Son birkaç yılın belki de en çok bahsedilen ve geleceğinin de parlak olduğu alanlarından biri olan Gastronomi aslında Türkiye’de henüz çok yeni bir kavram. Akademik anlamda tanımını yapacak olursak eğer “gastronomi”, doğru yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve insanların bundan keyif almasını sağlama sanatı olarak tanımlanıyor. “Alt tarafı aşçılık işte” Neden bu kadar akademik bir tanımlama yaptınız? diye soracak olursanız, size cevabımız: Hayır yalnızca aşçılık değil. Tam anlamıyla bir sanat. Yemek bilimi. Çünkü Türkiye’de pek çok Üniversite’de bölümü var. Kiminde Gastronomi, kiminde ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları adı altında bulunan bu bölümde özellikle aşçılık konusunda yetenekli, yemek yapmayı seven, bu işten gerçek anlamıyla zevk alan insanların yetiştiriliyor. Ve kendisini iyi yetiştirenlerin ileride büyük kazançlar elde edebilecekleri bir meslek sahibi olmalarını sağlıyor.
Gastronomi’nin farkına varılmasında en büyük etken şüphesiz Turizm oldu. Bunun yanı sıra Türkiye’de son yıllarda artan yemek programları ve yarışmalarda gastronomiye olan ilgi ve alakayı artırdı. Şimdilerde ise yemek pişirmek ve aşçılıktan çok daha fazlası olan gastronomi, oluşan bu farkındalık nedeniyle de bir süredir gençlerin gözde meslekleri arasında yer almaya başladı.
Gastronomi Uzmanları Nerelerde Çalışır?
Gastronomi uzmanları; turizm, seyahat ve ulaştırma sektörlerinde restoran veya otel gibi yoğun olarak müşterilerin yararlandığı yeme, içme, eğlenme ve konaklamanın da birlikte yapılabildiği uygun mekânları bulunan yerlerde çalışırlar. Genellikle özel müşteri portföyüne sahip toplantı ve yemeklerin verilebildiği büyük lokanta ve restoranlarda çalışma imkânları bulunmaktadır. Üstelik istihdam alanları yalnızca bununla da sınırlı değildir. Çoğu zaman gıda ürünlerinin işlendiği ve anında müşteriye sunulabildiği yerlerde de görev yapabilmektedirler. Çalışma ortamı sakin ve temizdir. Çalışmaları sırasında bazen gürültülü, kokulu bir ortamda bulunabilirler. Gastronomi Uzmanları çalışırken genellikle yönetiminden sorumlu olduğu çalışanlarla ve diğer teknik elemanlarla iletişim halindedirler.
Tüm bunların yanı sıra Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olan öğrenciler akademik hayatlarına devam etmek isterlerse yüksek lisans veya doktora yapabilir ve bu eğitimlerinin ardından, üniversitelerde öğretim görevlisi olabilirler. Ayrıca yiyecek-İçecek Hizmetleri dalında eğitim bilimleri dersleri (formasyon) alan öğrenciler MEB’e bağlı okullarda öğretmen olarak çalışabilir. İsteyenler ise yeterli puanı alarak devletin çeşitli kurumlarında normal memur olarak çalışabilir.
Gastronomi Uzmanları Maaşları
Gastronomi ve Mutfak sanatları bölümünden mezun olanların çalışma alanları bir hayli geniştir. Bu da özellikle istihdam alanı olan sektörlerde yüksek maaş imkânları tanımaktadır. Maaşlar için net bir rakam söylemek imkânsız ancak kişilerin çalıştığı yere göre arada uçurum farkı olan maaşlar olabilmektedir. Örneğin bir turizm bölgesindeki iyi bir otelde veya restoranda çalışan biri 5 bin liranın üstünde maaş alabilirken, sıradan bir yerde çalışan biri 1500 liralara kadar düşebilmektedir. Sadece bu meslek için değil diğer tüm mesleklerde de kendinizi ne kadar geliştirebildiğinizle alakalı olan kazanç meselesinde ön plana önce siz ve yetkinlikleriniz çıkacaktır.