Ana SayfaMakalelerEksik İstihdam Ve Ayakta Kalanlar

Eksik İstihdam Ve Ayakta Kalanlar

Eksik İstihdam

Eksik istihdam; bilgi, beceri ve yeterlilikleri fazla olduğu halde, daha az bilgi veya yetenek gerektiren işlerde istihdam edilen elemanlara denir. Ülkemizdeki eksik istihdam oranı oldukça fazladır. Potansiyellerinin altındaki işlerde çalışan elemanlar, gerek istedikleri işi yapmadıklarından, gerekse potansiyellerini kullanma şansı bulamadıklarından mutsuz oluyor. Fark edilmeyi bekleyen ve kendilerine uygun bir iş arayan elemanlar, uzun süre basit işlerde çalıştıkları zaman, sahip oldukları potansiyeli de kaybediyor.

Üniversite mezunu bir elemanın inşaat işçisi olarak çalışması
eksik istihdam sonucu sıklıkla rastlanan durumlardan biridir. Eksik istihdam bireylerin olduğu kadar, ülkelerin başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Zira kendi mesleğinde hem çalıştığı şirkete katkı yapabilecek, hem de kendini geliştirebilecek olan eleman, bu imkanı elde edemediği için hem bireyin başarısı hem de şirketlerin başarısı istikrarlı bir artış gösteremiyor.

Tam zamanlı bir işte çalışmak istediği halde, tam zamanlı iş bulamayan ve

part time olarak çalışan elemanlar da eksik istihdam dahilindedir. Ancak bu tür eksik istihdam ülkedeki iş bulma oranlarının oldukça düşük olduğu durumunda yaşanır. Filistin gibi ülkelerde iş bulma oranları hayli düşüktür. Bu nedenle birçok eleman eksik istihdam edilir. Zira tam zamanlı iş bulma imkanı bulamamaktadır. Ülkemizde de bu durumla çok sık olmamakla birlikte karşılaşılmaktadır.

Yetenek ve bilgi birikiminin çok daha azını gerektiren işlerde çalışan elemanlar, fark edilmeyi beklemektedir. Yaşam standartları ve iş bulma oranlarının düşük olduğu bölgelerde, eksik istihdam oranları artış gösteriyor. Ekonomide liberalizmi benimsemiş birçok ülkenin farklı bölgeleri arasında iş bulma oranları arasında önemli farklar var. Gelişmiş bölgelerde iş bulma oranları hayli yüksekken, daha az gelişmiş bölgelerde istihdam oranlarında önemli bir azalma söz konusu oluyor. Bu da iş arayanları, daha gelişmiş şehir ya da ülkelere göç etmeye zorluyor.

Denemekten Vazgeçmeyin

 

 

İş bulma oranını düşük olması elemanları hem sosyal hem de psikolojik yönden olumsuz etkiliyor. Ancak iş bulma konusunda ısrarcı olan ve kendini sürekli geliştiren elemanlar, daha az işsiz kalıyor. İş bulma imkanlarının az olduğu meslek ya da bölgelerdeki elemanlar, klasik bir ‘öğrenilmiş çaresizlik’ davranışı gösterdikleri için, işsiz kalma süreleri uzuyor.

İş bulmak ve para kazanmak için gösterilen çabanın; hem sahip olduğunuz kabiliyet ve yetkinliklerden hem de yaşadığınız yerin iş bulma imkanlarından daha önemli olduğunu unutmamalısınız. Doğru iş arama yöntemleri kullandığınız ve kendinizi sürekli geliştirdiğiniz sürece, iş bulma şansınız artacaktır. İş bulma konusundaki ümidinizi yitirmeniz ve arayışınızı azaltmanız ise sizi başarısızlığa sürükleyecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar