Ana SayfaMakaleler“Dış Görünümüne Özen Gösteren” Kriteri Neden Gerekli?

“Dış Görünümüne Özen Gösteren” Kriteri Neden Gerekli?

İş ilanlarını incelerken aranan nitelikleri okurken dış görünümüne özen gösteren, prezantabl kriterini gördüğümüzde bu ne demek şimdi, bunun ne gereği var bu iş için, sanki mankenlik yapacağız alt tarafı muhasebe ilanına başvurduk gibi tepkiler gösterdiğimiz çok olmuştur.

Sadece eleman alımı yaparken değil günlük hayattada önemli olanın dış görünüm değil iç güzellik olduğunu savunuruz. Ama öyle mi davranırız gerçektende?

Hayır çünkü burada ki dış görünümden kasıt “fiziken güzellik” değil bir bütün olarak dış görünümün özenli görünmesidir.

Kapınız çaldı, açtığınızda karşınızda tanımadığınız birisini gördüğünüz ilk tepkinizi neye göre belirlersiniz? Evimizin kapısına kadar gelmiş tanımadığımız biri içten içe güvenliğimizi tehdit eden bir durum yaratır.

Karşımızda ki kişiye vakit ayırmak yada söyleyeceklerini dinlemek için önce dış görünümüne bakarız. Nasıl bir etki bırakıyor? Temiz ve düzgün giyimli biri mi yoksa pekte temiz olmayan hali özensiz giyimli biri mi? Hangi profili ciddiyetle dinlersiniz?

İşte iş ilanlarında ki dış görünümde tıpkı buna benzer. Dış görünümüz ilk etapta sizi tanıtan bir vitrindir, kendinizi sunuş şeklinizdir. İlk etapta görüşme yapacağınız kişi tarafında önemsenmeniz ve saygı duyulmanız buna bağlıdır.

İşi Almak İstiyorsanız Dış Görünümüze Özen Gösterin

Bir iş görüşmesine gittiğinizde nasıl giyindiğiniz, konuşmanız, hangi renkleri tercih ettiğiniz, hatta mimikleriniz, beden diliniz bile önem taşır. İş görüşmesi yaptığınız yetkili üzerinde dış görüntünüz ile yarattığınız izlenimin, o kişinin karar verme sürecinde fikirlerine olumlu ya da olumsuz etkisi mutlaktır. Araştırmalara göre fiziksel görünüş, kadınlara %72,erkeklere ise %63 oranında avantaj sağlıyor.

Dış görünümünüzde yansıttığınız imajınız hayata bakış açınız, yaşam tarzınız hakkında da ipuçları verir. İş görüşmesi yaptığınız yetkili tarafında söz konusu işi yapıp yapamayacağınız duruşunuzdan, görüşme için tercih ettiğiniz giyimden, imajınızdan çıkarımlarla belirlenir.

Eğer yapacağınız işe müşteri ilişkileri, satış temsilciliği gibi firmayı dışarıda müşterilere karşı temsil edeceğiniz bir iş ise dış görünümüz işi almanızda çok çok daha önemli olacaktır. Çünkü firmayı temsil edecek kişinin imajı firmaya dışarıda güven vermesi anlamında en büyük etkendir. Firma için yapacağı iş görüşmesinin, satışlarında başarılı olması demektir.

İş Görüşmesinde Dış Görünümüme Nasıl Dikkat Etmeliyim?

Aradığınız işi buldunuz ve iş görüşmesi daveti aldınız ve iş görüşmesinde dış görünümün önemini biliyorsunuz. Peki nasıl hazırlanmalıyız bu görüşmeye?

Banka, çok uluslu şirket ve resmi firmalarda kıyafet yönetmelikleri daha sıkı olduğundan bu tür firmalarda yapılan mülakatlarda resmi giyinmek uygun olacaktır.

Siyah, lacivert, gri gibi koyu renklerde etek-ceket /pantolon-ceket takımı, lacivert, gri gibi koyu renklerde pantolon-ceket takımı, takıma uygun tercihen beyaz, mavi ya da pembe, düz renkli gömlek, takıma uygun koyu renkli, kısa topuklu, burnu kapalı ayakkabılar, erkekler için koyu renk çorapla giyilmiş, temiz, deri ayakkabılar, bayanlar için sınırlı sayıda takı ve hafif makyaj ve parfüm. Düzgünce taranmış ya da toplanmış temiz saçlar, tamamen tıraş edilmiş sakal, bıyık. Bakımlı, temiz tırnaklı eller.

Mülakatta giymeyi düşündüğünüz kıyafetleri mutlaka önceden deneyin. Böylece uyumsuz bulduğunuz ya da içinde kendinizi rahatsız hissettiğiniz kıyafetleri önceden değiştirme şansınız olacaktır.

Aksiliklere karşı hazırlıklı olun. Eğer iş görüşmesine giderken ince çorapla etek giymeyi tercih ettiyseniz yanınıza mutlaka aynı çoraptan bir tane daha alın. Böylece yolda başınıza bir aksilik gelir de çorabınız kaçarsa görüşmeden hemen önce çorabınızı değiştirme şansınız olacaktır.

Aşırılıktan kaçının. Çok parlak, frapan, süslü ve dikkat çeken kıyafetler giymeyin. Bu tip kıyafetler bu ilk görüşmede kişiliğinizin önüne geçecek, işverende profesyonel özelliklerinizin değil, frapanlığınızın izini bırakacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar