İşsizlik sadece yaşanılan kentin küçük yerleşim birimlerinde, şehirlerde, yaşanılan bölgelerde, büyük şehirlerde ya da gelişmiş ülkelerin sorunu değildir. Dünyada yaygın hale gelen işsizlik sorununun geldiği nokta oldukça üzücü sonuçlar doğurmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi, insan gücüne olan ihtiyaçları doğrudan ortadan kaldırmıştır. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler, az eleman ile her şeyi web portalları üzerinden yönetme gibi bir ihtiyacı ortaya çıkartmıştır. İşsizlik sorunlarının ortadan kalması gibi bir durum özellikle günümüz dünyasında henüz bir çözüme kavuşmamıştır. Ülkemizde işsizlik ile mücadele dönemleri çoğu zaman kriz sonrasında ortaya çıkmaktadır. Nitekim işkur kapsamında işçi alımı seferberliği de bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Burada amaç işveren tarafında işçi çalıştırma yükünün hafifleştirilmesi ve iş arayan adaylara daimi, sözleşmeli iş imkanı yaratmaktır.Dünya geneline yayılmış işsizlik sorunu ortaya çıkmış ve büyük bir sorun halini almıştır.
Türkiye Avrupa ve Asya ülkeleri arasında genç nüfusa sahip olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde son yıllarda yapılan yatırımlar arasında eğitim oldukça önemli bir konuma sahiptir. Her yıl üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan üniversite öğrencileri sadece stajyer olarak çalışmanın ötesinde bir yere varamamaktadır. Ülkemizde teknolojinin gelişimi ve internet dünyasının akıllı telefonlar aracılığı ile yaygın kullanılması kendi branşında iş bulamam nedenlerini doğurmaktadır. Bazen bir mağaza görevlisinin işletme mezunu olması, doktarasını bitiren bir adayın çağrı merkezinde çalışması gibi durumları az çok herkes gözlemlemiştir. Yeni mezun adayların iş bulamaması, bazı işveren cephesinde olayı sömürücülük olarak değerlendirilmesine olanak tanımıştır.
Dünya geneline yayılmış işsizlik sorunu
Bu durum sadece mezun olan öğrencilerden ziyade hali hazırda çalışanlar içinde aynı geçerliliğini korumaktadır. Ülkemizde son 5 yılda yapılan araştırmalar baz alındığında şirketlerde uzun vadede çalışan işçilerin en çok 3 yıl boyunca çalıştıkları gözlemlenmiştir. Sosyal olanaklardan yoksun olan bir üst tabaka da kısa bir süre sonra iş yerlerinden kendi ihtiyaçları doğrultusunda ilerletmektedir. Dünya genelinde yaygınlaşan işsizlik sorununa terör ve savaşlar da eklenince bugün en gelişmiş ülkelerde bile işsizlik giderek yaygın bir hal almaktadır.
Bu nedenle ülkelerde revize anlamında yapılan teşviklerin işsizlik sorununu giderilmesi yönünde oldukça etkisi olmaktadır. Sizlerde hala iş aramalarınızı sürdürüyorsanız bu kapsamda alınacak olan 2 milyon istihdam için hemen şimdi işkur ve istihdam bürolarına başvurularınızı yaparak işsizliğinizi sonlandırabilirsiniz.