Parayı sevmiyor olsakta paranın satın alabileceği birçok şeyi seviyoruz. Bu yüzden de hepimiz paraya ihtiyaç duyuyoruz ve fazladan bir miktar para kazanmak çoğumuzun işine geliyor.
Çalışan iseniz ek gelir sağlamak, öğrenciyseniz harçlığınızı çıkarmak isteyebilirsiniz. Yeteri kadar boş zamanınız varsa siz de bu yöntemlerin birkaçını yaparak biraz daha para kazanabilirsiniz.
1. Anketlere Katılarak Para Kazanmak
Anket doldurma siteleri/sistemleri aracılığı ile size gelen anketleri doldurarak para ve çeşitli hediyeler kazanabilirsiniz. Bu konuda Türkiye’de bilinenleri Fikrimühim ve Napolyon gibi siteler. (Fakat size bir konuda uyarmalıyız: Anket geliri vaad eden her siteye güvenmeyin, özellikle sizden üye olmak için ücret isteyen sitelere.)
2. Blog Yazarak Para Kazanmak
Blog yazarak para kazanmak artık birçok kişinin yaptğı bir şey. Hemen binlerce lira beklemeyin ama blog sahibi olmak hem ücretsiz ve eğlencelidir, hem de düzenli blog yazdıkça daha fazla kazanma şansı yakalayabilirsiniz.
Blogunuza Google Adsense ve benzer reklam ağlarından reklam alarak, değişik firmalar için tanıtım yazıları yazarak ve blogunuzdan ücretli link satışı yapmak gibi çeşitli yöntemlerle gelir elde edebilirsiniz.
3. Sanal Mağazanız ile Para Kazanın
Gittigidiyor, Sahibinden gibi pazar yeri mantığı ile hizmet veren sitelerde mağaza açıp kendi ürünlerinizi satabilirsiniz. Uygun fiyata temin edebileceğiniz ya da her yerde bulunmayan farklı ürünler, el emeği göz nuru diyebileceğimiz ürünler vb birçok şeyi bu platformlar üzerinden satabilirisiniz.
4. Amazon Mechanical Turk
İngilizceniz varsa mturk.com’dan oldukça basit işleri başkaları için yaparak para kazanabilirsiniz. Şu anda bu sitenin Türkçe muadili yok gibi görünüyor ama yakın zamanda yapan bir girişimci çıkar belki.
5. Eski Elektronik Eşyalarınızı Satın
Sizin artık kullanmadığınız elektronik eşyalarınız, başkalarının tam ihtiyaç duyduğu bir ürün olabilir. Eski bilgisayar, laptop, fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi ürünler size tahmin edebileceğinizden daha yüksek bir gelir sağlayabilir.
6. Dijital Kitap Yazarak Para Kazanmak
Artık herkesin elektronik kitapları, tabletleri, akıllı telefonları var ve bol bol e-kitap okunuyor. Basılı kitap yazmanız mümkün olmayabilir ama e-kitap yayınlamak oldukça kolay. Google Play, Apple Store ve Amazon Kindle’un yayıncı ağında kitaplarınızı satabilirsiniz. Hikaye ve roman türü yayınların boyunuzu aştığını düşünüyorsanız, uzmanlık alanınız olan konularda bilgilendirici e-kitaplar yazabilirsiniz.
7. Niş Siteler ile Google Adsense’den Gelir Elde Etmek
Evet milyonlarca internet sitesi var ve bu kadar sitenin arasından ön sıralara çıkmak zor görünebilir. Fakat çok spesifik bir site açmanız halinde kolay bir şekilde.
8. Video Yayınlayarak Para Kazanın
Son 2 yılda Türk youtuberların sayısı oldukça arttı. Siz de YouTube’da bir kanal açarak başlangıç yapabilirsiniz. Youtuber olarak para kazanmanın birçok püf noktası bulunuyor. Bu noktaları çözdüğünüzde belki de esas işiniz bu olabilir.
9. Zamanınızı ve Yeteneğinizi Kiralayın
Yurtdışında Fiver ile başlayan bu akım Türkiye’de Sadeceon, Bionluk gibi sitelerle popülerleşti. En basit olarak 250-500 kelimelik yazılar yazarak hatırı sayılır ücretler kazanabilirsiniz. Farklı yetkinlikleriniz varsa onları da değerlendirebilmeniz mümkün.
10. Fotoğraf ve Video Satarak Para Kazanın
İyi bir kameranız varsa çektiğiniz video ve fotoğrafları satarak shutterstock, istockphoto gibi çeşitli stok fotoğraf sitelerine satabilisiniz. Grafik tasarım ve müzik yapabilme imkanınız varsa aynı şekilde değerlendirmeniz mümkün. Özellikle daha önce fazla yayınlanmamış konularda içerik içerik üretmeniz yararlı olacaktır.
11. Instagram Fotoğraflarınızı Satın
Instaprints gibi siteler aracılığı ile fotoğraflarınızdan yapılan baskı ürünleri satarak da para kazanabilirsiniz.
12. Online Ders Verin ya da Eğitici Videolarınızı Satın!
İnternet üzerinden uzman olduğunuz konularda online ders verebilir ya da videoya aldığınız ders videolarınızı ücretli olarak satabilirsiniz. Yurtdışında Udemy gibi bunun için birçok platform var.
13. YouNow ile Para Kazanın!
İnternette son trendlerden biri de “sokak sanatçısı misali” insanların ilgisini çekecek yayınlar yaparak bahşiş toplamak. Stand up yapın, akrobasi yapın, şarkı söyleyin, telefon şakası yapın… insanların ilgisini toplayın ve bahşişi hak edin! Bahşiş dediğimize bakmayın, yeteneğiniz varsa 1-2 saatlik yayında 1 tam günlük maaşınızı çıkarabilirsiniz.
14. Kişisel Reklam Ağları ile Para Kazanın
Türkiye’de en bilineni Admingle olan sistemlere üye olabilir ve size verilen kısa metin ve linkleri sosyal medya hesapalarınızda paylaşarak para kazanabilirisiniz. Böylece siz herhangi bir marka için tweet tıp ileti paylaşmış olursunuz karşılığında tıklama başı 10kuruş civarı ücretler kazanabilirsiniz.
15. Hazır E-ticaret Siteleri ile Para Kazanın
Her şeyi ile hazır bir e-ticaret siteniz olsun ister misiniz? Mümkün! Tek yapmanız gereken sitenizin tanıtımını yapıp ürünlerinizin satılmasını sağlamak. Tüm altyapı, fatura, kargolama ve iade işlemlerinı başkası yapsın. Siz karınızı alın. İncir.com ve OnlineMagaza.com benzeri siteler hazır e-ticaret siteleri açmanı mümkün.
16. Gelir Ortaklıkları ile Para Kazanın
Affilate marketing işi artık tamamen internete taşındı ve birçok marka ve mağaza satışlarını artırmak için gelir ortaklığı modelini kullanıyor. Buldum Buldum, Çiçek Sepeti gibi popüler e-ticaret sitelerinin yanı sıra birçok farklı online gelir ortaklığı modeli bulunuyor.
17. Domain Alım Satımı ve Kiralama ile Para Kazanın
Arsalara yatırım yapmak artık demode oldu, şimdilerde domain adreslerine (internet sitesi adresi) yatırım yapmak oldukça karlı ve popüler. Bugün 10dolara aldığınız bir domaini bir süre sonra binlerce dolara satabilirsiniz. Şimdiye kadar satılan en pahalı domain 13 milyon dolara gitti. İlk alan kişinin ödediği tutar ise sadece 10 Dolar.
Kimi zaman domaininizi satmak yerine kiralamayı da tercih edebilirsiniz. Değerli domainlerin yıllık kirası daire ve dükkan kiralarını geçebiliyor.
18.Domain Park Ederek Para Kazanmak
Varsa kullanmadığınız domainlerinizi SEDO gibi domain park sitelerine yönlendirerek de gelir elde edebilirsiniz.
19. İnternet Editörlüğü Yaparak Para Kazanın
İnternet siteleri için online destek veren bir yazar ve editör olarak para kazanabilirsiniz. Bir haber sitesinde haber düzenlemek, yorumları onaylamak, bir ilan sitesi için ilanları incelemek, bir forumda ücretli moderatör olmak size ek gelir getirebilir.
20.Sosyal Medya Müşteri Temsilciliği Yaparak Para Kazanın
Artık herkes markalar için olan şikayetlerini internet üzerinden yazıyor. Markalar ve ajanslar da bu şikayetleri 7×24 cevaplandırıyor. Birçok ajans da yorumlara cevap verecek, şikayet yönetimi yapacak çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Siz de boş zamanlarınızı online müşteri temsilcilği yaparak değerlendirebilirsiniz.