CV Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Adımlar
İş bulma süreci içerisinde yer alan her aday, kendisi için CV diğer adıyla özgeçmiş doldurmalı, işverenin CV’sini incelemesi durumunda, iyi bir etki yaratmalıdır. Doğru CV oluşturmak ise bilinçli bir şekilde CV doldurulmasını gerektirmektedir. Sizde özgeçmişinizde yer alan alanları nasıl doldurmanız gerektiğini öğrenerek, daha etkili bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz.
Temel Bilgiler; özgeçmiş doldurana ait, ad, soyad, telefon, adres ve e –posta bilgilerinin yer aldığı alandır. Özellikle bu bilgilerin eksiksiz doldurulması, işverenin çalışan adayıyla gerçekleştirmek isteyeceği görüşmeye çağırılması durumunda kendisi ile irtibata geçilmesine olanak tanır.
Genel Bilgiler; TC kimlik numarası, özel durumlar, doğum tarihi, medeni durum, doğum yeri, askerlik ve uyruk gibi bilgilerden oluşmakta, işverenin çalışan adayı hakkında genel bilgileri gözlemlemesine izin vermektedir.
Çalışma Bilgileri; bireyin çalışma hayatına dair tercihleri bu alanda yer almaktadır. Meslek bilgisi, tercih edilen pozisyonlar ve şehirler, unvan tercihleri CV de yer alan seçenekler doğrultusunda özgeçmiş üzerinde yer alır.
Eğitim Bilgileri; iş arayan bireyin o anda ve ondan önceki zaman diliminde hangi eğitimleri aldığını ve kendisine katkıda bulunan öğrenimlerinin yer verildiği alandır. Bu alan en son alınan eğitimden, en başa doğru düzenlenerek doldurulmalı, düzgün ve eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir.
İş Tecrübesi; geçmiş iş deneyim ve tecrübeleri hakkında işverene bilgi sağlayan alandır. Bu alan içerisinde daha önce çalıştığınız ya da çalışmakta olduğunuz alanlar için işe giriş- çıkış tarihlerinizi ve pozisyon ile yaptığınız iş tanımına dair bilgiler işverene aktarılmaktadır.
Yetkinlikler; bilgisayar bilgisi ve programları, başarı burs ve projeler, sertifikalar, katılım belgeleri, yabancı dil gibi yetkinlikler hakkında otomatik bir şekilde sistemsel olarak düzenlenmiş olan bu alanda kolaylıkla yetkinliklerinize dair bilgileri seçebilir, bilme derecenizi seçeneklere göre belirleyerek işverene sunabilirsiniz.
Referanslar; daha önce çalıştığınız yerdeki iş arkadaşlarınızı ya da yöneticilerinizi referans olarak verebilirsiniz. Bunun yanı sıra kişisel referans olarak da sizi iyi tanıyan yakınlarınızı CV’ nize kişisel referans bilgisini belirterek ekleyebilirsiniz.
Sosyal Ağ Hesapları; sosyal medyada yer alan hesaplarınızı işverene göstermenize yardımcı olan bu alan ile sizi daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz.
Ek Bilgiler; kan gurubu, çok uluslu şirket deneyimi ve yurt dışı deneyimi, seyahat edebilirlik, ücret beklentisi, hobiler, üye olunan dernek ve kulüpler, sigara kullanımı gibi çalışan adayına ait ek bilgiler bu alanda işverene sunulmakta, aktarılmak istenilen ve kendiniz hakkında daha fazla detay yaratmanıza imkan tanınmaktadır.