Avukatların yanında, adliyelerde, barolarda, avukatlık bürolarında, hukuk müşavirlikleri ve benzeri kurumlarda çalışan, yazılarını yazarak kayıt işlemlerini gerçekleştiren kişilerdir.
Görevi; Yanında çalıştığı yöneticilerinin randevularını alarak, saatler hakkında düzenlemelerde bulunur. Ofis telefonları, elektronik ofis malzemeleri ve maillerin kontrollerini yaparak gerekli iletişimi sağlar. Ofis içerisinde çalışması halinde, avukatlar ile görüşmek üzere ofise gelen kişilere yardımcı olarak, gerekli görüşmenin yapılmasını sağlar. Büroda çalışması halinde, avukatların yönlendirmesi doğrultusunda belgeleri hazırlayarak adliyeye teslim eder. Adliyeden gelen belgeleri de dosyalayarak düzeni sağlar. Avukatların duruşma günlerinde yapacakları işlemler için hazırlık yaparak, randevu defterini ayarlar ve izleme defterine kayıtlarını yapar. Gerekli evraklar için makbuz alma ve imzalatma işlemlerini gerçekleştirir. Baroda aldığı yetki belgesine istinaden adliyeden alması gereken evrakların kopyalarını sorumlu olduğu kişilere iletir.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Hafızası güçlü, ayrıntıları gözden kaçırmayan, sürekli aynı işi yapmaktan sıkılmayacak, takipçi, koordinasyon yeteneği olan, sabırlı, sorumluluk alabilecek, kişiliği düzgün ve temsil yeteneği olan, akıcı konuşan bireyler olmaları gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Hukuk sekreteri ofis ortamında, hukuk bürosunda çalışır. Ofise sürekli görüşmecilerin gelmesinden kaynaklı olarak, hareketli ve zaman zaman fazla seslidir. Adliyeye giderek dosya teslim etmesi, diğer avukatların bürolarına uğrayarak belge teslim etmesi ya da bazen seyahat etmesi gerekebilir.
Eğitim; Hukuk sekreteri olmak için liselerin büro yönetimi sekreterlik ya da sekreterlik bölümlerinde hukuk sekreterliği alanında eğitim almak gerekmektedir. Eğitim süresi dört yıldır.