İş hayatında en çok aranan özellik deneyimdir. Özellikle Üniversitelerden yeni mezun olmuş gençlerin ya da daima genç kalanların iş başvurusu yaparken en çok sıkıntı yaşadığı kısım da tam burasıdır. Bütün büyük firmalar yeni bir işe alım süreci gerçekleştireceği zaman mutlaka başvuracak adaylarda çok uçuk rakamlarda deneyim süresi istemektedir. 2 ila 5 yıldan başlayan bu süreler, işverenin isteğine göre 8 ila 10 yıl bandına da çıkabilmektedir. Büyük bir heyecan ve hevesle Üniversite kapısından içeri girmiş ve oradan iş bulacağım ümidiyle mezun olan milyonlarca genç hep deneyim setine takılmaktadır.
Deneyim kabusu yeni bir şey değil aslında yıllardır Türkiye’deki işveren zihniyetinde yer etmiş ve kolay kolay da değişecek gibi görünmeyen bir prosedür. Peki yok mu bunun bir çaresi? Deneyim sorunu nasıl aşılır? Madem işveren deneyim istiyor. Biz de deneyim kazanırız. Nasıl mı? İşte cevabı…
Üniversitede Dümdüz Bir Öğrencilik Hayatı Sürdüyseniz Vay Halinize…
Deneyimler aslında öğrenciyken yaptıklarınızdır. Tüm Üniversite hayatına kariyerinize dair ne sığdırdıysanız hepsi ilerde sizin lehinize. Fakat siz öğrenciyken sadece okula gidip geldiyseniz, hiç bir sosyal sorumluluk etkinliğinde aktif olarak yer almadıysanız veya bir öğrenci topluluğuna katılmadıysanız işiniz çok zor. Okula sadece ders dinlemek, vize ve final zamanı gittiyseniz yalnızca bir üniversite bitirmiş olursunuz. Sadece iş ve kariyer süreci değil hayata dair edinmeniz gereken pek çok bilgi ve tecrübeden mahrum kalırsınız. Uzun lafın kısası böyle bir öğrencilik hayatı geçirdiyseniz tam anlamıyla deneyimden yoksunsunuz demektir. Dost acı söyler ama bilmenizi isteriz ki bu durumda iş bulmanız daha zor olacak.
Yeni Mezunların Özgeçmişlerinde En Çok Nelere Dikkat Ediliyor?
Bu konuda aslında çok şey okumuşsunuzdur. Uzun uzun bahsederek sizi sıkmayacağız. Ama yine de kısa kısa giriş yapmakta fayda var.
İş Hayatında Olmazsa Olmaz STAJ
Öğrenciyken okuduğunuz bölümle alakalı ya da okul sonrası iş hayatında düşündüğünüz farklı bir alanla alakalı bir konuda staj yaptıysanız bir adım öndesiniz. Âmâ öyle kuru kuruya staj değil. Bu stajı ne kadar sürede yaptınız? Ne kadar özverili davrandınız? Staj süresince hem işyerine hem de kendinize neler kattınız? Tüm bu soruların cevabı çok önemli. Zira özellikle konu staj olunca çoğu insan önemsemekte ve ciddiye almamaktadır. Bir zorunluluk olarak bakmadığınız sürece stajın çok büyük önemi var bizden söylemesi. İşverenler bu konuyu çok önemsiyor.
Öğrenciyken Yer aldığınız Önemli Projeler
Bu madde sizin gözünüze kişisel gelişim olarak çarpmış olabilir. Fakat kişisel gelişiminde iş hayatında size büyük katkıları var. Öğrenciyken yer aldığınız büyük bir projede örneğin; bu katıldığınız bir yarışma olabilir. Kazandığınız başarının ya da başarı kazanmamış bile olsanız böyle bir şeyin özgeçmişinizde yer alması son derece önemli. Profesyonel İnsan Kaynakları uzmanları bu tür projelerde yer alanlar için çeşitli envanterler uygulayarak size yönelik bilgi sahibi olabilmektedir.
Öğrenciyken Ne kadar sosyaldiniz?
Sosyallikten anladığınız arkadaşlarla vakit geçirip, gezmek, eğlenmek vs ise buradan da kaybettiniz demektir. Çünkü burada vurgulanan şey: katıldığınız sosyal aktivitelerdir. Örneğin tiyatroyla ilgileniyor olabilirsiniz. Hatta sahneye çıkıp rol aldığınız oyunlar olabilir. Müzisyensinizdir. Çaldığınız enstrümanlar vardır. Yaptığınız besteler vs. Bu örnekleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Tabi bunlar dışında yurt dışı deneyimleriniz olabilir. Farklı yerler gezmiş ve pek çok kültürü görmüş olabilirsiniz. Okuduğunuz kitapların konuları, türleri, ufkunuza olan katkıları tüm bunlar sosyal sürecin içine dâhil edilebilir.
Bir Dil Bir İnsan. İki Dil İki İnsan
Yabancı dil artık günümüzün olmazsa olmazı haline geldi. İş hayatını bir kenara bırakın sosyal ve toplumsal hayatta bile yabancı dilsiz yapamıyorsunuz. Hep bir adım geriden takip ediyorsunuz insanları. Profesyonel iş yaşamında yabancı dilinde çok büyük artıları olduğunu unutmayalım.
Fakat şunu belirtmek lazım ki bu maddeler tek başına kesinlikle işe yaramıyor. Bu saydığımız maddeler birlikte sizin kariyer yolculuğunuzda kapılar aralayacaktır. Aksi takdirde pek büyük katıkları olmayacak.
Mutluluğunuz İçin Deneyim Arayan İlanlardan Uzak Durun!
Deneyim arayan ilanları ikiye ayırmak çok daha doğru olacaktır. Bunu ilanlara göz atarken kendinizde yapabilirsiniz. Eğer başvurduğunuz ilan uzun yıllar deneyim arıyorsa o ilana başvurmayın. Bilin ki aradıkları kişi siz değilsiniz. Çünkü özellikle 5 yıl üzerindeki deneyimler bu ilana uygun olacaktır. Bu durumda işverenin aradığı şey yalnızca yukarıda saydığımız maddeler değildir. Ayrıca sizi işe alıp böyle bir pozisyonda başlatmayacaklarından emin olabilirsiniz. Ancak yine deneyim arayan başka türde bir ilana denk geldiniz ve bunda o kadar uzun yıllar deneyimden bahsetmiyor. Buna rahatlıkla başvurabilir. Ve değerlendirmeler sonucunda işe bile alınabilirsiniz. Şansınız açık olsun…