Ana SayfaMakalelerHangi İşi Aradığınızı Biliyor Musunuz?

Hangi İşi Aradığınızı Biliyor Musunuz?

İşsizlik sorunu 21.yüzyılda dünyada ve ülkemizde toplumsal ve ekonomik hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir sorun. Günümüzde insanların istedikleri işi bulabilmeleri gerçekten çok zorlaşmış durumda. Artan nüfus toplumsal yaşamı olumsuz etkilediği gibi iş olanaklarında azalmasına bu da işsizlik sorunun büyümesine neden olmakta. Sizler de belki duymuşsunuzdur veya dile getirmişsinizdir ‘Çöpçülük için bile üniversite mezunu şartı isteyecekler’ diye. Gerçekten de öyle. Çöpçülük diyip küçümsemeyin.Peki siz gerçekten hangi işi aradığınızı biliyor musunuz?

Yakın tarihe kadar üniversite mezunu olmak istenilen şartlarda bol kazançlı iş sahibi olmak için yeterli iken günümüzde üniversite mezunu olmak artık sizi işverenlerin gözünde ayrıcalıklı kılmıyor. Çünkü sizin gibi binlerce iş arayan üniversite mezunu var. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde işsiz sayısı milyonlarla ifade edilirken üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyona dayanmış durumda. İyi bir iş sahibi olmak istiyorsanız üniversite mezunu olmaktan daha fazlasına ihtiyacınız var demektir.

Hangi işi aradığınızı biliyor musunuz

Aslında iş bulamama sorununun başlıca nedeninin büyük oranda ‘kendimizi yeterince tanımıyor oluşumuz’ olduğunu söylesek şaşırır mıydınız? Bizce şaşırmayın. Çünkü gerçekten de öyle. Çoğu iş arayan ne aradığını bilmiyor. Şöyle söyleyelim, kişiler, hangi sektörde hangi pozisyonda iş aradığını bilmiyor veya yanlış sektörde iş arıyor. ‘Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olup o bölümle ilgili iş ilanlarına başvuru yapmanın nesi yanlış?’ diyebilirsiniz. Aslında bu sorunun temeli eğitim hayatımızda aldığımız kararlara dayanıyor.

Her insan iyi bir üniversite de eğitim görmek ve severek yapabileceği bol kazançlı iş sahibi olma hayalini kurar. Günümüzde ekonomik açıdan geçinmek zor. Ekmek artık aslanın midesinde deyimi bu dönemde tam da yerini bulmuş durumda. Bu nedenle tercihlerimizde dikkatli olmak zorundayız. Kendimizi hangi sektöre ya da hangi mesleğe yönelmemiz gerektiği konusunda teraziye koymamız ve eğitim hayatımızda yapacağımız tercihleri de bu yönde belirlememiz gerekyor.

Yetkinliğinin ve yeteneğinin olmadığı bir mesleğe yönelenler ve eğitim hayatını da bu yönde şekillendirenler, bunun için de tabi ki okul okumak için okuyanlarda var, iş bulmakta zorlanacaktır. Sizler de ‘Neden iş bulamıyorum?’ veya ‘CV gönderdim neden dönüş yapılmıyor’ diyorsanız büyük ihtimalle aynı hatayı yaptınız. Çünkü üniversite mezunu olmanın artık sizi rakipleriniz önüne çıkaran bir unsur olmadığını söylemiştik. Her şey teknik bilgiden ibaret değil. Okulda öğrendiğiniz teknik bilgiyi hayata ne kadar geçirebildiğiniz önemli.

Ülkenin dönemsel ekonomik durumunun iş bulamamakta önemli bir etken olmasına karşın iş arayanların aldıkları hatalı kararlar ve yaptıkları yanlışlar işsizlik sorununu büyüten en büyük etkenlerden. İş verenler artık aradıkları elemanlarda üniversite mezunu olmasının yanı sıra yetkinlik, yetenek, üretimcilik ve en çok da tecrübe istiyor. Evet daha henüz mesleğinizle ilgili bir yerde çalışmamış olabilirsiniz. Ancak mesleğinizle ilgili veya okulunu okumasanız dahi başka sektörlerdeki yetenekleriniz ve yetkinlikleriniz işverenlerin dikkatini çeken en önemli unsurlardan birisi olacaktır. Aslında buna mesleğini severek yapmak da diyebiliriz. Mesleğinde etkin, yetenekli ve işini severek yapan veya yapabilecek kişiler aranan ve istenilen eleman olacaktır.

Artık sadece CV gönderip iş bulma devri geride kalmış durumda. İş bulamıyorum diyorsanız size tavsiyemiz şu olacaktır. Öncelikle ne istediğinizi belirleyin. Hangi sektör de yetkinsiniz? Mesleğinizi başarıyla yapabileceğinize inanıyor musunuz? Hangi sektörde kendinizi geliştirebilir ve başarıya ulaşabilirsiniz? Sizi işverenlerin nezdinde parlatacak özelliklerinizi ve yetenekleriniz belirleyin ve bunları CV’nize ekleyin. Çünkü yarısı boş olan bir CV asla dikkate alınmayacaktır.

Kendinizi işverenlerin yerine koyun. Sizi tercih etme sebepleri neler olmalı? Siz de kendinizdeki rakiplerinizi geri bırakacak özelliklerinizi belirleyin ve mutlaka CV’nizde belirtin. Eğer hali hazırda bir yerde ve bir sektörde çalışıyorsanız çalıştığınız meslekte ve pozisyonda kendinizi geliştirin. Çünkü ilerleyen dönemlerde çalışma hayatınızda kazandığınız kazanımlar ve tecrübe iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Unutmayın işverenlerin size ihtiyacından fazla sizin işverenlere ihtiyacınız var. Onlara kendinizi kanıtlamalı ve ben bu işin insanıyım diyebilmelisiniz. Her şeyiniz tamam ve artık mülakat daveti bekliyorsanız mülakat ve iş görüşmesiyle ilgili diğer makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar