Ana SayfaMakalelerHangi Meslek Hangi Yetenekle

Hangi Meslek Hangi Yetenekle

Yetenek ve ilgi alanlarına göre meslekler
İlgi, bir konunun insan beyninde işgal ettiği yer yüzdesidir. Bir başka deyişle ilgi, odaklandığımız, merak duyduğumuz, araştırdığımız konular bütünü ya da yapmaktan zevk aldığımız uğraşıdır.
Yetenek ise aldığımız eğitim sonucu bilgi, beceri ve kazanımlarımızı yapabilme kapasitesidir. Genellikle yetenek kavramının doğuştan geldiği ile ilgili yorumlar yapılır. Bu doğrultuda ortaya atılan görüşlerin bu kavramı tam olarak açıklayabileceğini sanmıyorum. Ben kendimce yeteneğin tanımını psikolojik (düşünsel) etkenler ile fiziksel yapıların bir alana yönelik yatkınlık değeri şeklinde yapıyorum. Vücudun her bölümünün yeteneğe bir katkısı ve getirisi vardır. Örneğin ses doğuştan gelen bir yetenek değil özelliktir. Bu özelliği uygun şekilde kullanabilmek için eğitilmek gerekir. Bir müzik aletini çalabilmek için parmakların alete uygun olması gerekir.
Yani ilgi, o işi yapma isteği, yetenek ise yapabilme kapasitemizdir.
Meslek seçerken yeteneklerimiz de önemli etkenlerdendir. Seçilen meslekle yeteneklerimizin uyuşması gerekir.
Sözel yetenek: Sözcüklerle akıl yürütebilme, okuduğunu anlayabilme ve düşünceleri sözcüklerle açık bir şekilde ifade edebilme yetisidir. Sözel (dilsel) zekâya sahip insanlar, kelime dağarcığı geniş ikna edebilme yetisi yüksek insanlardır. Dilbilgisi kurallarını etkili bir biçimde kullanarak yazabilir, konuşabilir, dinleyicileri konuşmaları ile etkileyebilirler. Hikâye, şiir yazma gibi etkinliklerden zevk alırlar. İyi yazarlar, iyi anlatırlar, kelimelerle ve kavramlarla düşünürler. Farklı dilleri öğrenme becerisine sahiptirler. Bu yeteneklere sahip insanlar; avukat, öğretmen, şair, yazar, gazeteci, politikacı veya iyi bir pazarlamacı olabilirler.
Sayısal yetenek: Sayılarla akıl yürütebilme, problem çözebilme yetisidir. Sayısal zekâsı yüksek olan insanlar sebep-sonuç ilişkisi kurmayı, “neden” demeyi severler çok soru sorarlar. Olayları kategorize ederek bağlantılar kurmaya kafa yorarlar. Nedenini bilmediği şeyi fazla akılda tutamazlar. Bilim adamı, matematikçi, fizikçi, bilgisayar programcısı, dedektif olmaya yatkındırlar.
Matematik, fen ve ekonomiye ilginiz varsa; matematikçi, fizikçi,
bankacı, elektrik-elektronik, programlama gibi dallardaki mesleklere yönelebilirsiniz.
Bilimsel çalışmaları seviyorsanız; astronomi ve uzay bilimleri, fizik, kimya, matematik, biyoloji mühendisliği, su ürünleri, biyokimya, genetik, eczacılık, jeofizik, arkeoloji alanlarına yönelebilirsiniz.
Makineleri inceleme, onarma ve yapmaya ilginiz varsa; bilgisayar mühendisi, elektronik mühendisi, uçak mühendisliği, makine-motor veya gemi, inşaatı mühendisliği gibi alanlarda başarılı olabilirsiniz.
Canlılarla uğraşmayı seviyorsanız; Tıp, diş hekimliği, hemşirelik, veterinerlik, su ürünleri, balıkçılık, ziraat, bahçe bitkileri, peyzaj mimarlığı veya seracılık gibi alanlarda meslek sahibi olabiliriz.
Bence en önemlisi yeteneğiniz ile ilginiz in kesiştiği noktada bir meslek seçimi yapmanız. Böylece huzurlu ve mutlu bir iş hayatı için de ilk adımı atmış olursunuz.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar