Ana SayfaHaberlerBu Meslekte Para Çok, Çalışacak Eleman Yok!

Bu Meslekte Para Çok, Çalışacak Eleman Yok!

İşsizlik sadece ülkemize özgü bir mesele değil. Bugün dünyanın her tarafında işsizlik sorununa çeşitli çözümler aranmaktadır. Türkiye’de yaşayan insanlar, 1990’lı yıllardan sonra tarım ve hayvancılık gibi meslekleri geride bırakarak, kamu ve özel sektörde meslek edinip çalışmaya başladı. Bu durum dışarıdan sebze, meyve ve et almamıza neden oldu. Son 5 yılda devlet teşvikleri ile tarım ve hayvancılık alanında yeni bir soluk alınmaya başlandı. Tarım ve hayvancılığa dönüş yapmaya başlayan pek çok yatırımcının unuttuğu bir şey vardı. Ne mi? Elbette hayvan bakıcılığını üslenecek Çoban.

Çoban Maaşları Dudak Uçuklatıyor!

Ülkemizde giderek adı kaybolan meslek olan Çobanlık yeniden dirildi. Ancak bu alanda çalışacak eleman bulmak neredeyse imkansız. Son 6 ayda isbul.net iş ilanları sitesi üzerinden yayınlanan ilanlara baktığımızda Çoban arayan işletme sahiplerinin en büyük sıkıntısı Çoban olarak çalışacak eleman bulamayışları.

Çoban mı Olacaksın! Bir kez daha düşünün!

Eskiden, okul okumayan ya da bir meslekte dikiş tutturamayan kişiler için sıkça kullanılan bir cümle. Çoban mı olacaksın! Aslında küçümsenecek bir durumu yok. Kültürümüz, gelenek ve göreneklerimiz ve de inançlarımız baz alındığında Çobanlık peygamber mesleği.

Çoban için Sağlanan Olanaklar

Çoban deyip geçmeyin. Günümüz koşulları baz alındığında, kalacak yer, konaklama, fatura dersi olmadan, ailece çoban arayan işletmeler ve mülk sahipleri var.  Aranan özelliklere gelince; hayvan bakımından anlayan ve yemini verecek, temizliğini yapacak aynı zamanda ilkbahar ve yaz aylarında hayvanları sulak ve zengin alanlarda otlatacak Çoban aranıyor.

Çoban Maaşı Ne Kadar?

Çobanlar için düşünülen rakam, 6 aylık ve senelik olmak üzere 2 ayrı kategoride hesaplanmaktadır. 6 aylık bir çobanın alacağı maaş; 24 bin Türk Lirası. Kalacak yer, yemek, bayram harçlığı, kıyafet, Sigorta, ayakkabı gibi ekstralar işleteme sahibine ya da mülk sahibine ait.

12 aylık anlaşan bir çobanın yıllık maaşı 45 bin Türk Lirası ile 70 bin Türk Lirası arasında değişmekte. Bu maaşa ekstralar eklenince de; Bayramlarda prim, yılık kıyafet, ayakkabı, kalacak yer, yemek ve sigorta.

Ödemeler Nasıl Yapılıyor?

Çobanlık mesleğin seçen bir kişi ilgili işletme veya bireysel mülk sahibi, çiftlik sahibi ile 6 aylık ya da 1 yıllık anlaşma sağlar. Ödemenin %50’si peşin olarak ödenir. Kalan tutar ise iş çıkışında veriliyor.

Peki, günümüz şartlarında senede neredeyse 70 bin Türk Lirası kazanacak olan çoban adayı neden mi bulunamıyor? Bizlerde çobanlık iş ilanlarını mercek altına alarak, işletme ve mülk sahiplerinin sağladığı olanakları ve imkanları iş arayan adaylara sunarak bu alanda çalışmak isteyen adaylar için açıklık getirerek rehber olmak istedik. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar