalara göre, çalışanların önemli bir bölümü sabah kahvaltısına yeterince önem vermiyor. Sağlık uzmanları tarafından günün en önemli öğünü olarak değerlendirilen sabah kahvaltısında protein ağırlıklı süt, yumurta ve peynir gibi besinlere ağırlık vermek son derece önemli. Bunun yanı sıra, sabah kahvaltısının atlanmaması ve az miktarda da olsa besin tüketilmesi, son derece önemli. Zira kahvaltı öğününü atlamak, işe motive olmayı zorlaştırdığı gibi öğle yemeğinde de aşırıya kaçmaya neden oluyor. Öğle yemeğinde, yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ya da gereğinden fazla besin tüketilmesi ise yorgunluğa neden olduğundan, performansı belirgin ölçüde azaltıyor. Bu nedenle kahvaltı öğününü atlamamak ve öğle yemeğinde sebze ağrılıklı beslenmek çalışma performansının güçlenmesi açısından son derece büyük önem taşıyor.

Çikolata Yerine Meyve Tüketin

Stresli ya da iş yükü fazla olan pozisyonlarda görev yapan çalışanların birçoğu, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmediği gibi stresten uzak durmak ve işe konsantre olmak için farklı yollara başvuruyor. İşe yeniden konsantre olmak için ise en sık kullanılan yöntemlerden biri kısa süreli molalar vermek. Fakat bu molalarda aşırı miktarda tüketilen çikolata ve abur cubur olarak adlandırılan diğer besin kaynakları, istenmeyen kilolara neden oluyor. Bu nedenle molalarda çikolata ya da abur cubur yerine meyve tüketmek son derece önemli. Hem motiveyi arttıran hem de kan dolaşımını hızlandırarak yorgunluk hissinin uzaklaşmasını sağlayan meyve ve sebzeleri tüketmek, çalışanların iş performansının artmasında büyük bir önem arz ediyor.

Aşırı Miktarda Kafein ve Çay Tüketiminden Kaçının

Masa başı işlerde görev alan çalışanlar başta olmak üzere diğer iş alanlarında da çalışanların birçoğu aşırı miktarda kahve ve çay tüketiyor. Ortalama düzeyde kafein tüketmek konsantrasyon süresini uzatsa da, aşırı dozda tüketim uzun vadede ciddi sorunlara neden olabiliyor. Özellikle uykusuzluğa yol açan ve stres düzeyini yükselten kahvenin aşırı tüketiminden kaçınmak ve bitki çayları tüketmek, hem sağlık açısından hem de performans açısından son derece önemli olduğu için uzmanlar sadece tüketilen besinlere değil, içeceklere de dikkat edilmesi şarttır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar