Ana SayfaMakalelerFreelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Günde 8-9 saat çalışmaktan sıkılan herkes yarı zamanlı veya serbest zamanlı çalışma şeklinin cezbediciliğinden söz eder. Fakat buna cesaret eden sayısı çok azdır. Zira bu çalışma şeklinin getirileri olduğu kadar zorlayıcı yanları da mevcuttur. Tam zamanlı işinden ayrılıp yarı zamanlı çalışma şekline geçmeyi planlayanların bilmesi gereken freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kimler Freelance Çalışır?

Tekdüze yaşamaktan hoşlanmayanların tercih ettiği bu para kazanma yöntemi, olumlu yönleri olsa da beraberinde bazı riskleri de getirir. Öğrenciler, deneyim kazanmak ve meslek edinmek isteyen yeni mezunlar, tam zamanlı bir işte çalışma imkanı olmayan çocuk sahibi ebeveynler için iyi bir çalışma şeklidir. Özellikle “home office” diye tabir edilen yöntemle evden çalışmak isteyenler için iyi bir fırsat olan serbest zamanlı çalışma sistemi, özellikle internet sektöründe tercih edilmektedir. Freelancer firmalar için belli zorunluluklar olsa da freelance çalışanlar için iş akışını sağlayacak kişilerle temas kurmak ve uygun çalışma ortamını yaratmak yeterli olmaktadır. Peki, freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Freelance Çalışmanın Avantajları

-Sabah erken kalkmaya son

Hazırlık ve yol nedeniyle mesai saatinden çok önce kalkmak, haliyle tüm günü uykusuz ve yorgun geçirmek tam zamanlı çalışanların belki de en büyük kabusudur. Freelance çalışmak istiyorum diyenlerin çoğu da bu nedenden ötürü bu yola girer.

-Trafik sorunu hayatınızdan çıkacak

Özellikle kalabalık şehirlerde yaşanan trafik problemi son derece can sıkıcıdır. Evden çalışmak için en cezbedici nedenlerden biri de şüphesiz trafik sorunuyla uğraşmamaktır.

-Gün içinde kendinize vakit ayırma imkanı elde edebilirsiniz

Sistemli çalışarak işlerinizi programlı biçimde bitirmeniz halinde gün içinde bolca boş vakit elde edebilirsiniz. Böylece gün içinde yapacaklarınız birkaç saat içine sığdırılmamış olacaktır.

-Öğrencilik yıllarında iyi bir gelir kapısı sağlayabilirsiniz

Okul döneminde maddi sıkıntı yaşayan öğrenciler tam zamanlı bir işte çalışmak için derslerden feragat eder ya da boş günlerinde çalışacağı işler bulur. Fakat bu durum hem okulun aksamasına, hem de yorgunluğa neden olur. Ancak freelance iş imkanıyla okulu aksatmadan çalışma fırsatı öğrenciler için eşsiz bir gelir kapısı olmuştur. Üstelik okul bitmeden tecrübe edinme avantajını da beraberinde getirir.

-İstediğiniz her yerde çalışabilirsiniz

Bilgisayarınızı alıp sahilde, kütüphanede ya da bir çay bahçesinde çalışma imkanı elde edebilirsiniz. Şüphesiz ofis ortamında çalışmanın sıkıcılığından yakınan pek çok insanın imrendiği bir durum.

-Şık giyinmek zorunda değilsiniz

Freelance çalışmaya başladığınızca takım elbise, topuklu ayakkabı, kravat, makyaj gibi problemler olmayacak. Hatta pijamayla bile çalışabileceksiniz.

-Gün içinde uyku gelmesi sorununa çözüm bulabilirsiniz

Öğle yemeğinden sonra bastıran uykuya çözüm olarak ufak şekerlemelerle günü kurtarabilirsiniz.

-Ofis hastalıklarından kurtulacaksınız

Ofiste hareketsiz yaşama bağlı pek çok rahatsızlıktan, işe gidip gelirken maruz kaldığınız mikroplu ortamlardan ve strese sebep olan faktörlerden kurtulacaksınız. Böylece daha sağlıklı bir hayata sahip olabileceksiniz.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları

-Disiplinli çalışmamanız halinde tam zamanlı işten farkı kalmayacaktır

Birkaç saatte bitecek bir iş tüm gününüzü alıyorsa ve zamanında teslim edemiyorsanız, tam zamanlı iş kadar mesai harcamış olursunuz. Hatta tam gün çalışan arkadaşlarınız mesai çıkışında keyif çatarken siz hala çalışıyor olabilirsiniz. Bu yüzden programlı hareket etmekte fayda var.

-Sabit gelir elde etmeniz zor olacaktır

Her zaman iş olmayabilir. Bu nedenle tam zamanlı işte olduğu gibi net bir gelir beklentisinde olmamalı, planlarınızı buna göre yapmalısınız.

-Çalıştığınız firmaları iyi seçmelisiniz

Sürekli irtibat halinde olamayacağınız için çalıştığınız firmanın disiplinsiz olmamasına dikkat ediniz. Aynı şekilde siz de disiplinli olmalısınız ki birlikte iş yaptığınız firmalar sizinle çalışmaya devam etsin.

-Özel hayatınızla iş hayatınızı birbirine karıştırmamaya gayret edin

Aileniz ya da arkadaşlarınız evde olduğunuz için her an müsait olduğunuzu düşünebilir. Onlara bu fırsatı vermemeli, çalışma saatlerinizi net biçimde belirtmelisiniz. Ayrıca habersiz misafirlere karşı da tedbirli olmakta fayda var.

Özetle her işte ve her durumda olduğu gibi bu işin de zorlukları ve olumlu yönleri var. Dolayısıyla freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? sorusunun cevabı hayli kabarık bir liste oluşturuyor. Freelance çalışmayı düşünüyorsanız önce bu listeye, ardından da İşbul.net’teki size uygun freelance iş ilanlarına göz atmayı unutmayın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar