Ana SayfaMakalelerHedef Belirleme Dışında Yapılması Gerekenler

Hedef Belirleme Dışında Yapılması Gerekenler

Karate öğrenmek isteyen bir genç bu işin ana vatanı olan Japonya’ya gider ve ülkeyi bir uçtan bir uca dolaşır. Sonunda karate konusunda ünlü bir okul bulduğunda okulda yetkili usta ile konuşmak ister.

Karate ustası ile görüşmesinde; Karate öğrenmek istediğini ve ülkenin gelmiş geçmiş en iyi karate ustası olmak istediğini dile getirir. Ustaya ne kadar sürede iyi bir karateci olacağını sorar? “En az 10 sene” cevabını alır.

Bu süreyi oldukça fazla bulan genç, diğer öğrencilerden 2 kat daha fazla uğraşacağını ve çalışacağını söyleyerek tekrar cevap ister. Bu sefer “20 yıl” diye cevap alır ustadan.

“Yirmi yıl!” Peki gece gündüz sürekli çalışsam?” Usta bakar ve cevabı “30 yıl” olur.

Karate ustasının cevabına bozulan genç, her seferinde daha çok çalışacağını söylediği halde öğrenme süresinin neden arttığını anlamaya çalışır ve bunu sorar.

Ustanın cevabı “Bir gözünü varmak istediğin noktaya dikersen, o noktaya giden yolu bulabilmek için geriye bir tek gözün kalır.” olur.

Neden sadece hedefe odaklanmamalıyız?

Hedef belirlenirken yalnızca hedefe odaklanmak, algıları kapatarak ilerlemeye çalışmak en sık yapılan hatalardandır. Bu durum ulaşılmak istenen hedefe varış süresini uzatır ya da bir süre sonra yılgınlığa yol açarak tamamen hedeften uzaklaştırır.

Dar bakış açılarıyla, yeniliklere ve farklı fikirlere açık olmadan tek bir doğrultuda hedefe ulaşmaya çalışmak başarı getirmeyecektir. Yine aynı şekilde çok çalışmak değil etkili çalışmak doğru olandır.

Hedef belirlendikten sonra detaylı bir hedef analizi ve buna bağlı entegre iş planı yapılarak ilk adım atılmalıdır. Hedefe ulaşma süresi daha önce benzer planları yapmış olan şirket ya da bireylerin çalışmalarına bakılarak ortalama olarak hesaplanmalıdır.

Planlama içinde ana görevler altında alt görevler, alt görevler arasında ara başlıklar her zaman bulunmalıdır. Yine alternatif yolların ve karşılaşılabilecek olası olumsuz durumların çözümünde kullanılmak üzere; Yedek bir plan hedef aşamasının başında hazırlanmalıdır.

Çok fazla motivasyon ve odaklanma yine ulaşılması istenen hedeften bir süre sonra vazgeçmeye yol açar. Motivasyon düzeyi iyi ayarlanmalı ve zamana doğru şekilde hedef zamanlaması ile örtüşecek şekilde yayılmalıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar