Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Etkili İnsanda 4 Önemli Alışkanlık - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerEtkili İnsanda 4 Önemli Alışkanlık

Etkili İnsanda 4 Önemli Alışkanlık

Alışkanlıklar insanın yaşamında olumlu ya da olumsuz durumlar yaratır. Sürekli tekrarlanan ve bilinçsiz olarak yapılan her hareket, eylem ya da düşünce alışkanlık sınıfına girer.

İnsanın hem sosyal hem çalışma hayatında alışkanlıkları ya kurtuluşu ya da hezimeti olabilir.

Etkili insanlarda görülen önemli alışkanlıklar ve niteliklerinin açıklamaları;

1. Alışkanlık: Proaktif yapıda ol

Proaktivite kelimesi insanın tüm yaşamından bizzat kendisinin sorumlu olduğunu ifade eder. Davranışlar koşullar karşısında değil kararlar karşısında şekillenir.

Proaktif bireyler; pozitif yapıda olup yalnızca başarabilecekleri, yapabilecekleri işler üzerinde çalışırlar.

2. Alışkanlık: Sonunu düşünerek bir işe giriş

Bir işin nereye gideceğini planlayarak çalışmak başarıyı getirir. Yapılan işin sonunu her açıdan değerlendirmek en doğru yaklaşım olacaktır.

3. Alışkanlık: Önemli işlere öncelik ver

Bu alışkanlığı en yalın ve anlaşılır şekilde betimleyen Goethe olmuştur. “En önemli şeyler, asla en önemsizlerin insafına bırakılmamalıdır.”

Bu sözden de anlaşılacağı gibi önemli ve hayati işler; gerçekleştirilme sırasında her daim en ön sırada olmalı, ufak işler ya da önemsiz işle uğruna kesinlikle ertelenmemelidir.

Bir iş için etkili bir plan oluşturarak hareket edilmeli; plan süresi yapılacak işe göre günlük ya da kısa süreli değil uzun süreli ve detaylı olmalıdır.

4. Alışkanlık: “Kazan-Kazan” Paradigmasına uy

İnsan etkileşiminde 6 adet paradigma vardır. Bunlar: Kazan-Kazan; Kazan-Kaybet; Kaybet-Kazan; Kaybet-Kaybet; Kazan; Kazan-Kazan’dır. Başarılı olmak için her zaman kazan-kazan etkileşiminde ilerlemek gerekir.

Kazan-kazan paradigması yaşamı, iş birliği arenası olarak değerlendirir. Burada ana fikir; bir kişinin başarılı olması diğer kişilerin başarısızlığını getirmeyecektir. Rekabetçi anlayıştan ziyade bolluk zihniyeti hakimdir.

Kazan-Kazan paradigmasının oluşması dürüstlük ve olgunluğun gelişmiş olmasına bağlıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar