Ana SayfaMakalelerEtkili CV Hazırlama Teknikleri

Etkili CV Hazırlama Teknikleri

İş arayışı içerisine girdiğiniz süreç içerisinde yapacağınız ilk iş tabi ki etkili bir CV ( özgeçmiş ) hazırlamak olacaktır. Çünkü istediğiniz işe ulaşmak ve mülakata çağrılmak için ihtiyacınız olan ilk araç budur.
Özgeçmiş sizi hedeflediğiniz noktaya ulaştıracak olan, sizi işverene en iyi ve en etkili şekilde anlatacak farkındalık yaratmanızı sağlayacak olan reklam afişinizdir ve iş vereni ikna etmeniz içinde ilk unsurdur… İyi hazırlanmış bir CV, tasarımı ile fark edilmeyi sağlamalıdır. Üstelik sadece fark edilir olması da yeterli değildir, doğru bilgiyi doğru şekilde aktarmak da çok önemlidir. Özgeçmiş sade, kısa ve öz olmalıdır. Ayrıca genel ifadelerden uzak durup özgün ifadeler kullanmak da sizin CV nizin diğerlerinden farklı olduğunu gösterecektir.
Özgeçmiş; sizi, başarılarınızı, ilgilenilen pozisyona olan yetkinliklerinizi en etkili ve dikkat çekici şekilde karşı tarafa anlatmalıdır. Peki etkili bir CV nasıl hazırlanır gelin birlikte adım adım inceleyelim.
Sade ve kısa bir özgeçmiş hazırlayın…
Unutmayın ki sizin gibi aynı pozisyon için başvuruda bulunan yüzlerce insan var ve yetkili kişinin CV nizi aynı özen ve dikkatle incelemesi için CV nizin kısa, basit ve anlaşılır olması sizin için faydalı olacaktır. Aynı zamanda CV nizi bilgisayar formatında uygun karakter ile hazırlamalısınız. Bu vermiş olduğunuz özenin bir göstergesi olacaktır. Olumlu bir intiba bırakmak ilk amacınız olmalıdır.
Uzun cümleler ve uzun paragraflar kurmayın, gereksiz bilgilere yer vermeyin ve kendinizi övecek her ifadeden uzak durun.
Özgeçmiş olabildiğince az kelime ile çok anlam ifade edeceğiniz şekilde hazırlanmalı ki bir A4 sayfaya sığabilsin.
CV niz ilgili pozisyona uygun olmalı…
Tek bir CV niz olmasın, başvuru yaptığınız her farklı sektör ve pozisyon için ayrı birer yeni
uygun CV hazırlayınız. Çünkü işveren, CV nizi incelerken başvurulan pozisyona olan uygunluğunuzu ve ya etkinliğinizi değerlendirecek ve işi başarıp başaramayacağınızı sorgulayacaktır.
CV nizin formatını belirleyin…
Size özgün, kendi özellikleriniz ve kariyer hedeflerinize uygun, yetkilinin ilgisini çekecek bir özgeçmiş formatı oluşturunuz.
CV nize ön yazı ( mektup ) ekleyin…
CV nize eklediğiniz başarılı bir ön yazı size CV nizin incelenmesi için gerekli ortamı hazırlayacak olan önemli bir faktördür. CV nizi kişiselleştirerek öne çıkmasını sağlar. Eğer görüşme yapacağınız kişinin ismini biliyorsanız ön yazı ilgili kişiye hitap edecek şekilde ismini içermeli, eğer bilmiyorsanız departman ismini de kullanabilirsiniz. sade, anlaşılır ve kısa bir ön yazı hazırlayın ve sonunda mülakata çağrılma talebiniz olduğunu belirterek teşekkür edin.
‘İstendiğinde’ CV nize fotoğraf eklemeyi unutmayın…
İşverenin prezantasyonunuz hakkında bilgi sahibi olması için CV ye uygun bir
fotoğraf eklemeniz yerinde olacaktır. Takım elbiseli çekilmiş bir fotoğraf sizin iş disiplinine önem veren ciddi bir karekter olarak algılanmanızı sağlayacaktır… Fotoğraf eklemeniz istenmemiş ise fotoğraf koymayabilirsiniz.
Özgeçmiş farkındalığınızı yaratsın…
Hedef odaklı bir CV hazırlayın, kariyer hedeflerinizi ve kariyer planlarınızı etkili cümleler ile belli edin. Sadece kendinizi, yeteneklerinizi, tecrübelerinizi anlatmanız özgeçmişinizi farklı kılmaz, tüm bunların başvuru yaptığınız işe özel yanları ile işverene sağlayacağı faydalarından da söz ediniz. Ve bunu yaparken creatif ama abartıdan uzak ifadeler kullanınız. CV nizi hazırladıktan sonra son kontrollerinizi yapmayı sakın unutmayın, yaptığınız bir yazım ya da noktalama hatası iş verenin sizin ile ilgili düşüncelerini olumsuz etkileyecek sizin dikkatsiz, özensiz ve umursamaz biri olduğunuzu düşünmesine sebep olacaktır. Yazılarınızı “Times New Roman” veya “Arial” karakterler ile
11 ya da 12 punto şeklinde yazın. CV nizi özel bir isimle kaydedin.
“Adamına göre iş değil, işe göre adam” politikası güdüldüğü için sizin iş tanımına uymanız gerekmektedir.
Genç yeni bir mezun iseniz de bunu bir avantaja dönüştürebilir, tercih edilmeyen pozisyonlarda görev alabileceğinizi belirterek işe kabul edilebilirsiniz.
Kimsiniz ve başvuracağınız kurum için neler yapabilirsiniz ? İş başvrusu yaptığınız meslek dalı ile ilgili daha önceki deneyimleriniz nelerdir? Sizi diğer adaylardan farklı kılan yönleriniz ve neden tercih sebebi olmanız gerektiğini önce kendinize sorun sonra karşı tarafa kendinize verdiğiniz cevabı aktarın.
Kariyer hedefi oluşturun…
Etkili bir CV de kariyer hedefi olmazsa olmazlardandır. İş başvurusu yaptığınız pozisyonu uygun olduğunuzu sahip olduğunuz donanımları da anlatıp bu alanda kısa ve uzun vadede olmak istediğiniz yeri belirtiniz. Bildiğin yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını belirtebilirsin. “İnsana göre iş değil, işe göre insan” anlayışının hüküm sürdüğü bir sistemde kariyer hedefinizin bu işe uygun olduğunu iş verene kabul ettirmelisiniz. Aynı zaman da bir kariyer hedefi sunmuş olmanız, işverenin sizi farklı bir pozisyona almasını önlemiş olacaktır.
CV nizde Sayısal ifadeler kullanın…
Sayısal ifadeler her zaman için akılda kalıcıdır, o yüzden CV nizde sayısal ifadelere yer verin. Örneğin; “Şikayet bölümünde sorunların tümünü büyük oranda çözüyordum” demek yerine “Şikayet bölümünde sorunları %80 oranda çözüme ulaştırıyordum” demek kesinlikle daha etkili olacaktır.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar