Ana SayfaMakalelerÇalışanın 8 Büyük Sorunu

Çalışanın 8 Büyük Sorunu

Çalışanların büyük sorunları olduğu muhakkaktır; ancak bu büyük sorunların ne olduğunu düşündüğümüzde topluca bir cevap verebilmek adına en büyük 8 sorunu bir araya getirdik. Şimdi gelin iş hayatında çalışanları canından bezdiren bu sorunlar nelermiş bir bakalım.

  1. Çalışanların belki de en büyük sorunu yapabileceğinden fazla iş yüküyle karşılaşması. Bu duruma artık
    mobbing deniyor. Bir kişinin yapabileceği iş bellidir; ancak üstleri tarafından daima az çalışıyorsun, şunu da yapmalısın gibi uyarılarda bulunulması çalışanda büyük bir stres ve baskı hissettirir. Bu durum ister istemez çalışanın performansına da yansır.
  2. İş yerinde sosyal bir ortamın olmaması. Sosyal aktiviteleri iyi olan iş yerlerinin çalışanlardan alacağı verim olmayanlara göre çok daha fazladır. Bu durum pek çok araştırmada kanıtlanmıştır. Çalışanlar açısından iş yerinde yarış atı gibi hissetmek büyük bir sorundur ve bu sorunun hem iş performansına hem de kişisel yaşama bulaşması kuvvetle muhtemeldir.
  3. Çalışanın alması gereken ve işverenin vermekle yükümlü olduğu
    sosyal hakların verilmemesi. Sosyal haklardan yoksun olan çalışan büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Çevresinde pek çok kişinin sosyal hakları tam ve çok iyi şartlarda çalıştığını görmek de çalışan için büyük bir sorundur. Sosyal haklar ise zaten kanunlarca işverenlere çalışanlarına vermesi için zorunlu tuttuğu bir yükümlüktür. Buna rağmen çalışanın bu hakkı elde edememesi çalışanı yıpratan bir durumdur.
  4. Mesai saatlerinin fazla uzun olması. Normal şartlarda bir iş yerinde olması gereken mesai saati 8 saattir. Bu 8 saatin bir bölümü de dinlenme saati şeklinde düzenlenmelidir. Ancak çalışma hayatında bu durum çoğu iş yerinde böyle değildir. Çalışma saatleri 10, 12, 14 ve hatta bazı sektörlerde 15 – 16 saate kadar çıkmaktadır. Bu gibi işlerde çalışmak zorunda kalan insanlar için hayat daha çekilmez ve katlanılmaz hale gelir. 10 saat çalışma saatiyle çalışan bir kişi bile gün içerisinde yeterince mola saati uygulamadıysa büyük sıkıntılara girebilir, bir süre sonra çalışmaktan bıkma noktasına dahi varabilir.
  5. İşveren ve yöneticiler tarafından çalışanlara yeterince saygı gösterilmemesi. Bu durumla karşı karşıya kalan çalışanlar psikolojik olarak yıpranmaktadır. Bir yandan çalışmanın gerekliliği, bir yandan üstler tarafından yapılan saygısızlık arasında kalan çalışan için bu durum büyük bir sorundur. Bu sorunla karşı karşıya kalan kişiler çok uzun müddet dayanamazlar. Dayansalar dahi başka ruhsal problemler yaşamaları kaçınılmazdır.
  6. Çalışanın kendi pozisyonu dışında işler yapması. İş yerinde belli bir pozisyonda çalışmak çalışan açısından olması gereken bir şeydir. Her şeye koşturmak, kendi pozisyonunun dışında da işler yapmak çalışan açısından bir sorun teşkil eder.
  7. İşten çıkarılma korkusu. Çalışan kişinin devamlı işten çıkarılma korkusu yaşaması yapacağı işi de, kişisel hayatını da etkiler. İşten çıkarılma ihtimali çalışanların için en büyük sorunlardan bir tanesidir.
  8. Çalışanlar arasında uyumsuzluk ve huzursuzluk ortamı. Bir iş yerinde olmazsa olmaz çalışanlar arasındaki huzurdur. Bu huzur bozulduğu andan itibaren herkes için büyük bir sorun başladı demektir. Aileden bile daha çok vakit geçirilen iş yerinde hem ruh sağlığı için, hem iş verimi için mutlaka çalışanlar arasında uyum ve huzur gereklidir.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar