Ana SayfaMakalelerİlk İş Günü Psikolojisi Nasıl Aşılır?

İlk İş Günü Psikolojisi Nasıl Aşılır?

Bitmek bilmeyen sınavların ardından eğitiminizi başarıyla tamamlayıp mezun oldunuz. İş bulmakla ilgili endişeleriniz de başlamış oldu. CV doldurmalar, iş başvuruları, mülakat görüşmeleri derken, firmadan olumlu sonuç geldi ve artık bir iş sahibisiniz! Aileniz bu güzel haberi aldığı an okula başladığınız gün geldi akıllarına, gözyaşları bu kez mutluluğa aktı ve kahkahaları yaşadıkları haklı gururla karıştı. Akrabanın, eşin dostun, bakkal Mehmet’in konuşmalarının merkezinde artık siz varsınız.

Korku Sinyalleri Başlıyor!

Yaşadığınız gurur ve sevincin giderek yerini kaygı ve endişeye bıraktığı gün yaklaşıyor; İlk iş günü! Çoğu kişinin yaşamını kabusa çeviren ilk iş günü psikolojisi aslında gayet olağan bir duygu. Uzmanların okula başlanılan ilk güne benzetmelerinin haklılık payı oldukça yüksek. Tıpkı o gün gibi; yeni bir ortam, yeni arkadaşlar ve hiç bilmediğiniz bir sistemle karşı karşıyasınız. Acaba ne giysem, saçımı nasıl toplasam, ve acabaların peş peşe geldiği birçok soru aklınızı meşgul etmekte. İşte tam da bu anda kendinize vereceğiniz en iyi telkin; iş yerinde çalışan herkesin bu ilk gün sendromunu yaşadığı! Evet bu korkuyu yaşayan ilk kişi olmadığınız gibi son kişi de siz olmayacaksınız. Özgüveninizle beraber bütün yeteneğinizi de sergileme fırsatı bulduğunuz bu anı kabusa çevirmek yerine derin bir nefes alın ve tavsiyerlerimize kulak verin…

İlk İzlenim Önemlidir

İşe başlayacağınız ilk gün yapmanız gerekenlerin en başında işe geç kalmamak geliyor. İşveren ilk günden geç kalınmasını pek hoş karşılamayacaktır. En azından ilk gün evden erken çıkmanız ve işe vaktinden önce gitmeniz telaşınızı azaltacaktır. İş yerinin kapısına geldiğiniz o an heyecanınızı kontrol etmeye çalışın ve en önemlisi “kendiniz olun”. Karşılaştığınız kişilerle kuracağınız ilk intiba önemlidir. İyi bir profil yaratmak isterken, olmadığınız bir karaktere bürünerek samimi durmamakla beraber, karşınızdaki kişinin sizi yanlış tanımasına sebep olabilirsiniz. Aslında iş yerindeki kişilerle kuracağınız iletişimin özünde şu vardır; karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyun ve hoşlanmayacağınız davranışları sergilemeyin!

Peki Ne Yapmalı?

* İlk iş günü, heyecanınızı gizlemeye çalışmayın. Yaşadığınız duygunun gayet doğal olduğunu bilin ve mümkün olduğunca korkunuzu yenmeye çalışın. Ve unutmayın karşınızdaki kişiler bu duyguya yabancı değil!

* Giyim ve kuşamınıza özen gösteren, iyi bir görünüm özgüveninizi perçinleyecektir.

* İş ortamında çalışan personel/şeflerinize karşı kibar ve ciddiyeti aşmayacak şekilde samimi olun.

* İşin öğretildiği aşamada notlar almaya çalışın, bu sizin işinize verdiğiniz önemi gösterir.

* İlk gününüzde yer aldığınız ortamda aşırı davranışlardan kaçının. Kahkaha atmak, çok konuşmak ya da tam tersi hiç konuşmamak gibi.

* Yürütülen işleri, ekip arkadaşlarınızı ve yöneticinizi sürekli gözlemleyip yeni yaşam alanınızla ilgili bilgi toplayın.

* İlk iş gününde yaşadığınız olayların ardından asla ön yargılı kararlar vererek febri davranmayın ve en azından birkaç gün işyerini iyi bir şekilde tanımaya çalışın.

* En önemlisi yaşadığınız bu ilk gün heyecanını güzel bir anı olarak hafızanızda saklayın ve gülümseyi unutmayın…

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar