Ana SayfaMakalelerİş Bulamıyor Musunuz?

İş Bulamıyor Musunuz?

İş bulabilmek için neler yapıyorsunuz?
İş bulmak, iş ilanları, işsizlik, iş başvurusu, CV, özgeçmiş, iş görüşmesi, mülakat sonucu.. Son zamanlarda en fazla kullandığınız kelimeler bunlarsa ve neden bir türlü iş bulamadığınızı düşünüyorsanız, kullandığınız iş bulma yöntemleri ve harcadığınız çaba hakkında kendinizi sorgulamanız gerekiyor.

İşsizlik ülkemizdeki en ciddi sorunlardan biri. Ancak iş bulmak sanıldığı kadar zor değil. Ülkemizde üç milyon işsiz olmasına karşın, her gün binlerce iş ilanı verildiği de bir gerçek. Acil eleman aradığı halde, bir türlü eleman bulamayan işveren sayısı da yadsınamaz durumda. İş bulmak için; eğitim, yaş, tecrübe, bilgi birikimi gibi etkenler önemli olmakla birlikte, iş bulmada izleyeceğiniz yol da çok önemli.

Adım-1 İş İlanları

İş bulmak için, kullanacağınız kanallar çok önemlidir. İş ilanları; gazete, kariyer siteleri, şirketlerin internet sitelerindeki insan kaynakları bölümü gibi çeşitli kanallar yoluyla bulunabilir. Gazetelerdeki iş ilanları yoluyla, iş arıyorsanız, bunun çok yeterli bir kaynak olmadığını bilmeniz gerekir. Gazetelerdeki iş ilanları her gün yenilenmemekle birlikte, gazeteler yoluyla çok fazla iş ilanı bulamazsınız. Bu nedenle iş aradığınız kaynakları genişletmeniz gerekir.

Kariyer siteleri: Kariyer siteleri iş ilanları için en büyük kaynak sağlayıcısıdır. Günümüzde, bilgisayar ve internet kullanımı giderek artmaktadır. Bu nedenle, iş arayan ve eleman arayan bireyler ve şirketler, arayışlarına cevap alabilmek için interneti kullanırlar. Kariyer siteleri aracılığı ile iş başvurusu yapmak, şansınızı büyük oranda arttıracaktır.

Ürün veya hizmet sağlayan şirketlerin sitelerindeki insan kaynakları bölümü: Kurumsal şirketler, kariyer sitelerine eleman ilanı vermekle birlikte, eleman arayışlarında kendi sitelerini de kullanırlar. Eğer çalışmak istediğiniz kurum konusunda kesin yargılarınız yoksa, kurumsal şirketlerin kendi sitelerinden iş araması yapmanız, size geniş iş imkanları sağlamayacaktır.

Adım-2 Özgeçmiş Oluşturma

Özgeçmiş oluşturma iş başvuruları yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktadır. Nitekim iş başvurusu yaptığınız şirket yöneticisi, ilk olarak sizi bu şekilde tanıyacaktır. Özgeçmiş (CV) iniz, karşı tarafta oluşturacağı izlenim, sizin mülakat için davet edilip edilmemenizi belirler. Bu nedenle özgeçmiş oluşturma aşaması son derece önemlidir. İş tecrübelerinize, eğitim bilgilerinize ve kişisel yeteneklerinize sizi en iyi şekilde anlatabilecek şekilde yer verdiğiniz bir özgeçmiş, ön başvurularınızın olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır. Özgeçmiş (CV) inize bir de önyazı eklemeniz gereklidir. Önyazıda kişisel becerilerinizden ve yapabileceklerinizden bahsetmeniz, özgeçmişinizin diğer başvurular arasından sıyrılmasını sağlayacaktır.

Adım-3 Mülakat

İş arayışının son adımı mülakattır. Özgeçmiş (CV) inizle yaptığınız başvuru olumlu geçtikten sonra, iş başvurusu yaptığınız şirket tarafından mülakat için çağrılırsınız. Mülakat sırasında göstereceğiniz performans işe alımınız hakkında kesin sonucu belirler. Mülakat sırasında kendinizi karşı tarafa çok iyi bir şekilde yansıtmanız gerekir. Bilgi ve tecrübelerinizin yanı sıra, iş için duyduğunuz heyecanı da iyi bir şekilde anlatmalısınız. Mülakat için çağrılan adaylar arasından, işe alınacak elemanı belirleyecek olan görüşmecinin sizin hakkınızda edindiği izlenim çok önemlidir. Bu nedenle, çalışacağınız pozisyonda yapabilecekleriniz kadar, karakteriniz ve kişisel özelliklerinizi de iyi bir şekilde lanse etmeniz gerekmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar