Ana SayfaHaberlerİş Yerinde Ekibin Performansını Artırma Yöntemleri

İş Yerinde Ekibin Performansını Artırma Yöntemleri

Çalışanlarınızın mutsuz olduğunu mu düşünüyorsunuz? İş hayatı her zaman yüksek verimle ilerlenen bir yol olmadığından zaman zaman çalışanlarınızın motivasyonlarının düşük olduğuna şahit olabilirsiniz. Hal böyle olunca performans düşüklüğünün yaşanması kaçınılmaz. Gelin bu yazıda hep birlikte çalışanlarınızın motivasyon ve performans düşüklüğünün altında yatan sebepleri ve çözümlerini inceleyelim.

Motivasyon düşüklüğü, şirket içerisindeki çalışma politikasından tutun da, yönetici ve patron davranışlarına varana kadar her sebepten meydana gelebilir. Kişinin bireysel hayatında yaşadığı sorunlardan kaynaklanan motivasyon düşüklüğüne pek fazla müdahale edemeseniz de şirket içerisindeki faktörlerden kaynaklanan sebeplere çözümler üretebilirsiniz.

·       Çalışma Koşullarını Değerlendirin

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltmek için çözümler üretme yolunda en önemli adım öncelikle çalışma şartlarıdır. Verimli çalışma ortamı içerisinde geçirilen çalışma saatleri, çalışan memnuniyetini artıracak önemli bir kıstas olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik imkanlarla çalışmalar yürütülen iş ortamında ofise ait çalışma araç gereçlerinin yeteri kadar iyi düzeyde çalıştığından emin olmalısınız. İşveren olarak sorumluluklarınız arasında yer alan bu metrik, çalışma ortamındaki koşulların ne kadar iyi olduğuyla doğru orantılı olarak çalışanlarınızın motivasyonunu artıracaktır. Eğer olanaklarınız yetersizse, güçlendirmek adına adımlar atmalısınız.

·       Saygılı Olun ve Üslubunuza Her Zaman Dikkat Edin

Günümüzde birçok çalışma ortamında, kötü üslup ve saygısızlık içeren davranışlar çalışan motivasyonunu olumsuz yönde etkiler. Çalışanlarınızı sürekli kötü bir üslupla emirler yağdırabileceğiniz köleleriniz olarak görmemelisiniz. Disiplinli bir çalışma ortamı için her çalışana aynı saygı ve üslup çerçevesi içinde yaklaşmanız oldukça büyük bir önem arz eder. Şartların gereğinden fazla olumsuz olduğu zamanlarda bile üslubunuza dikkat etmeniz ve saygılı olmanız sizin saygınlığınızın da artmasına sebep olacaktır. Verimli çalışma ortamı için en önemli anahtarlardan biri olan bu olguyu unutmamanızda fayda var.

·       Çalışanlarınıza Hesap Sormayın, Sebepleri Öğrenmeye Çalışın

Rutin bir çalışma gününde şöyle bir tablo hayal edin; yapılması gereken bir çalışma yanlış yapılmış veya zamanında yetiştirilememiş ve bunu fark ediyorsunuz. Bu farkındalıktan sonra çalışanınıza öfkeli bir şekilde hesap sormanız motivasyon düşürücü bir davranış olacaktır. Bunun yerine gayet ılımlı bir davranış sergileyerek çalışanınıza yaşanan durumun sebeplerini sorabilirsiniz. Unutmayın ki siz de ekibin bir parçasısınız ve sorunların çözümü, içinden çıkılmaz noktada sizi de yakından ilgilendirir. Çözüm yollarını çalışanınızla beraber analiz edip çalışmalar gerçekleştirmelisiniz.

·       Çalışanınıza Kendini Değerli Hissettirin ve Teşekkür Etmeyi İhmal Etmeyin

Çalışanınıza karşı yaklaşımınızın hiçbir zaman tek yönlü olumluluk olmamasına özen gösterin. Çalıştığı alan ne olursa olsun şirketinize önemli katkılar yaptıklarının farkında olun ve onlara teşekkür edin. Başarıları için onları tebrik etmek ve onlara teşekkür etmek, alanlarında daha büyük başarılar elde etmelerini sağlayacaktır. Ekip çalışması ruhunu her zaman çalışanlarınıza hissettirmeli ve aşılamalısınız. Yapılan çalışmaların ve başarıların değer görmemesi çalışan motivasyonunu düşüren en önemli olgulardan bir tanesidir.

Çalışma Ekibi Nasıl Motive Edilir?

Çalışma ekibini motive etmek için başvuracağınız birbirinden işlevsel uygulamalar mevcuttur. Bunları özenle gerçekleştirdiğiniz takdirde ekibinizin daha büyük başarılara imza atmasını sağlayabilirsiniz. Gelin bu uygulamaları farklı başlıklar altında inceleyelim.

·       Takım Ruhunu Hissettirin

Çalışanlarınıza her fırsatta ekip ruhunu hissettirmeniz ve zaman içerisinde bunu aşılamanız gözle görülür bir memnuniyet sağlayacaktır. Ekip ruhunu güçlendirmek ve takım ruhunu desteklemek amacıyla gerekli stratejik planları analiz edin, yol haritası belirleyin ve uygulayın.

·       Çalışanlarınızın İlham Kaynağı Olun

Çalışma ortamı içerisinde herkesin birbiriyle maksimum düzeyde iletişim halinde olması demek bir yönetici olarak bu iletişim akışının verimliliğini sizin sağlamanız demektir. Bu bağlamda verimli bir iç iletişim ağı oluşturarak ekibe yol gösteren bir rol model olmayı hedeflemeli ve bu doğrultuda ilerlemelisiniz. Unutmayın ki ekip çalışması lideri sizsiniz ve arkanızdan gelen bir sürü başarılı çalışan sizin ilhamınıza ihtiyaç duyuyor! Karşılıklı çıkarları desteklemek adına bu olguyu dikkate almalısınız.

·       Geri Bildirim Çok Önemli!

Düzenli bir şekilde gerçekleştirilecek anketlerle geri bildirimlerin yapılması çalışanınızın kendi çalışmalarını ve başarılarını fark etmesini sağlayacaktır. Yalnızca tek taraflı değil iki taraflı geri bildirim düzeni oldukça mühim bir adımdır. Bu geri bildirimler sonucunda firma adına iyileştirmeler ve yeni düzenleme çözümleri getirebilirsiniz.

Bir Yönetici Çalışanları Nasıl Motive Edebilir?

Yönetici olarak çalışanlarınızın genel motivasyonunu sağlamak öncelikle bireysel, daha sonra şirket bazında başarılarınızı önemli ölçüde artıracaktır. Peki nasıl çözümler uygulanabilir?

·       Ekip Aktivitelerine Yer Verin

Bir motivasyon kaynağı olarak ekip çalışması kadar ekip aktiviteleri de oldukça önemlidir. Belirli plan ve programlar dahilinde ekibinizle beraber eğlenceli vakti geçirebileceğiniz aktivitelere yer verin. Böylelikle yoğun çalışma temposu arasında hem dinlenmeye hem de eğlenmeye fırsatı olan çalışanlar daha verimli bir çalışma süreci yönetecektir.

·       Motivasyon Konuşmaları İçeren Toplantılar Düzenleyin

Motivasyon konuşmaları içeren toplantılar çalışanlarınızın işe ara vermesini sağlarken mevcut projelere karşı daha başarılı bir şekilde ilerlemelerine olanak tanır. Bu nedenle mutlaka düzenli olan ekibinize motivasyon konuşmaları yapmalısınız.

·       Bireysel Analiz ve Geri Bildirime Odaklanın

Ekip bazında gerçekleştirdiğiniz geri bildirimlerin yanı sıra bireysel geri bildirimler de yapmalısınız. Her çalışanı kendi özelinde değerlendirmek ve geri bildirimde bulunmak şirket adına yürütülen ortak çalışmaların daha işlevsel bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.

Çalışan Memnuniyeti Nasıl Artırılır?

 Tüm imkanları sağlamanıza rağmen çalışanlarınızın hala yeteri kadar memnun olmadığını düşünüyorsanız hatayı kendinizde aramalısınız, mutlaka eksik bir yön ortaya çıkacaktır. Gelin çalışan memnuniyetini artırmaya yönelik pratik önerileri inceleyelim.

·       Dinlenme Arası Çok Önemli!

Çalışanlarınızın çalışmalarına önem verdiğiniz kadar, dinlenmelerine de önem veriyor musunuz? Unutmayın ki çalışanlarınızın teknolojik aletlerden bir farkı var, yorulabilirler!

Saatlerce bilgisayar başında çalışmak bir süre sonra verimliliği düşürecektir. Yapılan çalışmaları sekteye uğratmayacak biçimde düzenlenen dinlenme arası, çalışanların kafa dağıtmasına ve dinlenme arasından sonra daha verimli bir şekilde çalışmaya devam etmelerini sağlar.

·       Gereksiz Toplantılardan Kaçının

Şirket adına çok önemli olmayan toplantılar çalışanların kısıtlı zamanlarını harcayarak gereksiz bir yük oluşturur. Bu bağlamda gereksiz toplantılardan kaçınmanız son derece önemlidir.

Siz de ele aldığımız bu adım ve uygulamalarla ekip performansını artırabilir ve daha verimli bir çalışma süreci yönetimini sağlayabilirsiniz.

Diğer isbul.net içerikleri için buraya tıklayınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar