Çalışan verimliliğini sağlama konusunda kurumsal firmalarda belirli aralıklarla performans değerleme ve personel testleri gerçekleştirilmektedir.
Çalışan verimliliği aşağıdaki koşullarda yüksek olur;
Çalışanın çalışma ortamının kendisine verilen görevleri tam randımanla yerine getirebilecek düzeyde ve işleyişte olması. Örnek olarak gürültülü bir ortamda iş yapılmaya çalışılması çalışanın verimini ve genel performansını olumsuz düzeyde etkileyecektir. Dolayısı ile bu durum şirketin var olan işlerinin daha yavaş giderilmesine yol açacaktır.
Çalışanın görev tanımlarının doğru şekilde belirlenmesi ve görev dağılımının adaletli olarak yapılması gerekmektedir. Bir çalışana yapabileceğinden daha az görev vermek o çalışanın gününü boş geçirip şirkete katkı sağlamamasına neden olabileceği gibi bir çalışana yapabileceğinden daha fazla görev vermek o çalışanın tüm görevleri %100 olarak gerçekleştirememesine neden olacaktır.
Çalışanlar için motive sağlayacak unsurların sistematik olarak bir araya getirilmesi yine çalışanın şirkete olan verimini üst düzeye çekecektir. Motive sağlayıcı unsurlar arasında; Satış biriminde yer alan bir satış personelinin ekstra prim ile ödüllendirilmesi, şirket içi performans değerlendirmeleri yapılarak başarılı bulunan personellerin ayın elemanı seçilip ödüllendirilmesi, çalışanların iş verimini arttıracak ve aralıklarla paylaşılacak performans dökümanları ve bire bir eğitimler motivasyonu arttırıp şirket gelişimine bire bir katkı getirecek motivasyon kriterlerinden bazılarıdır.
Personelin şirkete aidiyet duygusunun geliştirilmesi de yine şirket personelinin insiyatif alarak çalışmasına ve şirket ilerleyişine etki etmesine yarar sağlayacaktır.
Personeller arasında yaşanan sorunlarda personellerin yaşadığı sorunun kaynağını tespit edecek ve şirket içi sorunları çözecek bir ik departmanının varlığı da temel performans kriterlerinden biridir.