Ana SayfaMakalelerEn Değerli Aday

En Değerli Aday

Mükemmel aday olmak Mülakatların en bilindik, en kolay görünen ama belki de en can alıcı sorusu nedir, hiç düşündünüz mü? Sizi hiç yormadan söyleyeyim “Bize kendinizden bahseder misiniz, nasıl birisiniz?” Birçok kişi bu basit soru karşısında doğrudan net bir yanıt veremez ve söze “nasıl desem?” “ ne söylesem bilemedim” ya da “arkadaşlarım benim… olduğumu söyler” şeklinde başlar. Tüm iyi niyetinizle bu kişilerin mütevazi insanlar olduklarını, kendilerinden bahsetmeyi sevmediklerini düşünebilirsiniz ama gerçekçi olun bir iş görüşmesinde kim kendini iyi şekilde ifade etmek ve yansıtmak istemez ki.. Bu nedenle iyi niyetli olmayı bırakın ve bu kişilerin aslında kendini iyi tanımadıkları için net cevaplar veremediğini kabul edin. Kendisini yeteri ölçüde tanımayan birinin özelliklerini, yeteneklerini ve değer yargılarını açıkça ortaya koyacak cümleler kurmasını bekleyemezsiniz. Kendinizden başarılı bir şekilde bahsedememeniz mülakatın sizin aleyhinize sonuçlanması için yeterli bir sebep bile olabilir.

Kendinizden bahsedebilmeniz, kendinizi tanıtmanız önemlidir evet ama önemli olan bir başka unsur da kendinizi ne kadar doğru tanıttığınızdır. Her insanın olumlu olduğu kadar, olumsuz özellikleri de vardır. Mülakat sırasında sadece olumlu yönleriniz ile kendinizi tanıtmanız değerlendirenin gözüne girmenizi hatta işi almanızı bile sağlayabilir. Peki ya sonrası? Zamanla olumsuz yanlarınızı gören işverenin sizinle ilgili düşünceleri, hayal kırıklığına dönüşür ve bu durum iki taraf için de kötü sonuçlar doğurur.

Mülakatlarınızın ve iş deneyimlerinizin yukarıda bahsettiğim iki şekilde de sonuçlanmaması için yapmanız gereken şey kendinizi tanımanız ve doğru şekilde tanıtmanızdır. Bu süreç kolay ve kısa bir süreç olmayabilir ama size kazandırdıklarının son derece değerli olacağından emin olabilirsiniz. Kendinizi tanımanız için özellikle dört konuda kendiniz hakkında yargıya varmanız önemlidir. Bunlar;

· Bilgileriniz; Bildiklerinizi eğitim yolu ile ya da deneyimlerinizle öğrenmiş olabilirsiniz. Önemli olan neyi bildiğiniz ve neyi bilmediğiniz konusunda fikir sahibi olmanızdır.

· Yapabildikleriniz; Bunlar da yine doğuştan olan yetenekleriniz ya da tecrübeleriniz sayesinde kazandığınız beceriler olabilir. Hangi şekilde olursa olsun yapabildiklerinizi ve yapamadıklarınızı bilmeniz kendinizi tanımanız için önemlidir.

· İstek ve ihtiyaçlarınız; Yaşamak istediğiniz hayatı ve bu hayat koşullarını oluşturmak için gerekli ihtiyaçlarınızın neler olduğunu tespit etmeniz gerekir.

· Değerleriniz ve inançlarınız; Kariyer, mevki, para… Bunlar herkes için önemli unsurlar olsa da sizi siz yapan inançlarınızı ve kaybetmek istemeyeceğiniz değerlerinizi bilmeniz kendinizi tanımanız için son derece önemlidir. Sonuç olarak hayatta aldığımız birçok kararı vermemizde etken olan şey inançlarımız ve değer yargılarımızdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar