Türkiye’de her 4 işsizden biri üniversite mezunu. Günümüzde işsiz üniversite mezunu rakamı ise 1 milyonu aşmış durumda. Gençlerin yüzde 25’inin işsiz olduğu ülkemizde, işsizliği yaratan etmenlerden biri de kişilerin meslek dışı alanlarda çalışması ve meslek alanlarında boş pozisyonların azalması. Diğer açıdan baktığımızda ise, bazı sektörlerde aranılan elemanın temin edilememesi de işsizliği arttıran etmenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de üniversite sayısının çığ gibi büyümesi, her yıl her meslekten yüz binlerce kişinin mezun olması günümüzde üniversite mezunu olmayı bir ayrıcalık olmaktan çıkarmış durumda. Artık diploma tek başına iş sahibi olmak için yeterli değildir. İşverenlerin işe almayı düşündükleri elemanda aradıkları özelliklerde öne çıkanlar ise deneyim, üretkenlik, esnek çalışmaya yatkınlık ve disiplin olarak karşımıza çıkıyor.En çok eleman arayan sektörler ise hzimet sektörü.
İş aramak ve istenilen işi bulmak sabır gerektiren meşakkatli ve uzun bir süreçtir. Bu sürecin iyi idare edebilenler aradığı alanda bir zaman sonra istediği kriterlere uygun işi bulabilirken ne yazık ki çoğu kesim bu denli şanslı olmayabilmektedir. Sürece yenik düşen milyonlarca insan, kendi meslekleri dışında işlere yönelerek çalışmaktadır. Peki, Türkiye’de en fazla iş imkanı olan ya da en çok eleman arayan sektörler nelerdir diye merak edenler için kısa bir araştırma yaptık. İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırma imalat sektörüne ait işyerlerinde yüzde 30, sosyal hizmetler ve insan sağlığı sektörüne ait işyerlerinde yüzde 29, yiyecek ve konaklama faaliyeti sürdüren işyerlerinde yüzde 27’sinde açık iş bulunduğunu açıkladı.
En çok eleman arayan sektörler
En çok çalışan arayan sektörlerin başında tekstil geliyor. İkinci sırada ise, satış danışmanı yer alıyor. Listenin geri kalanında yer alan sektörlerin sıralaması ise şu şekilde: Beden işçisi, garson, kaynakçı, şoför, mobilyacı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi ve muhasebeci.
İtibarı en yüksek meslekler
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sınar’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen ”Türkiye’de Çalışma Yaşamı ve Mesleklerin İtibarı” konulu araştırmaya göre Türkiye’de itibarı en yüksek olan 20 meslek açıklandı. İşte en gözde 20 meslek sıralaması:
- astsubay
- İnşaat Mühendisi
- Belediye Başkanı
- üniversite araştırma görevlisi/Asistan
- Avukat
- Elektrik Mühendisi
- Genel Müdür (KAMU)
- Makine Mühendisi
- Psikolog
- Eczacı
- Mimar
- Büyükelçi
- Yüzbaşı
- Vali
- General
- Diş Hekimi
- Öğretmen
- Hakim
- Üniversite Profesörü
- Tıp Doktoru
En Çok Aranan 10 Pozisyon
Nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşayan meslek ve sektörler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Üretim Operatörü
- Satış Temsilcisi
- Mühendis
- Kol işçisi/Gündelik işçi
- Mekanik İşçisi
- Sekreter/İdari asistan
- Teknisyen
- Yönetici/İdareci
- Restoran ve Otel Personeli
- Zanaatkar