Ana SayfaMakalelerCv Hazırlama Teknikleriniz

Cv Hazırlama Teknikleriniz

Yeni Mezun Nasıl CV Hazırlar
Mezun olduktan sonra, iyi bir işte çalışmak her yeni mezun eleman adayının hayalidir. Eğitimini aldığınız meslek alanında hem tecrübe kazanmak, hem de kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmek için para kazanmanız gereklidir. Bunun yolu da elbette önce iş bulmaktan geçer. Peki, yeni mezunlar için işverenlerin dikkatini çekebilecek bir CV nasıl hazırlanır?
Kişisel Özelliklerinizden Bahsedin
Yeni mezun eleman adaylarından, işverenlerin tecrübe konusunda bir beklentileri olmadığı aşikardır. Yeni mezun bir eleman, sahip olduğu kişisel özellikleri sebebiyle tercih edilir. İstekli, heyecanlı, çalışkan, bakış açısı geniş gençler bütün şirketlerin gözdesidir. Bu nedenle işverenleri etkilemek için kişisel özelliklerinizi ön plana çıkarmanız gerekir. Bunu yaparken, eğitim hayatınızdan örnekler vermek çok daha etkili olacaktır. Örneğin; girişken biri olduğunuzu anlatırken, okulda başkanlık ettiğiniz ya da üyesi olduğunuz topluluklardan bahsedebilirsiniz. Yeni mezun eleman arayan şirketler, yeni bakış açıları ve fikirler aramaktadır.
Dürüst Olun
Hiçbir işveren, yeni mezun bir elemanda uzmanlık vasfı aranmaz. Yeni mezun eleman adayının tecrübeleri genellikle staj ya da okul dönemindeki çalışmaları ile kısıtlıdır. İşverenler bunu bilirler. Başarılarınızı iyi bir şekilde göstermek için, ilgili olmadığınız alanlarda ya da statülerde özgeçmişinizde yer vermemelisiniz. Bunun yanı sıra eğitim hayatınız süresince yaptığınız işler varsa iş tecrübeleri alanında belirtmelisiniz. Ancak kendi iş bulmak istediğiniz meslekle ilgili olmayan iş tecrübelerini, çok ayrıntılı yazmanız gerekli değildir. Örneğin mühendislik alanında eğitim aldınız ancak eğitiminize devam ederken, garson olarak çalıştınız. Mesleğinizle ilgili olmadığı için bu iş tecrübesini yazmaktan kaçınmamalısınız. Zira kendi mesleğiniz dışında iş tecrübeleri edinmiş olmak sizin girişken biri olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle CV hazırlarken, iş bulmak istediğiniz meslek ile ilgili olmayan iş tecrübelerinize de ayrıntıya girmeden yer vermelisiniz.
Staj Tecrübenize Yer Verin
Yeni mezun eleman adaylarının en önemli iş tecrübeleri genellikle stajdır. Bu nedenle mezun olduktan sonra iş bulmak için CV oluştururken iş tecrübeleri alanında staj yaptığınız şirket hakkında ve staj süresince aldığınız görevlerle ilgili bilgi vermeniz son derece önemlidir. Mesleğinizle ilgili en önemli tecrübeleri edindiğiniz staj,
iş bulmak açısından size önemli fırsatlar sunar. Staj yaptığınız şirket de bir iş fırsatı olarak görebilirsiniz. Ancak bunun yanı sıra başarılı bir staj yapmak kadar, staj bilgilerinizi CV’nize yansıtmanız da son derece önemlidir.
Ön yazı (Kapak Mektubu) Yazın
Alışagelmiş tekniklerle oluşturulan bir CV işverenler tarafından çok fazla dikkat çekmeyecektir. Bunun yanı sıra CV kendinizi tam olarak ifade etme konusunda yetersiz kalabilir. CV’nize ekleyeceğiniz etkili bir ön yazı iş bulma konusunda size önemli bir avantaj sağlar. Yetenek ve yetkinliklerinizden CV’de detaylı olarak bahsetme imkanı bulamayabilirsiniz. Ancak ön yazı içerisinde işverenin neden sizi işe alması gerektiği konusunda ve bu işi ne kadar istediğinizi anlatan bir yazı ile işverenlerin dikkatini daha kolay çekersiniz. İş başvuruları yaparken CV’nize kapak mektubu eklemeyi unutmamalısınız.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar