Amerika’da 2000’li yıllarda yapılan bir araştırmada aktif olarak görev yapan 5000’in üzerinde CEO yaşadıkları en büyük sorunun yetenekli personelleri şirkete kazandırmak ve sürekli şirkette tutabilmek olduklarını belirttiler.
Günümüzde gerçekten yetenekli olan personeli elde tutabilmek ve çalışma hayatında memnun edebilmek çok zor. İş yönünden nitelikli olanlar artık kolay kolay tatmin olmuyorlar. Çalışanların şirket tercihlerindeki beklentilerinin en başında dolgun maaş ve ek ücretler geliyor. İkinci beklentileri ise yaptıkları işlerin ve görevlerin takdir edilmesi; çalışma ortamlarının rahat, huzurlu ve çalışmaya müsait olması.
Yapılan Bir Araştırmaya Göre İlk Sırada Gelişim Var;
‘Love ‘Em or Lose ‘Em’ kitabının yazarı Dr. Beverly Kaye aktif olarak çalışma hayatının içinde yer alan kişilere, bulundukları şirkette çalışmaya devam etmek için beklentilerinin neler olacağını sordu. Çıkan araştırma sonuçlarına göre ilk 4 madde;
- Kariyer gelişimi ve kişisel gelişim
- Yapılan işin sevilmesi ve heyecan duyulması
- Yapılan işin anlamlı olması, yapılan işte takıma katkı sağlama duygusu
- İyi yöneticiler ve diğer üstlerle düzgün bir anlayış ve çalışma ruhu
Çalışanları Yetkilendirme ve Güçlendirme Hareketi
Çalışan gelişiminin diğer bir boyutu da çalışanları yetkilendirmek ve onlara güç vermektir. Bu hareketin İngilizce karşılığı “empowerment” olarak tanımlanmaktadır.
Empowerment, bir şirkette çalışan bireyin özgür ve hür olarak şirketin yararına olacak kararlara katılabilmesini, bu kararları tek başına alıp sunabilmesini, uygulayabilmesini kapsamaktadır. Böylece çalışan yaptığı her işte motive olarak verimli bir aday olur. Yaptığı işten mutluluk duyar, şirkete de bağlılığı artar.
Empowerment, üst yöneticilerin ve amirlerin alt kısımdaki çalışanlara sunduğu bir lütuf değildir. Bu uygulama çalışanın aktif olmasını, yaratıcılığını ve insiyatif kullanmasını sağlar, çalışanın özgüven duygusunu geliştirir. Bu amaçla sunulur.
Empowerment ilkesinin tam uygulanabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
- Çalışanın sorumlulukları ve yetkileri arasında denge olmalıdır.
- Çalışana güven duyulduğu gösterilmelidir.
- Detaylar çalışanın sorumluluğuna bırakılmalı ve iş sırasında çalışana müdahale edilmemelidir.
- Çalışan arka planda kontrol edilmeli, yaptıklarında hata var ise uygun şekilde düzeltmesi sağlanmalıdır.