Ana SayfaMakalelerEndüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Bir ürünün üretilme aşamasında hammadde, yardımcı malzeme, enerji, işgücü gibi kaynakların verimli olarak kullanılması ve yüksek kalitede ürün, düşük maaliyet prensibiyle planlama ve denetleme işlerini yürüten kişiye endüstri mühendisi denir. Endüstri mühendisi üretilmesi planlanan ürünün tüm üretim sürecini tasarlamaktadır. Ürünün en düşük maliyet ile üretilmesini sağlar. Üretim aşamalarında sürekli diğer çalışanlar ile iletişim halinde olmak durumundadır. Ürün sipariş miktarlarını ve stok kontrolünü yapar. Endüstri mühendisleri görevlerini yerine getirirken kırtasiye malzemeleri, bilgisayar , telefon gibi ofis araçlarını kullanmaktadır. Endüstri Mühendisi olmak için en önemli özellik süt düzey akademik yeteneğe ihtiyaç duyulmasıdır. Endüstri mühendisinin sayısal zekası üst düzeyde olmalıdır ve analitik düşünebilmelidir. Gerekli görülen zamanlarda insiyatif alabilen sorumluluk sahibi bir karakteri olmalıdır. Yüksek başarma güdüsüne sahip ileriyi görebilen ve fırsatları takip edebilen bir yapıda olmalıdır. Endüstri mühendislerinin çalışma ortamları çoğunlukla ofis içerisinde olmaktadır. Ofis içerisinde masa başında çalışan endüstri mühendisleri, gerek görülmesi halinde fabrika gibi üretim tesisleri gibi mekanlarda da çalışabilmektedirler. Fabrika gibi üretim tesislerinde kirli ve gürültülü ortamlarda çalışmak durumunda kalabilmektedir.

Endüstri mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Hizmet ve ya ürün üretilen her yerde Endüstri Mühendisleri istihdam edilebilmektedir. Endüstri Mühendisleri özel ve ya kamu kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Endüstri mühendisi olmak için üniversitelerin Mühendisli Fakültelerinde bulunan “Endüstri Mühendisliği” bölümünden mezun olmak yeterlidir. Buradan mezun olan kişiler isterlerse lisansüstü eğitimlerine devam edip akademik kariyer yapabilirler. Akademik kariyerlerine araştırma görevlisi olarak başlayan bireyler daha sonrasında doktor, doçent, profesör unvanları alabilirler. Özel sektörde ise kişilerin niteliğine göre meslekte yükselme şansları vardır. Yönetici vasıfları olan bireyler bulundukları kurumlarda yöneticilik yapabilmektedir.

Endüstri mühendislerinin aldıkları ücretler ise kamu ve özel sektörde farklılık göstermektedir. Kamu kuruluşlarında çalışan endüstri mühendisleri 657 sayılı kanuna tabi oldukları için kıdeme dayalı olarak ücret almaktadırlar. Kamu kurumlarında mesleğe başlayan bir kişi ortalama asgari ücretin 4 katı ücretle çalışmaktadır. Özel sektörde ise asgari ücretin 3 katı kadar bir ücretle mesleğe başlanmaktadır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar