Ana SayfaHaberlerFirmalar İçin Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Firmalar İçin Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Korona virüs vakalarının Türkiye’de meydana gelmesinin ardından, evden çalışma konusu gündemde yerini almış durumda. Birçok firma ve çalışma yeri, işlerini evden devam ettirmek suretiyle iş yerlerini bir süreliğine kapattı. Virüsün bir salgın haline gelmemesi ve insanların korunabilmesi açısından mümkün olduğunca evden çıkılmaması gereken bu günlerde, evden çalışma durumunun oluşturacağı sonuçlar için bir araştırmada bulunduk. Firmalar İçin Evden Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları başlıklı bu yazımızda, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz…

Evde Çalışan Firmalar

Günümüzde, home office modeliyle çalışan birçok firma bulunmaktadır. Bu çalışma modeli, genellikle ofis içerisinde yapılmasını gerektirmeyen, internet ve bilgisayar üzerinden gerçekleştirilebilen işler için oldukça ideal bir modeldir. Ofis içerisinde çalışma sistemiyle çalışan firmaların bazıları da yine evden yürütülebilecek işler için bu modeli uygulayabilmektedir. Peki evden çalışmanın ne gibi avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır? Bu sistemle çalışan firmaların, bu çalışma modelinden kazanımları nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin bu denli günlük yaşantımız içerisine dahil olmasıyla birlikte çalışma sistemleri de artık internet ortamı üzerinden gerçekleştirilmeye başlamış durumda. Özellikle tüm çalışma yerleri, firmalarının reklamlarını, yapmış oldukları çalışmaları en hızlı internet ortamı üzerinden halkın görünürlüğüne sunabilmektedir. Hal böyle olunca da tüm bu çalışmalar, internet üzerinden, herhangi bir ofis ortamına gerek duymaksızın gerçekleşebilmektedir. Evden çalışmakta olan firmaların, özellikle büyük şehirlerin ulaşım problemleri göz önünde bulundurulduğunda zamanın kullanımı açısından oldukça büyük bir avantaj sahibi olduklarını söyleyebiliriz. Şirkete ulaşım sürecinin, trafiğe ya da herhangi başka olumsuz bir duruma bağlı olarak uzayabilmesi, yolda geçen sürecin çalışma sürecine dahil edilebilirliği, evden çalışmanın avantajlı bir çalışma sistemi olduğunu göstermektedir.

Uzaktan Çalışan Firmalar

Uzaktan çalışan firmalar, günümüz koşullarında özellikle büyük şehirlerdeki çalışan sayısının yüksekliğinden kaynaklı çalışma yerlerine verilmekte olan yüksek kiralardan da muaf olabilmektedir. Ofis dışında işlerini yürütemeyecek olanlar için tesis edilecek olan iş yerleri çok fazla büyük olma zorunluluğu olmadığı için ödenecek kiralar da aynı oranda düşük olacaktır. Bu da işveren açısından çok daha karlı bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Home Office stili ile yapılması gerekenler internet üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilecek ve maddi manevi herhangi bir israfın oluşması engellenecektir.

Ofis ortamları, çalışanlar açısından her zaman uyaranı yüksek, dikkat bozukluğuna neden olabilecek ortamlardır. İçinde bulunulan kalabalığın ya da arkadaşlık ilişkilerinin neden olabileceği bazı durumlar, çalışma ortamlarını baltalayabilen ve çalışma seviyesini aşağı düşüren durumlar olabilir. Bu nedenle firmalar, işlerinin düzenli olarak, herhangi bir algı dağınıklığına ihtimal vermeksizin gerçekleşmesini, evden çalışma imkanıyla sağlayabilirler. Evden çalışmakta olan bireyler, daha sistematik ya da daha az dikkat dağıtıcı bir ortam içerisinde işlerini rahatlıkla bitirebilirler. Bu da yine firma açısından avantaj sağlayacaktır.

Ofis sistemiyle çalışırken, çalışanların bazı süreçlerde izin alma durumları oluşabilir. Bu izinler keyfi ya da mecburi bir şekilde gerçekleşebiliyor. Fakat iş süreci devam ederken gerçekleştirilen bu izin süreçleri, yapılan işin aksamasına da neden olabiliyor. Bu nedenle eğer firmalar, evden çalışma sistemi ile bir çalışma düzeni sağlarlar ise çalışanın günlük aktiviteler dahilinde verilen işi de rahatlıkla yapmasına olanak sağlayabilirler. Yani çalışan, günlük aktivitelerini gerçekleştirirken aynı zamanda işlerini de aksatmadan tamamlayabilecekler.

Yöneticinin, evden çalışan bireylerin yaptığı işlere müdahale etmesi ya da sürekli olarak takip etmesi açısından bazı dezavantajlı durumlar meydana gelebilir. İş takibinin sağlanması ve elemanın kontrol edilmesi konusunda yaşanabilecek bazı zorlukla bulunabilir. Fakat, ilerleyen teknoloji ile birlikte bu konuda da iyileştirme mümkündür. Saatlik ya da günlük sunulacak raporlarla, yöneticinin bilgisi dahilinde tüm işler yürütülebilir. Bu da oluşabilecek aksamaların önüne geçmekte katkı sağlayabilir.

Bu gibi uygulamalarla, evden çalışarak iş yürütmek çok daha kısa sürede başarılı sonuçlar verebilir. Özellikle günümüz koşullarında, gündemi de göz önünde bulundurursak özellikle korona virüsten korunmak amaçlı, evden çalışmanın faydaları yadsınamaz bir gerçektir. Daha minimal ortamlarda, fazla insan trafiği olmadan gerçekleştirilen ve zamandan tasarruf sağlayan işlerle birlikte mutlak başarıya ulaşmak mümkündür.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar