Ana SayfaMakalelerİş Görüşmelerinde En Fazla Sorulan Sorular - 1

İş Görüşmelerinde En Fazla Sorulan Sorular – 1

Eski İşinizden Neden Ayrıldınız?
İş bulma arzusu içerisindesiniz, hazırlıklar tamam. CV oluşturulmuş, tüm iş tecrübeleri güzelce sıralanmış, artık görüşmelere başlama zamanı. Ancak bir sorun var. Son iş yerinizden çok hoş anılarla ayrılmadınız ama CV’nizde iş tecrübenizin yer almasının size fayda sağlayacağının farkındasınız. CV’de tecrübeye yer verdiğiniz için klasik mülakat sorusu olan ‘eski işinizden neden ayrıldınız?’ cümlesine karşı ne diyeceğiniz konusunda emin olamıyor ve endişe duyuyorsanız, önceden hazırlıklı olmanın faydalı olacağını unutmamalısınız.
İş görüşmesine gittiniz ve görüşmenizin oldukça olumlu geçtiğini, işi kaptığınızı düşünürken bir anda eski işinizden neden ayrıldığınız soruldu. Bu soruya hazırlıksız yakalanıp hatalı cümleler kurduğunuzda, olumlu geçen tüm görüşmenin, olumsuz sonuçlandığını görmeniz an meselesidir.
İşten Çıktım/Çıkarıldım Çünkü..
Öncelikle genel olarak işten ayrılma durumlarına değinirsek, işten çıkarılma, yönetici ile anlaşmazlık, ücret konusunda yaşanılan sıkıntılar, yükselme olanağının olmaması, iş ortamındaki memnuniyetsizlik gibi faktörler sıralanabilir. Dolayısıyla her işten ayrılmanın nedeni olduğu bir gerçektir. Burada önemli olan, size yöneltilen soru hakkında verdiğiniz cevabın samimi olmasıdır. Bazen yanlış hislere kapılıp, yöneltilen bu soruya yalan söyleyerek yanıt verilmektedir. Unutmayın ki firmalar artık işe alım öncesi detaylı araştırmalar yapmakta ve bu kapsamda referans araştırmaları da yer almaktadır. ‘Eski işinizden neden ayrıldınız?’ sorusuna verdiğiniz cevaba istinaden, bu soru referansınıza ya da iş yerinize sorulur ve sizin verdiğiniz cevapla örtüşmeyen bir yanıt alınırsa, tüm her şeyin oldukça olumlu olduğu şartlarda dahi, işi kaybedebilirsiniz.
Dürüst Olun
Açık ve net, abartıdan uzak bir şekilde, gerçekleri görüşme esnasında aktarmanız sizi daha samimi gösterecektir. Elbette önceki iş tecrübenizden memnun olmayabilirsiniz fakat bunu nasıl aktardığınız ve üslubunuz her şeyi değiştirebilir. Öncelikle ne yaşamış olunursa olunsun kendinizi doğru ifade etmeye özen gösterin. Olumlu olmaya çalışarak, yaşadığınız olaydan aldığınız dersi ya da bu sorunu çözmek için harcadığınız çabayı ifade edin. Karşı tarafı yaralayıcı, hakaret barındıran, zarar verici, abartı ifadelerden kaçının. Elinizden gelen her şeyi yaptığınızı ancak son çare olarak işten ayrılmak zorunda kaldığınızı, olumlu bir tavır takınarak ifade edin.
Eski İş Yerinizi Kötülemeyin
En büyük hatalardan birisi ise, görüşme esnasında, eski iş yerine ait finansal ya da özel bilgilerin paylaşılmasıdır. Görüşme esnasında bu durumun etkileyici olacağını düşünerek birçok aday bu tarz bilgileri karşı tarafa aktarmaktadır ancak unutulan çok önemli bir konu var ki, bu durum kesinlikle karşı taraf için güvensizlik unsurudur. Çünkü ilerleyen zamanlarda iş yerinin terk edilmesi halinde, çalışan adayının iş yeri için tehdit unsuru oluşturabileceği bir gerçektir ve bu nedenle görüşmenin olumsuz olarak sonuçlanması çoğu zaman daha uygun görülmektedir. Bu sebeple kesinlikle eski iş yerinize ait bilgileri paylaşmamalısınız. Ayrılma sebebinizi kısa bir şekilde, detaya inmeden aktarmalısınız. Samimi olmaya, yalandan kaçınmaya ve ayrılık sebebini gerçekten makul görülecek nedenlerle açıklamaya çalışmalısınız.
 
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar