Ana SayfaMakalelerGüvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Son zamanların popüler mesleklerinden biri olan Özel Güvenlik Görevliliği, çok alanda istihdam sağlanan meslek alanlarından biridir. Bankalarda, hastanelerde, sitelerde, holdinglerde, iş yerlerinde, okullarda, restoranlarda, cafelerde, özel kamu kuruluşlarında ve daha birçok alanda, özel güvenlik görevlilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Özel Güvenlik Görevlileri, ister kalabalık mekanlarda olsun ister az nüfuslu mekanlarda, vatandaşın güvenliğinden, asayişinden sorumlu olmaktadır. Almış oldukları eğitimler sayesinde tehlike durumunda ne yapılması gerektiğinin bilincinde olan özel güvenlik görevlileri, bu mesleğe geçiş için çeşitli prosedürlere tabii tutulmaktadır. Bu yazımızda, Özel Güvenlik Görevliliğinin şartlarından biri olan Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? konusunda bilgi vereceğiz.

Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlileri, silahlı ve silahsız olmak üzere iki farklı şekilde görev almaktadırlar. Bu sınıflandırmayı sağlamakta olan özel eğitimler mevcuttur. Ayrıca silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlileri için aranan şartlarda farklılıklar görünmektedir.

Silahsız Özel Güvenlik Görevliliği için gereken şartlar;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
En az ortaokul mezunu olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Sicil almaya uygun olmak,
Kamu haklarından mahrum olmamak

Silahlı Özel Güvenlik Görevliliği için gereken şartlar;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
En az lise mezunu olmak,
21 yaşını doldurmuş olmak,
Sicil almaya uygun olmak,
Kamu haklarından mahrum olmamak

Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevliliği için gerekli temel şartların dışında bu alanda eğitim aldığını destekleyen ve bu eğitimi bitirdiğini belgeleyen Güvenlik Sertifikasının alınmış olması gerekmektedir. Bu sertifika, verilen eğitimlerin sonunda binevi diploma görevi görecek ve bireylerin resmi olarak işe alımını sağlayacak önemli bir sertifikadır.

Güvenlik Sertifikası İçin Gereken Zorunluluklar

Özel Güvenlik Sertifikası, belirli bir program dahilinde verilmekte olan eğitimler sonucunda bireylere takdim edilmektedir. Bu eğitimler içerisinde özel güvenlik görevlisi adayları, iletişim, doğal afetler, patlayıcı maddeler, yangın, güvenlik sistemleri, olay yeri inceleme, kişi koruma, ilk yardım, narkotik, hukuk, silahlar vb. konularda eğitime tabii tutulmakta ve güvenlik görevliliği için gerekli donanım sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu eğitimler, silahsız güvenlik görevlisi için 100 saatlik bir süreçten oluşmaktadır. Eğitimin 15 günü temel eğitimlere katılmak zorunludur. Bu süreçte mesleğin temel konuları hakkında eğitimler verilmektedir. Silahlı özel güvenlik görevlisi için eğitim süreci 120 saat olmakla birlikte aynı şekilde bu sürecin 15 günü temel eğitimin verilmesi için ayrılmaktadır. Geriye kalan 3 günlük süreç ise, 2’si teorik bilgi, 1’i uygulama olmak üzere silah eğitimi için ayrılmaktadır. Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi adayları bu eğitim içerisinde silah kullanımıyla ilgili teorik bilgiyi aldıktan sonra poligonlarda atış eğitimlerinden geçmektedir.

Peki bu kadar eğitimden sonra Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Güvenlik sertifikası, bu eğitimlerin sonucunda girilmekte olan sınavlardan gerekli başarı sağlandığı takdirde adaya teslim edilmektedir. Adaylar bu eğitimler ve sonunda alacakları Güvenlik Sertifikası için 520 lira civarında bir ücret öderken, silahsız özel güvenlik görevlileri girdikleri sınava 45 TL, silahlı özel güvenlik görevlileri de 75 TL ödemektedir. Sertifikanın alınması için gerekli olan sınav Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından her sene 6 kez gerçekleştirilmektedir. Sınavda başarısız olmanız durumunda gereken harcı ödeyerek tekrar şansınızı deneyebilirsiniz.

Güvenlik Görevlisi İş İlanları, Güvenlik Görevlilerinin kariyerlerini geliştirebilmeleri için sunulmuş bir fırsattır. Bugün pek çok alanda özel güvenlik görevlilierine ihtiyaç duyulmakta ve istihdam sağlanabilmesi için iş ilanları çokça sayıda mevcuttur. isbul.net üzerinden Güvenlik Görevlisi iş ilanlarına ulaşabilir ve kısa sürede iş sahibi olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar