Ana SayfaMakalelerİş Yerinde Motivasyonu Etkileyen Faktörler

İş Yerinde Motivasyonu Etkileyen Faktörler

İşinizi severek yapıyor olsanız dahi, zaman zaman çeşitli sebeplere bağlı olarak performans düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Veriminizin düşmesi isteksiz çalışmanıza, stresinizin artmasına, başarısızlık korkusuna hatta işten ayrılmanıza sebep olabilir. İşinizi sevdiğiniz halde, motivasyonunuzun düşmesine neden olan etkenler şunlardır.

1. Belirsizlik

Bazı şirketlerde çalışanların görevleri net olarak belirlenmiş durumda değildir. Birden fazla işi yapma ya da size ait olmayan görevleri tamamlama durumunda kalabilirsiniz. Bu kendi işinizi yapmanıza engel olmakla birlikte, sıkça tekrarlandığında moral bozukluğu, öfke ve strese neden olabilir. Görev belirsizliği birçok çalışanı olumsuz etkiler ve kendi işlerinde başarısız olmalarına neden olur. Ayrıca görev belirsizliği, eleman kayıplarının da başlıca sebeplerinden biridir. Kariyer imkanı olan şirketlerde çalışmak isteyen elemanlar, görev belirsizliği yaşadıkları durumlarda kariyer hedeflerini istedikleri biçimde gerçekleştirme olanağı bulamamaktadır. Bu nedenle, motivasyonunuzu düşmesine engel olmak için görev tanımınızı iyi bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Size verilen görevi çok iyi bir şekilde yapıyor olmanız, önemli bazı görevlerin size verilmesini sağlayabilir. Ancak sizin iş alanınızla ilgili olmayan görevleri yerine getirmeniz bir süre sonra kendi işinizi aksatmanıza ve daha fazla yorulmanıza sebep olur. Bu da stresi tetikler. Bu nedenle çalıştığınız şirkette, görev tanımının net bir şekilde belirlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

2. İş Arkadaşları ile İlişkiler

Zamanınızın büyük bir bölümü geçirdiğiniz iş yerinizde, iş ile ilgili bağlantıların yanı sıra özel bağların da oluşması kaçınılmazdır. Hemen her gününüzü geçirdiğiniz insanlarla kurduğunuz iletişim, özel hayatımızı da etkiler. İş arkadaşları ile kurulan olumlu ilişkiler çalışanların işe bağlılığını ve çalışma isteklerini çoğu zaman arttırır. Bununla birlikte, iş arkadaşları ile çatışma halinde olan çalışanlar sahip oldukları potansiyeli yansıtamaz ve iş yerinde stresli bir şekilde çalışır. Dolayısıyla çalışanlar arasındaki ilişkiler, iş hayatındaki başarıyı doğrudan etkiler.

3. Takdir ve Eleştiri

Her çalışan yaptığı işin sonucunu görmek ister. Takdir edilme ya da eleştirilme, elemanların gösterdiği performansı doğrudan etkiler. Bir yönetici bir elemanını sürekli eleştiriyorsa, elemanın verimi giderek düşer ve bir süre sonra işe gelme isteği tamamen biter. Bunun yanı sıra, sürekli takdir gören bir eleman da, başarısını sürekli üst seviyede tutamayabilir. Yaptığı tüm işlerin çok beğenilmesi, elemanlar üzerinde olumsuz etki de yapabilir. Bu nedenle takdir ve eleştiri konusunda işveren ya da yöneticilerin dikkatli olmaları gerekir. Dozunda yapılan takdir ve eleştiri elemanların verimini arttırırken, aşırı takdir ve eleştiri eleman performansını düşürmektedir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar