Ana SayfaMakalelerİş Hayatında Deneyim Faktörü

İş Hayatında Deneyim Faktörü

İş hayatında eğitimle kazanılması mümkün olmayan yegane unsur; geçen yıllar içinde tek bir sektör ya da birçok farklı sektörde, sadece belirli bir pozisyonda yahut farklı pozisyonlarda çalışma sonucu elde edilen deneyimdir. Küresel ticaret hayatında alınan tek bir karar dahi firmaların geniş alandaki faaliyetlerinin ciddi manada etkilenmesine neden olduğundan, işverenler bilhassa alınan kararların kritik önem arz ettiği pozisyonlarda her şeyden önce deneyime bakar. Eğitimle edinilmesi mümkün olmayan tecrübe iş hayatında çalışanın karşılaşabileceği tüm durumlar hakkında bilgi sahibi olması ve kriz anlarında doğru karar almasını sağlar. Kariyerinin henüz başında olan ancak kariyer hedeflerinden emin olarak gözünü bu tür deneyimin muazzam derecede önemli olduğu pozisyonlara çevirenler ise biranda deneyim kazanamayacağı için kendini mümkün olduğunca fazla konuda geliştirmeye ağırlık vermelidir.

İş hayatında deneyim gereken pozisyonlarda çalışmak isteyenlerin öncelikle bu alanı ilgilendiren birçok farklı konu üzerine bir ön hazırlık aşamasından geçmesi gerekir. Sadece üniversiteden mezun olurken aldığı diploması olan ve bunun da üzerine bir taş dahi koymayan bir çalışan adayının, deneyimin özellikle önemli olduğu pozisyonlarda iş bulması zor ve çoğu zaman da imkansızdır. İşverenlerin tamamı deneyimliyle kritik kararlar alabilen ve işletmenin menfaatleri doğrultusunda ciddi yarar sağlayacak çalışmalara imza atan personelinin kıymetini bilse de, her deneyimli çalışanın kariyerinin de bir sonu vardır. Bu sebeple her zaman bu deneyim sahibi çalışanın yetki alanı dahilinde bir ya da birkaç ümit vaat eden çalışan bulunması, kilit role sahip olan çalışanın deneyiminden faydalanarak kendini aynı pozisyona hazırlaması beklenir.

Deneyim sahibi olmadığı için hayalini kurduğu pozisyonu ilgilendiren bir işe asla giremeyeceğini düşünen tüm gençlerin, aslında istedikleri koltukta oturan kişinin de bir zamanlar kendileri gibi olduğunu unutmamalıdır. Her işletme sahibi deneyimli çalışanlarının da bir gün yuvadan uçacağını bilir ve bu doğrultuda gelecek için bir nevi yatırım yapar. İşletme sahibinin geleceğe yaptığı yatırım bizzat çalışanı olmakta, gelecek vaat eden dinamik gençlerin bu deneyimden yararlanarak o gün geldiğinde başrolü üstlenmesi beklenmektedir. Gençlerin iş fırsatlarını değerlendirirken ilk tercihi hangi pozisyon olursa olsun, bu pozisyona gelmesini sağlayacak diğer pozisyonları da değerlendirmeye alması gerekir. Birkaç yıl içinde edineceği deneyimle hayal ettiği pozisyonun en kuvvetli adayı haline gelebilmesi mümkün olan bir iş fırsatına başvurmayı dahi düşünmeyen bir çalışan, büyük ihtimaller uzun süre boyunca iş görüşmelerine gidecek ve en sonunda da yaşadığı hayal kırıklığı sebebiyle kendine olan güvenini kaybedecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar