Ana SayfaMakalelerİlk İş Seçimi Nasıl Yapılmalı?

İlk İş Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yeni mezun oldunuz ve çalışma hayatına atılacaksınız. Kariyerinizin henüz ilk adımlarında atacağınız adımlar geleceğinizin nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Bu önemli olayda nasıl bir yol izlemelisiniz?

İş arayışının henüz başında iseniz oldukça heyecanlı ve stresli olmanız muhtemeldir. Ailenizden gelen baskılar, çevrenizden gelen sorular sizi bunaltabilir. Bu strese karşı öncelikle manevi bir kalkan oluşturup serinkanlı olarak aramalara başlamanız gerekmekte.

İşte ilk işini arayan yeni mezunlara öneriler;

İşsizlik korkusuna engel olun

İş arayışında; İlk başvurularınıza dönüşlerin az olması uzun süre işsiz kalacağınız korkusuna yol açar. Yeni mezun olarak henüz işin başında olan birisi için bu geçerli değildir. İşsizlik stresine girip hayata karamsar bakacak olan son kişi siz olmalısınız.

Çalışmak istediğiniz sektör ve iş alanını doğru belirleyin

Kariyer yapmak ve kariyer yolunda hızla ilerleyebilmek için öncelikle tahsilinize uygun işlere bakmanız en doğru hareket olacaktır. Bilgili ve donanımlı olduğunuz alanda iş aramak, işverenlerin de beklenti içinde olduğu, özgeçmişlerinizde ilk baktıkları alanlardandır.

Görüşmelerde doğru sorular sorun ve cevaplarını alın

İş görüşmesine gittiğinizde; Başvuru yaptığınız ilanda istenen nitelikler ve iş tanımının teyidini alın. Gerçekten görüşme yaptığınız şirketin beklentilerinin neler olduğunu sorun. Daha sonra sürprizler ile karşılaşmamak için iş hakkında aklınıza takılan tüm soruları sormanız olumlu olacaktır. İşverene bu soruları iletmeniz sizin işi ciddi olarak düşündüğünüzü gösterecektir.

Ofis ortamı ve çalışma ortamını inceleyin

Çalışma ortamını görüşmeye gittiğiniz şirketin kapısından adımınızı attığınız andan itibaren inceleyebilirsiniz. İlk izleniminiz önemlidir. Nasıl karşılandığınıza, diğer çalışanların tavırlarına ve yüzlerindeki mutluluk ya da mutsuzluk ifadelerine bakarak az çok fikir elde etmeniz olasıdır.

Kendinize bir plan yapın

Hedef belirlemek ve o hedefi gerçekleştirmek için süre belirlemek kariyer için olmazsa olmazlardandır. Kendinize ileride nerede ve hangi konumda olmak istediğiniz sorularını sorarak çalışma hayatına giriş yapın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar