Ana SayfaMakalelerİş Başvurusuna Neden Cevap Gelmedi?

İş Başvurusuna Neden Cevap Gelmedi?

Günümüzde firma ve marka imajını etkilememek için firmalar iş başvurusu olumsuz da olsa adaylara bu durumu bildirme yoluna gitmektedir. Yine de geleneksel yapıdaki firmalar olumsuz olarak değerlendirdikleri adaylara genel olarak dönüş yapmazlar.

Siz de özgeçmişinizi bazı firmalara gönderdiniz ama aradan geçen süre içinde cevap alamadıysanız bunun olası nedenleri şunlardır;

  • Nitelikleriniz başvuru yaptığınız işler için yeterli görülmemiştir.
  • Başvurduğunuz işler için eleman alınmasına rağmen firma ilanını pasife çekmemiştir.
  • Eleman alımı yapılmasından vazgeçilmiştir.
  • Eleman alımı yapılması ileri bir tarihe ertelenmiştir.
  • Başvurduğunuz ilanlar niteliklerinizin yanında hafif kalıyordur ve firma yetkilileri de kalıcı olmayacağınızı düşünerek size dönüş yapmamışlardır.
  • Sizden bir adım önde olan aday iş için tercih edilmiştir.
  • CV’nizde niteliklerinizi ve özelliklerinizi başvurduğunuz işler için eksik belirtmişsinizdir.
  • Bazı firmalar, aday havuzu oluşturma amacıyla genel başvuru adıyla ilan verdiği için başvuru yapanlara uzun süre dönüş yapmayabiliyor. Departmanlarında oluşan eksikliklerde ise bu adaylardan uygun bulduklarına dönüş yapıyorlar. Genel başvurulardaki dönüş süresi normal ilanlara göre daha uzun olmaktadır.

Bütün bunların ışığında, başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığını artıracak önerileri şu maddelerle sıralayabiliriz;

  1. Başvurduğunuz iş, pozisyon ile özgeçmişinizin uyumlu olması ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi ilk bakılan unsur olacaktır. Yeterliliklerinize uymayan ya da size hafif gelen işlere başvurmanız olumsuz sonuçlar verecektir.
  2. Yapacağınız her başvuru için ayrı bir özgeçmiş oluşturabilir, başvurduğunuz pozisyon için her bir cv’nizde öne çıkması gereken özellikleri daha detaylı olarak vurgulayabilirsiniz.
  3. Özgeçmişiniz olabildiğince detaylı olmalı. Yüzeysel ve eksik bilgiler güven vermeyen bir izlenim yaratır. Yaptığınız ve çalıştığınız her işi, deneyimlerinizi dikkatli şekilde doldurun ya da yazın. Ayrıca katıldığınız ve aktif olarak bulunduğunuz tüm seminer, etkinlik, konferans, eğitim, staj gibi kariyer eğitimlerini de özgeçmişinize eklemeniz size puan kazandıracaktır.
  4. İş bulma sitelerinde yer alan cv güncelleme tarihini her gün yenileyin. Firmalar cv ararken her zaman arama yaptıkları tarihte cv güncellemiş olanları en üstte görürler. Firma filtreleme seçenekleri arasında tarih aralığına göre cv gösterme tercihi yer almaktadır. Dolayısı ile cv tarihinizin güncel olmaması cv’nizin firmalar tarafından aranmasının önünü tıkayacaktır.
  5. İnternet sitelerinde özgeçmişiniz aktif olarak işaretli ise, aday havuzunda yer alan ve arama yapan firmalar sizin de özgeçmişinize ulaşabilirler. Bu sayede daha hızlı iş bulabilirsiniz. Özgeçmişinizin pasif olması durumunda ise yalnızca sizin başvuru yaptığınız firmalar cv’nizi görebilecekler.
  6. Gerek dijital başvurularınızda kullanmak üzere gerek dosya olarak ileteceğiniz cv’lerinizde ön yazı muhakkak olmalıdır. Ön yazıda düzgün, kurumsal ve kibar bir dil ile o işi neden istediğinizi ve işe katkı anlamında neler verebileceğinizi yalın bir kalem kullanarak yazın.
  7. Kendi kurduğunuz bir internet siteniz, düzenli yazdığınız bir blogunuz, çalışmalarınızı ve müşterilerinizi içeren bir portfolyo siteniz var ise bu bilgileri ve adresleri özgeçmişinizde kesinlikle paylaşın.
  8. Özellikle iş bulma sitelerinden istenen ve özgeçmiş yanında sisteme yüklenilmesine olanak tanınan ek yeterlilik belgeleri ya da özgeçmişinizi destekleyecek dosyalar; Tarafınıza dönüş sağlanmasına ve diğer başvuru yapan adaylar arasından seçilmenize katkı sağlayacaktır.
  9. Özgeçmişinizde referans olarak belirteceğiniz firmaları ve yetkililerini, cv’nize koymadan önce haberdar etmeli ve bilgilendirmelisiniz. Başvurduğunuz bir firma tarafından aranan referans, o an sizi hiç tanımadığını söyleyebilir ve bu yüzden tüm özgeçmişiniz çöpe gider. Bu durum günümüzde birçok iş arayanın başına gelmektedir.

iş başvurusuna ne zaman cevap gelir

İş başvurusuna cevap alma süresi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bazı şirketler hızlı yanıt verirken, diğerleri daha uzun sürebilir. Genellikle, iş başvurusuna cevap alma süresi şirketin işe alım sürecine, başvurulan pozisyona ve başvuru yoğunluğuna bağlıdır.

Bir işe başvurduktan sonra, genellikle birkaç gün ila birkaç hafta içinde bir geri bildirim almayı bekleyebilirsiniz. Ancak bazen bu süre daha da uzayabilir, özellikle işe alım süreci yoğunsa veya işverenlerin başka öncelikleri varsa.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar